Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FLUITSMA & VAN TIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Fluitsma & Van Tijn

Periode

1985 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, producers

Fluitsma & Van Tijn

Amsterdams duo dat hits schrijft en produceert voor een groot aantal Nederlandse artiesten, variërend van Mai Tai, Dolly Dots, Henk Westbroek, de Jazzpolitie, Ruth Jacott en Edsilia Rombley. In de jaren negentig scoren zij onder hun eigen namen een nummer 1 hit.
Volledige biografie...

Bezetting

Jochem Fluitsma   gitaar
Eric van Tijn   piano

Genoemd in de biografie van

1952   Gerbrand Westveen
1980   Jochem Fluitsma
1980   John van Katwijk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Fluitsma & Van Tijn

Amsterdams duo dat hits schrijft en produceert voor een groot aantal Nederlandse artiesten, variërend van Mai Tai, Dolly Dots, Henk Westbroek, de Jazzpolitie, Ruth Jacott en Edsilia Rombley. In de jaren negentig scoren zij onder hun eigen namen een nummer 1 hit.

1980

Erik van Tijn (1956) komt als kind regelmatig in de studio omdat vader zijn eigen Artisound studio heeft aan de Groenburgwal te Amsterdam. Een van de eerste opdrachten die hij van zijn vader krijgt is reclamemuziek voor Mary Quant Cosmetics, gezongen door Patricia Paay en terug te vinden op haar single You Colour My Life (1979). Voor muziek bij de serie De Familie Knots neemt Van Tijn contact op met Jochem Fluitsma (1958). Het blijkt het begin van een vruchtbare samenwerking. Beide producers maken ook enige tijd deel uit van de Amsterdamse groep Patti & Tyne.

Jochem Fluitsma Patricia Paay

1983

Fluitsma ontdekt de Surinaamse zangeres Jetty Weels, die op dat moment bij de Utrechtse groep Braak zingt. Hij vraagt haar het nummer Keep On Dancin' te zingen. Uiteindelijk worden ook de zangeressen Carolien de Windt (Fruitcake, Precious Wilson) en Mildred Douglas (Hans Dulfer, Fruitcake, Daniel Sahuleka) er bij gehaald en is het trio Mai Tai een feit. Keep On Dancing wordt op single uit gebracht en doet het vooral in de discotheken erg goed.

Braak Carolien De Windt Daniël Sahuleka Fruitcake Jetty Weels Mai Tai Mildred Douglas Precious Wilson

1984

Opvolgers What Goes On en Body And Soul bereiken de onderste regionen van de hitparade. De eerste echte hit scoort Mai Tai met Am I Losing You Forever.

Mai Tai

1985

Fluitsma en Van Tijn hebben inmiddels genoeg materiaal geschreven voor een volwaardige LP, die in het voorjaar uitkomt. Het album is gevuld met aanstekelijke soul en disco. De eerste single, History, wordt meteen een gigantische hit, ook in o.a. Engeland en de VS en de naam van Fluitsma & Van Tijn is gevestigd. Vanaf dat moment zijn de twee veelgevraagde liedjesschrijvers en producers.

1987

De heren maken een single onder de naam B-Mania. Het is een Beatles-cover: Back In The USSR. Voor hun ontdekking Frizzle Sizzle produceren ze het album First Date.

Frizzle Sizzle

1989

Het duo schrijft liedjes voor het damestrio Girlstreet en produceert hun singles. De platen worden geen hits.

Girlstreet

1990

In de jaren negentig houden de twee producers zich ook bezig met het maken van muziek voor commercials.

1992

Fluitsma en Van Tijn schrijven een aantal nummers voor en produceren de eerste solo-CD voor Henk Westbroek. Daarnaast zijn zij de grote kracht achter de jongensgroep Caught in the Act.

Caught In The Act Henk Westbroek

1993

Deze uit vier jongens bestaande formatie is een redelijk succes in Nederland, maar doet het vooral in Duitsland erg goed. Zij zijn daar minstens zo populair als Take That en scoren bij onze oosterburen hit na hit, vooral na een optreden in de soap Gute Zeiten Schlechte Zeiten een jaar later. Ook in eigen land is het producersduo succesvol met de debuut-cd van de Jazzpolitie. De plaat is opgenomen in de studio van het tweetal. Fluitsma & Van Tijn schrijven en produceren bovendien het lied Vrede, waarmee Ruth Jacott Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival.

De Jazzpolitie Ruth Jacott

1994

Vrij, de tweede plaat van Henk Westbroek, wordt door Fluitsma & Van Tijn geproduceerd.

Henk Westbroek

1995

Het tweetal neemt Ja, het tweede album van de Jazzpolitie op.

De Jazzpolitie

1996

Fluitsma & Van Tijn Fluitsma en Van Tijn scoren dit jaar twee nummer 1 hits. Eén met het nummer Ademnood van de Goede Tijden Slechte Tijden soapsterren Linda, Roos en Jessica en één onder hun eigen naam: de single 15 Miljoen Mensen. Dit nummer is afkomstig van een commercial van de Postbank.

Linda, Roos en Jessica

1998

Edsilia Rombley wint het Nationaal Songfestival met Hemel en Aarde, een compositie van Fluitsma en Van Tijn. Later dat jaar wordt zij met dit nummer vierde op het Eurovisie Songfestival in Ierland.

Edsilia Rombley

1999

Wederom proberen de twee producers een liedje naar het Eurovisie Songfestival te krijgen. Samen met John Ewbank schrijven zij het nummer Positively (There's a better way) dat wordt gezongen door Colorz. Meer dan een derde plek op het Nationaal Songfestival zit er dit keer niet in. Fluitsma & Van Tijn zijn ook weer regelmatig op de televisie te horen in een nieuwe reclame voor de Postbank.

John Ewbank

2001

Fluitsma & Van Tijn leveren een bijdrage aan 1 Voor Allen, het nieuwe album van Guus Meeuwis & Vagant.

Guus Meeuwis

2002

Eric van Tijn zit in de jury van Idols, het uit Engeland afkomstige, veelbesproken tv-programma waarin jong talent wordt gezocht tijdens lange auditiesessies waarbij minder getalenteerde vocalisten onverbloemd kritiek krijgen. Fluitsma & Van Tijn zijn onder meer verantwoordelijk voor de productie van Tastbaar, een album van Ruth Jacott.

Ruth Jacott

2003

De 18-jarige zangeres Hind behaalt de derde plaats in het tv-programma Idols. Fluitsma & Van Tijn produceren haar debuutalbum Around The World. Voor zangeres Jeanie produceren ze de single The Sound Of Silence, een bewerking van de klassieker van Simon & Garfunkel.

2004

Het producersduo is dit jaar o.a. betrokken bij het debuutalbum Rely On Me van Idolswinnaar Boris, de singles Heerlijk en Vrij van de Nederlandstalige soulzanger Alain Clark en het succes van de tienerband Kus.

Alain Clark Boris KUS

2005

Fluitsma & Van Tijn schrijven samen met Peter Groot Kormelink (De Jazzpolitie) de single Geen Woorden van het duo Zonder Twijfel (zanger Dennis Vijver en gitarist/zanger Jerry Anholt).

2006

Fluitsma & Van Tijn produceren het tweede album Kus Gaat Los van Kus en de titelloze coverplaat van Raffaëla, de eerste vrouwelijke winnaar van Idols.

Raffaëla

2007

De cd Supermercado is een samenwerking van Fluitsma & Van Tijn en het kleine label Baileo Music Productions. De plaat bevat eigen werk en coverversies opgenomen met gastmuzikanten, waaronder Madeline Bell (in Superstar van The Carpenters), Roger Happel (The Guitar Man), Tony Scott en Eric Vaarzon Morel. De muziek is volgens het persbericht 'een mix van smooth jazz en hippe partymuziek'. Op 25 augustus wordt Supermercado live uitgevoerd op het jazzfestival in Het Dorint Hotel op Schiphol Oost. Fluitsma & Van Tijn zijn als producers, componisten en tekstschrijvers betrokken bij de De Gamer, de 28ste uitgave van Kinderen Voor Kinderen.

Eric Vaarzon Morel Kinderen Voor Kinderen Tony Scott

2009

Eric van Tijn is weer als jurylid te zien in een nieuwe serie van de talentenjacht X Factor. Fluitsma & Van Tijn zijn in april verantwoordelijk voor de muzikale supervisie tijdens de twee concerten van Danny de Munk in de Heineken Musical Hall. Als producers en arrangeurs werken ze mee aan de debuutsingle van meidengroep Monroe en het album Lachen Is Gezond, de dertigste editie van Kinderen Voor Kinderen.

Danny de Munk Monroe

2010

Fluitsma & Van Tijn produceren het levensliedalbum Dit Is Mijn Leven (maart) van Danny de Munk en het volgende album van zangeres Glennis Grace. De cd en dvd Hé Jullie!, de 31ste editie van Kinderen Voor Kinderen, is de laatste onder productionele leiding van Fluitsma & Van Tijn. Tjeerd Oosterhuis is hun opvolger.

Glennis Grace Tjeerd Oosterhuis

2012

Fluitsma & Van Tijn zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van Rochelle’s debuutalbum You Vs. Me. De twee produceren de voetbalsingle Ben Je Ook Voor Nederland? (De Geluksvogeltjesdans), gezongen door Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid op de melodie van de Vogeltjesdans van de Electronica's.

Ernst Daniël Smid Rochelle Wolter Kroes Yes-R

2018

Het duo wordt bekroond met de Buma Lifetime Achievement Award 2018.

Discografie Fluitsma & Van Tijn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fluitsma & Van Tijn

Audio/Video Fluitsma & Van Tijn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer