Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FOR ABSENT FRIENDS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

For Absent Friends

Periode

1987 - heden

Genre

symfonische rock

Online

Officiële website

For Absent Friends

Symfonische-rockband uit Rotterdam die genoemd is naar het gelijknamige nummer van Genesis, van het album Nursery Cryme. De band is beïnvloed door grote symfonische-rockbands als Rush en Marillion, maar heeft wel degelijk een eigen vernieuwende en herkenbare stijl.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans van Lint   zang
Edwin Wernke   drums
René Bacchus   basgitaar, zang
Ron Mozer   toetsinstrumenten
Edwin Roes   gitaar

Overige muzikanten

Peter de Jong   toetsinstrumenten
Julian Driessen   toetsinstrumenten
Alex Toonen   zang

Genoemd in de biografie van

1982   Plackband
2002   Ulysses

Biografie For Absent Friends

Symfonische-rockband uit Rotterdam die genoemd is naar het gelijknamige nummer van Genesis, van het album Nursery Cryme. De band is beïnvloed door grote symfonische-rockbands als Rush en Marillion, maar heeft wel degelijk een eigen vernieuwende en herkenbare stijl.

1987

In september doet For Absent Friends (opgericht in Ridderkerk) mee aan de Grote Prijs van Nederland. Aangemoedigd door het succes hier nemen ze hun eerste single op, Let Me In/Changing Seasons.

1988

Het tweede optreden, in februari, is meteen de presentatie van hun eerste single. Het plaatje wordt een redelijk succes en de band is te beluisteren op Radio 3.

1990

Op 22 september speelt For Absent Friends op de Nederlandse fanclubdag van Marillion. Daarom besluit de band hun eerste cd op te nemen en die op de fanclubdag te presenteren. Deze mini-cd, Illusions, bevat drie nummers.

1991

De lezers van SI Magazine kiezen For Absent Friends als beste Nederlandse symfonische-rockband van 1990. SI Music, een vrij nieuw platenlabel, raakt geïnteresseerd in de groep en vraagt haar een volledige cd op te nemen. Eind november speelt For Absent Friends voor uitverkochte zalen in het voorprogramma van IQ, in Noorderligt (Tilburg) en Paradiso (Amsterdam). Volgens de bandleden zelf betekenen deze twee optredens hun doorbraak in de Nederlandse symfonischerockwereld. In december wordt het tweede album, Both Worlds, gepresenteerd. De cd bevat drie nummers die op de demo Live! 86-88 staan.

1992

Oprichting van de fanclub For Present Friends.

1993

Het jaar wordt voornamelijk besteed aan het opnemen van de derde cd, Running In Circles.

1994

In januari komt Running In Circles uit. Het album wordt ook in Japan uitgebracht en krijgt lovende kritieken in Watt en Aardschok, die de groep zelfs de beste symfonische-rockband van Nederland noemt. In juni speelt For Absent Friends op het Planet Pul Festival in Uden.

1995

De release van een vierde album is een feit: FAF Out Of HAL. De plaat is opgenomen in het gebouw van de voormalige Holland-Amerika Lijn in Rotterdam en bevat naast vijf livetracks ook vier akoestische nummers. In november wordt een aantal nieuwe, nog onuitgebrachte, nummers live gespeeld.

1996

In de eerste helft van het jaar worden deze nummers en nog enkele andere in de studio opgenomen voor het album Tintinnabulation. De oefenruimte wordt slechts verlaten voor een uitverkocht optreden in het Haagse Theater Diligentia, een radiospecial voor Rock Uit Holland en een televisie-optreden bij KRO's Maan Bij Nacht.

1997

For Absent Friends beleeft zijn Duitse podiumdebuut, de band wordt uitgenodigd om te spelen op het German progressive rock festival.

1998

Zanger Alex Toonen verlaat de band en wordt vervangen door Hans van Lint van Ice-Party. Het album Tintinnabulation is sinds dit jaar ook in Duitsland te koop en de plaat wordt door de pers goed ontvangen. Ook het compilatie album Decade dat in Nederland uitkomt, valt goed. Naast een verzameling oud materiaal is op drie nieuwe nummers Van Lint voor het eerst te horen.

2000

Vanwege een verhuizing naar Amsterdam, drukke werkzaamheden en gezinsuitbreiding is Peter de Jong genoodzaakt na bijna vijftien jaar For Absent Friends de band te verlaten. Hij is nog wel te horen op het album dat een jaar later verschijnt. Zijn plaats wordt ingenomen door Julian Driessen (ex-The Last Detail, -Timelock).

The Last Detail Timelock

2001

Onder de naam E&H doet zanger Hans van Lint samen met Ernst Komen op 20 april mee met de finale van de Grote Prijs van Zuid-Holland. Op 22 september presenteert de band tijdens een optreden in Papendrecht het album The Big Room.

2002

In mei verschijnt Silly Lovesong op single. Het plaatje krijgt veel airplay en optredens in radioprogramma's van Giel Beelen en Adam Curry. Het optreden van For Absent Friends op 6 september tijdens Westerpop is noodgedwongen als kwartet aangezien Julian Driessen verplichtingen elders heeft. Op 26 september is de band te zien bij RTV Oost. De ballad If Love verschijnt op single. Bij het nummer wordt ook een videoclip gemaakt, de tweede in de carrière van de band. Driessen en Ed Wernke zijn te horen op het nieuwe album van de Haagse symforockband Timelock. For Absent Friends verzorgt op 1 november in Zoetermeer het voorprogramma tijdens de presentatie van die cd. Op 9 en 10 november is For Absent Friends te gast bij de in Frankrijk populaire band Ange en hun jaarlijkse Convention Ange in Longwy in het Noorden van Frankrijk.

2003

Uitsluitend via de website van de band is een dvd verkrijgbaar met daarop unieke liveopnamen. Na twee jaar voor For Absent Friends te hebben gespeeld verlaat toetsenist Julian Driessen de band. Ron Mozer (Ulysses) is zijn vervanger.

2004

Het nummer We Can Not is de derde single van het album The Big Room. Iedereen die in het voorjaar een concert van For Absent Friends bijwoont krijgt de single gratis. In mei reist de band naar Frankrijk voor optredens tijdens Convention Ange in Lille en het Festival Sarlat.

2005

Tijdens Progpassion 2005 in november, een symfofestival in Zoetermeer, wordt de band halverwege hun set vergezeld door Guus Willemse en Hans Waterman van Solution en Ron Ottenhof van Alquin en spelen ze gezamenlijk twee nummers van Solution.

2006

For Absent Friends Voor de zomer gaat For Absent Friends de studio in voor het achtste album Square One dat gepland staat voor de herfst en verschijnt op het label Musea. De plaat bevat onder meer een gastbijdrage van de Franse zanger Christian Décamps. De plaat krijgt lovende kritieken.

2007

For Absent Friends staat 29 januari in het voorprogramma van de Canadese coverband The Musical Box in het World Forum Convention Center te Den Haag. Op 26 mei krijgt For Absent Friends in Zoetermeer de iO Pages Prog Award 2006 uitgereikt voor hun album Square One.

2008

Een van de optredens van For Absent Friends is dit jaar in mei tijdens Rotherham Rocks in het Britse Rotherham.

2009

For Absent Friends speelt op 21 februari in De Boerderij te Zoetermeer, aangevuld met optredens van Gary Chandler en Shadowland. Tijdens de show worden opnamen gemaakt voor een live-cd. Van toetsenist Ron Mozers andere band Ulysses verschijnt het tweede album The Gift Of Tears.

Ulysses

Discografie For Absent Friends

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's For Absent Friends

Audio/Video For Absent Friends

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer