Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FOURYO'S

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Fouryo's

Periode

1957 - 1967

Genre

a cappella/vocal groups, Nederlandstalig, pop

Fouryo's

Amsterdamse zanggroep waarvan de naam is afgeleid van Four Youngsters. Eind jaren vijftig verwerven ze grote populariteit met Nederlandse vertalingen van Amerikaanse highschool- en girlgrouppophits, zoals Sugar Time ('k Zie Je Elke Morgen) van de McGuire Sisters, Save The Last Dance For Me (Dans Nog Eenmaal Met Mij), Loop De ...
Volledige biografie...

Bezetting

Joyce Schouten   zang
Jan Schouten   zang
Jetty Schouten   zang
Dick Van Niehoff   zang

Overige muzikanten

Ria Lubberink   zang

Genoemd in de biografie van

1947   Jack Bulterman
1957   Jan de Winter

Biografie Fouryo's

Amsterdamse zanggroep waarvan de naam is afgeleid van Four Youngsters. Eind jaren vijftig verwerven ze grote populariteit met Nederlandse vertalingen van Amerikaanse highschool- en girlgrouppophits, zoals Sugar Time ('k Zie Je Elke Morgen) van de McGuire Sisters, Save The Last Dance For Me (Dans Nog Eenmaal Met Mij), Loop De Loop van Johnny Thunders en Walk Right In (Stapeldol) van de Rooftop Singers. Vandaag de dag doen hun geschoolde zangstemmen en de orchestraties van ex- Rambler Jack Bulterman archaïsch aan. Destijds werden ze ervaren als fris en ongedwongen. In 1964 staan de Fouryo’s zelfs nog in het voorprogramma van de Rolling Stones in het Kurhaus.

1957

Fouryo's De Amsterdamse Four Youngsters, bestaande uit broer en zus Joyce en Jan Schouten, Ria Lubberink en Dick van Niehoff debuteren in 1957 op het zilveren bruiloftsfeest van pa en ma Schouten. De Fouryo's behalen enkele maanden later een eerste plaats op het Cabaret der Onbekenden. Onder productionele leiding van Jack Bulterman wordt een eerste single opgenomen voor Decca, een Nederlandse versie van Bye Bye Love, die zowel op 78 als op 45 toeren uitkomt.

Jack Bulterman

1958

Ria Lubberink verlooft zich met Piet Schouten, een broer van Joyce en Jan en verlaat de groep. Zusje Jetty Schouten neemt haar plaats in. De plaatsuccessen leveren de Fouryo's een tweede plaats op in de Tuney Tunes populariteitspoll in de categorie vocal group achter de Selvera's. De single Bird Dog/Devoted To You is bij uitzondering Engelstalig.

Selvera's

1959

De Fouryo's worden fulltime-muzikanten wanneer zij avond aan avond gaan optreden in de Snip & Snap Revue. De Fouryo's worden verkozen tot populairste vocal group in de Tuney Tunes poll.

1960

In deze periode maken Joyce en Jetty ook platen met zeemansliedjes als de Sorellas.

De Sorella's

1961

Het nummer Dans Nog Eenmaal Met Mij, een vertaling van het Drifterssucces Save The Last Dance For Me, behaalt de eerste plaats in de toenmalige hitparade en verkoopt in totaal 80.000 exemplaren. In de Tuney Tunes poll worden de Fouryo's voorbijgestreefd door de Blue Diamonds.

The Blue Diamonds

1962

De Fouryo's treden onder andere op op de Nationale Manifestatie Open Het Dorp. Er wordt een Duitstalige single opgenomen So Ein Feiertag/Veilchen Aus Ascona. Joyce en Jetty nemen onder de naam The Tonics de single Doe Niet Zo Saai op, een vertaling van Big Girls Don't Cry.

The Tonics

1963

De Fouryo's slaan nog eenmaal toe door in te haken op de surfrage met Surf City en Honolulu Lulu. Voor de Duitse markt wordt een vertaling van Rob de Nijs' Ritme Van De Regen opgenomen.

Rob de Nijs

1964

In augustus 1964 staan de Fouryo's in het voorprogramma van het geruchtmakende optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus. Een groter contrast dan tussen de 'ongedwongen close-harmony' en het geweld van de beatmuziek is nauwelijks denkbaar.

1966

De Fouryo's maken nog een Engelstalige single voor het Artone-label. Ze zijn ook te horen in achtergrondkoortjes en op een lp met country & westernliedjes van orkestleider Tom Erich. De Fouryo's komen tot de conclusie dat hun muziek niet meer past in de tienerwereld en besluiten er mee te stoppen.

1999

Op 21 mei overlijdt Ria Lubberink op 59-jarige leeftijd

2000

Op 24 maart overlijdt Dick van Niehoff op 62-jarige leeftijd.

Discografie Fouryo's

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fouryo's

Audio/Video Fouryo's

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer