Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FREDERIQUE SPIGT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Frédérique Spigt

Periode

1957 - heden

Genre

luisterlied, Nederlandstalig, pop, rock, zang

Online

Officiële website

Frédérique Spigt

Zangeres, die met de bands I've Got The Bullets en A Girl Called Johnny naam maakt en vervolgens solo successen boekt.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1986   Vincent van Warmerdam
1990   I've Got The Bullets
1995   Julya Lo'ko
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Frédérique Spigt

Zangeres, die met de bands I've Got The Bullets en A Girl Called Johnny naam maakt en vervolgens solo successen boekt.

In bezetting van

A Girl Called Johnny   zang
Girls Wanna Have Fun   zang
I've Got The Bullets   zang

1957

Frédérique Spigt Op 28 januari wordt Frederique Spigt geboren in Rotterdam.

1975 - 1980

Ze studeert Grafisch Ontwerpen aan de Rotterdamse Kunstacademie.

1981

De net afgestudeerde Spigt heeft moeite een baan te vinden als grafisch ontwerper. Ze gaat daarom als vrijwilliger aan de slag in jongerencentrum Arena. Ze komt daar in contact met diverse musici.

1985

Tijdens een jamsessie in de Arena zingt ze een eigen versie van het nummer First Cut Is The Deepest. Het maakt indruk. Peter van Gameren, voormalig gitarist van The Health Band, stelt voor een band te beginnen. Dit resulteert in I've Got The Bullets.

I've Got The Bullets Peter van Gameren The Health Band

1990

Spigt wil iets nieuws. De groep gaat uit elkaar.

1994

Spigt brengt plaatwerk uit met haar nieuwe band A Girl Called Johnny. Het album slaat niet aan en de groep valt na drie jaar uit elkaar.

A Girl Called Johnny

1996

Spigt besluit een solo-theatertoer te gaan maken. Het project heet Frédérique Spigt Con La Piccola Orchestra. In september ligt de aan de theatertoer gekoppelde plaat in de winkels. De single Taste My Blues verschijnt.

1998

Frédérique Spigt De zangeres presenteert een programma bij Talk Radio. Spigt doet mee aan het nationaal songfestival met het nummer Mijn Hart Kan Dat Niet Aan. Het nummer is geschreven door Huub van der Lubbe (De Dijk) en Leo van de Ketterij (ooit een tijdje tweede gitarist in Shocking Blue). Het is de eerste keer dat Spigt in het Nederlands zingt. Ze wordt tweede, maar heeft de smaak van het Nederlandstalige lied te pakken.

De Dijk Huub van der Lubbe Leo van de Ketterij Shocking Blue

1999

Frédérique Spigt In januari verschijnt de single Hemelse Regen (met een door Maarten Corbijn geregiseerde videoclip), in februari gevolgd door Spigts eerste Nederlandstalige album Engel. Spigt mengt daarop haar blues- en rockroots met haar liefde voor strijkers. De plaat is geproduceerd door Spigt en Jakob Klaasse. Een belangrijke rol is weggelegd voor Jan van der Meij (ex-Powerplay), die zich van zijn beste kant laat horen met prachtig akoestisch en elektrisch gitaarwerk. De liedjes handelen over leven en dood, maar gaan dankzij Spigts gevoel voor humor en haar vermogen tot relativeren nergens ten onder aan zwaarmoedigheid. Er volgt een intensieve begeleidende toer door de Nederlandse theaters, waarbij Spigt bijgestaan wordt door Van Der Meij, bassist Hein Offermans, drummer Henri van Bergen en een strijkkwartet. Begin april komt de tweede single van de cd uit, genaamd Rood Voor Mijn Ogen. Spigt is tevens te horen op de solo-cd van Bennie Jolink waar ze, samen met Jolink, het duet We’ll Sweep Out The Ashes van Gram Parsons ten gehore brengt.

Bennie Jolink Hein Offermans Henri van Bergen Jakob Klaasse Powerplay

2000

Frédérique Spigt Spigt schrijft en vertaalt teksten voor het debuutalbum van Manuëla Kemp. In oktober verschijnt het album Droom.

Manuëla Kemp

2001

Op 27 februari krijgt Spigt naar aanleiding van het album Droom een Edison in de categorie Luisterlied. Het lied Rotterdam, dat de zangeres uitvoert bij de opening van Stichting Rotterdam 2001, Culturele hoofdstad van Europa, wordt op single uitgebracht.

2002

Op 9 september verschijnt het album Beest. De meeste liedjes schrijft Spigt samen met Jan van der Meij. De plaat wordt voorafgegaan door de single Hoe Laat, een vertaling van het liedje Wie Laat van Ton Engels (Blowbeat). De zangeres zingt het liedje De Schrik Van Rotterdam op de door Henny Vrienten geschreven soundtrack voor de jeugdfilm Pietje Bell. Van 9 september tot en met 21 december toert Spigt langs de Nederlandse theaters. Naast Van der Meij wordt ze begeleid door Hein Offermans (bas), Sjoerd van Bommel (drums/percussie) en JP van den Boogaart (toetsinstrumenten).

Blowbeat Hein Offermans Henny Vrienten Sjoerd van Bommel

2003

Frederique Spigt voert versies op van het programma Beest speciaal voor doven. Op het podium visualiseert actrice Mindy Brown de liedjes in een artistieke gebarentaal. De zangeres treedt ook weer enkele malen op met Girls Wanna Have Fun.

Girls Wanna Have Fun

2004

Frédérique Spigt Op 8 januari doet Frédérique Spigt tijdens de Elvis Second To None Party in een uitverkocht Paradiso een speciaal optreden met The TCB band, de originele band van Elvis Presley. Het theaterconcert Beest (inclusief 'oogmuziekvertolker' Mindy Brown) wordt op 22 januari opgenomen voor de DVD Beast. Zangeres Manuëla Kemp zingt in een van de voorrrondes van het Nationaal Songfestival het door Spigt samen met Jan van der Mey geschreven liedje In Het Licht Van Jouw Ogen. De zangeres begint in april met de opnamen van een album vol duetten met o.a. Huub van der Lubbe (De Dijk), Barry Hay (Golden Earring), Bennie Jolink (Normaal), Sarah Bettens (K's Choice) en Katja Schuurman. Regisseuse Sonia Herman Dolz is tijdens de opnamesessies aanwezig en filmt de documentaire Mans Genoeg. De film gaat in september in première en verschijnt op 2 november op dvd, tegelijkertijd met het gelijknamige album. Met het gelijknamige programma reist de zangeres vanaf september langs de Nederlandse theaters.

De Dijk Golden Earring Katja Schuurman Normaal

2005

Op 6 december sluit de zangeres haar tournee Vuur af met een speciaal optreden in Carré te Amsterdam. In een exclusieve bezetting voert ze de duetten van de cd Mans Genoeg uit samen met alle artiesten die op dat album meedoen.

2006

Vanaf april is Frédérique Spigt in de theaters te zien met de voorstelling Lucy In The Sky, een muziektheatervoorstelling over twee zussen en het Jappenkampverleden van hun moeder Lucy. De zangeres speelt het autobiografische stuk samen met haar halfzus Yolande Bertsch (1942). Op initiatief van literair tijdschrift De Revisor werken dertien dichters en dertien vocalisten aan popsongs over de liefde. De resultaten worden op 2 oktober uitgevoerd in Paradiso op 'De avond van het Nederlandse liefdeslied'. Frédérique Spigt werkt in het kader van dit project samen met Joost Zwagerman. Eind oktober verschijnt het album Eén Kus. De nummers op de plaat zijn ontstaan met hulp van een kleine accordeon die de zangeres op haar verjaardag heeft gekregen. Op de cd speelt Gwen Cresens de accordeonpartijen in. De begeleidingsband op Eén Kus bestaat verder uit Hein Offermans en Jan van der Meij aangevuld met gastmuzikanten. Met de liedjes van de plaat gaat de zangeres van januari 2007 tot mei 2007 op theatertournee.

2007

De single Terrifiant (januari) is een bewerking door Frédérique Spigt van het nummer Terrifying van The Rolling Stones. De zangeres krijgt goedkeuring van The Rolling Stones om deze bewerking op plaat te zetten. Terrifiant was ook bedoeld voor Eén Kus uit 2006. De nieuwe versie van dit album bevat de versie van Terrifying onder de titel Amour Terrifiant.

2008

Spigt trekt zich een paar maanden terug op het platteland van de Dordogne en werkt samen met Hein Offermans (tuba, contrabas), Jan van der Meij (gitaar) en de Antwerpse Gwen Cresens aan het album Vreemd. Naast trompet, castagnetten, blues- en monderharp en tamboerijn gebruikt de zangeres op de plaat ook klompen en serviesgoed als instrument. Op 23 oktober gaat het gelijknamige theaterprogramma in première in de Leidse Schouwburg.

2009

Frédérique Spigt speelt mee in Ties Schenks jeugdfilm Bente Wil Een Vader waarin zij samen met Anneke Blok de hoofdrol vertolkt als de moeders van een kind dat opzoek gaat naar haar vader. Voordat de tournee Alles officieel in première gaat, legt de zangeres met haar muzikale begeleiders Jan van der Meij, Hein Offermans en Roel Spanjers in een klein theater op Katendrecht in Rotterdam een registratie vast die onder de titel Alles In Walhalla zowel op cd als dvd uitkomt. De dvd wordt opgenomen met vier fotocamera's. Voor TV-Rijnmond gaat Frédérique Spigt in het programma Fauna & Gemeenschap samen met Kees Moeliker op zoek naar de Rotterdamse dierenwereld. Fauna & Gemeenschap wordt door de VARAgids uitgeroepen tot beste regionale televisieprogramma.

Roel Spanjers

2010

Ter gelegenheid van hun twintigjarige jubileum gaat de groep Girls Wanna Have Fun op tournee met Meaning Of Fun. Op 24 april maakt Frédérique Spigt samen met Waylon, The Madd, Jon Allen, Henk Hofstede, Manuëla Kemp en Jules Buckley deel uit van The Beatles Symphony, de complete uitvoering in Vredenburg Leidsche Rijn te Utrecht van de twee Beatles-albums Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en Magical Mystery Tour, begeleid door het Metropole Orkest.

Henk Hofstede Metropole Orkest Waylon

2011 - 2012

Met Gwen Cresens in plaats van Roel Spanjers in de begeleidingsband vervolgt de zangeres de theatertournee met hoogtepunten uit haar carrière. Op 8 en 9 juli 2011 geeft Frédérique Spigt, samen met Loes Luca en Holland Symfonia onder leiding van Jurjen Hempel, een bijzonder concert in openluchttheater Caprera te Bloemendaal. Onder de naam Variété Symphonique zingt het duo klassiekers, van Elvis Presley tot Shirley Bassey en van David Bowie tot Dusty Springfield, aangevuld met optredens van het internationaal bekroonde duo Juggling Tango en de zestienjarige zangeres Mechthild Drop. Op haar album Land (november 2011) maakt Spigts eerdere autobiografische werk plaats voor 'Wild West romantiek' en verruilt de zangeres Rotterdam voor Nashville voor een kruisbestuiving van folk, blues en country. Op de Engelstalige cd wordt ze begeleid door Jan van de Meij (gitaar), Hein Offermans (bas, contrabas), Janos Koolen (gitaar, banjo, mandoline) en Gabriël Peeters (drums). Gastrollen zijn weggelegd voor onder anderen Joost van Es (fiddle), Bennie Jolink (zang) en Roel Spanjers (Hammondorgel). De productie is in handen van Gabriël Peeters en Frédérique Spigt. De zangeres trekt in 2012 vanaf 26 januari tot en met 14 april met haar muzikale begeleiders door Nederland met een gelijknamige theatertournee.

Holland Symfonia

2013

Frédérique Spigt levert een muzikale bijdrage aan het speelfilmdebuut Toegetakeld Door De Liefde van Ari Deelder, de dochter van Jules Deelder. Ze is in de film ook heel even te zien samen met Jan van der Meij en Ger 'sax' van Voorden. Tijdens haar theatertournee staat de zangeres op 5 april in het Concertgebouw te Amsterdam. De zangeres is verantwoordelijk voor de muziekkeuze in Ontspoord van het Amsterdamse gezelschap De Toneelmakerij. Het muziektheaterstuk is een bewerking van The Trestle At Pope Lick Creek van de Amerikaanse schrijfster Naomi Wallace en bevat muziek van onder anderen Lucinda Williams, Mary Gauthier, Tom Petty, Steve Earl en Alison Krauss. Naast Frédérique Spigt wordt het stuk uitgevoerd door onder meer Meral Polat en Bob Fosko. Jan van der Meij, Joost van Es (4 Wheel Drive) en Janos Koolen (Ma Rain, Spoor) vormen de begeleidingsband. Ontspoord is vanaf 19 september te zien in Theater Bellevue, Amsterdam.

4 Wheel Drive Bob Fosko Ma Rain Spoor

2014

In septemtember komt het album Medicine Show uit, opgenomen in het Franse dorp Couleuvre. Het album, volledig in het Engels gezongen, heeft veel americana- invloeden en bevat een cover van Tom Petty & The Heartbreakers.

Discografie Frédérique Spigt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frédérique Spigt

Audio/Video Frédérique Spigt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer