Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANK BOEIJEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

AVRO's TopPop, 1983 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid

Periode

27-11-1957 - heden

Genre

componist, Nederlandstalig, pop, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Frank Boeijen Groep

Frank Boeijen

Succesvol pionier van de Nederlandstalige pop. Schrijft melancholieke, dromerige teksten die hij zingt met een karakteristiek hees stemgeluid. Debuteert onopvallend als duo met Wout Pennings om vervolgens een succesvolle eigen groep op te richten. Gaat vanaf de jaren negentig als soloartiest door het leven.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, tekstschrijver, zang

Bezetting

Charles Nagtzaam   basgitaar
Martin de Wagter   drums
Ton Snijders   componist, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Jos Haagmans   arrangeur, pedalsteel, toetsinstrumenten
Norman Bonink   drums
Rens van der Zalm   accordeon, fluit, gitaar, viool
Oscar Kraal   drums
Ruud de Grood   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1947   Adri-jan Hoes
1953   Forrest
1976   Robin Freeman
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

28-11-21, Hedon, Zwolle
11-2-22, Schouwburg Cuijk, Cuijk
17-2-22, Singer Theater, Laren
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Frank Boeijen

Succesvol pionier van de Nederlandstalige pop. Schrijft melancholieke, dromerige teksten die hij zingt met een karakteristiek hees stemgeluid. Debuteert onopvallend als duo met Wout Pennings om vervolgens een succesvolle eigen groep op te richten. Gaat vanaf de jaren negentig als soloartiest door het leven.

In bezetting van

Boeijen & Pennings   zang

1957

Frank wordt op 27 november geboren als laatste van tien kinderen in een Nijmeegs gezin.

1979

Vanaf zijn middelbare schooltijd schrijft hij muziek met Nederlandse teksten, die hij met Wout Pennings vastlegt op een weinig succesvolle debuutplaat. Het duo wordt later aangevuld door Nels Busch en Henk Wanders.

Boeijen & Pennings Wout Pennings

1980

Boeijen en Pennings gaan elk hun eigen weg. Boeijen richt samen met gitarist Wil Theunissen, drummer Henk Wanders en bassist Nel Busch de Frank Boeijen Groep op.

1981

Diskjockey Frits Spits brengt de single Verjaardagsfeest onder de aandacht van een groot publiek. De groep neemt haar debuutplaat op en wordt een belangrijk exponent van de dan heersende hausse in de Nederlandstalige popmuziek.

1983

AVRO's TopPop, 1983 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid Toetsenist, arrangeur en producer Jos Haagmans komt de band versterken en zal de komende jaren een groot stempel drukken op de muziek. De single Zwart Wit, een protest tegen de racistische moord op de Antilliaan Kerwin Duinmeijer in Amsterdam, wordt de grootste hit uit hun carrière.

1984

Theunissen wordt vervangen door Maarten Peters. Frank Boeijen krijgt de Zilveren Harp uit handen van Conamus.

1986

Maarten Peters start een solocarrière en wordt op zijn beurt vervangen door Ger Hoeymakers (ex-Buster Smiles).

Buster Smiles

1987

De stijl van de Frank Boeijen Groep, die ergens tussen pop en chanson te plaatsen valt, krijgt een steeds eigener vorm. Voor de live-optredens verlegt het gezelschap haar werkterrein van het clubcircuit naar theaters en schouwburgen.

1990

Een dubbel live-album aangevuld met enkele nieuwe stukken markeert het tienjarig bestaan van de band.

1991

Geheel onverwacht kondigt Boeijen aan alleen verder te gaan. De liedjes voor zijn eerste soloplaat schrijft hij samen met bekende vakgenoten als Henny Vrienten, Henk Hofstede en Robert-Jan Stips van de Nits en Harry Sacksioni.

Harry Sacksioni Henk Hofstede Henny Vrienten Robert Jan Stips

1992

Voormalige drummer Henk Wanders brengt de soloplaat Start uit.

Henk Wanders

1993

Met o.a. Harry Sacksioni, Raymond van het Groenewoud en multi-instrumentalist Rens van der Zalm, die zijn vaste begeleider zal worden, doet Frank Boeijen een theatertournee door Nederland. De tour is een groot succes; alle concerten zijn volledig uitverkocht.

1994

De muziek op zijn derde solo-CD komt tot stand met hulp van arrangeur Hans Hollestelle. De toon is steeds soberder en intiemer. Boeijen breekt op grote schaal door in België. Tussen de bedrijven door treedt hij op als producer voor Liesbeth List. Twee Mannen Zo Stil, een duet met Stef Bos, verschijnt op single.

Hans Hollestelle Liesbeth List Stef Bos

1995

List is ook van de partij op een volgend dubbel live-album dat verschijnt ter ere van het eerste lustrum van zijn solo-loopbaan. De plaat bevat verder duetten met o.a. Ramses Shaffy, Henk Hofstede, Stef Bos, Jo Lemaire, Khadja Nin en Koen Wauters.

Ramses Shaffy

1997

Boeijen maakt een maandenlange trektocht door Zuid-Oost Azië. In dezelfde periode komen zijn beide ouders te overlijden. Deze ingrijpende gebeurtenissen inspireren hem tot het maken van Vaderland, een album vol intieme wereldmuziek, dat wordt opgenomen in de studio van ex-Genesis frontman Peter Gabriel.

1998

Het in 1997 verschenen album Het Mooiste En Het Beste behaalt goud.

1999

De wereldreiziger is weer thuis en keert terug naar zijn vertrouwde stijl. De opgewekte single Sinds De Dag, getrokken van zijn nieuwe, voor het overige ingetogen en retrospectief album De Ballade Van De Dromedaris, wordt gelanceerd met een grootse promotiecampagne en krijgt veel airplay. Boeijen krijgt ruzie met zijn platenmaatschappij over enkele nummers die niet voor het publiek beschikbaar zijn. De zanger zet die nummers daarop als MP3 op internet. Hij verwijdert ze pas als de platenmaatschappij de nummers vrijgeeft. De single Suzanne (een nummer van Leonard Cohen) is een duet tussen Boeijen en de Belgische zangeres Yasmine.

2000

Frank Boeijen wordt tijdens de lintjesregen onderscheiden. Hij zingt een door hem geschreven duet op het debuutalbum van Manuëla Kemp.

Manuëla Kemp

2001

Frank Boeijen-drummer Norman Bonink vervangt de verongelukte Chris Götte in de band Bløf. Oscar Kraal neemt zijn plaats in. Boeijen tekent een contract bij het label V2 dat in oktober het album Heden van hem uitbrengt. De plaat is opgenomen in de studio van Henk Temming. Een van de tracks, het nummer Geen Gevaar, schrijft Boeijen samen met Bløf-zanger Paskal Jakobsen.

Bløf Henk Temming

2002

Boeijen ontvangt een Edison in de categorie Beste Zanger. De single Geen Gevaar, het duet tussen Frank Boeijen en Bløf-zanger Paskal Jakobsen, verschijnt in de zomer. De bijbehorende videoclip is gemaakt door Maarten Corbijn. Ook Sozinho is een duet. Dat nummer is te vinden op het album Alegria do Triste van Fernando Lameirinhas. Na jarenlang opgetreden te hebben in uitverkochte theaters doet Boeijen in het najaar ook een tournee langs de popzalen.

Fernando Lameirinhas

2003

Toetsenist Ton Snijders verlaat de band en begeleidt in het najaar cabaretière Sanne Wallis-de Vries en Youp van 't Hek. Hij wordt vervangen door Ruud de Grood (Gajus, Margriet Eshuijs). Frank Boeijen zingt mee op de single 36 Foto's, afkomstig van het allereerste, Nederlandstalige solo-album Het Draagbare Huis van Henk Hofstede. Samen met de cartoonist Stefan Verwey verzorgt Boeijen onder de titel ...En Dan Nu Een Vrolijk Gedicht een literair getint programma met poëzie, zang, cartoons, muziek, verzen en vertellingen. Op 22 augustus wordt bekend dat Frank Boeijen de Radio 2 Zendtijdprijs 2004 heeft gewonnen. De prijs wordt in maart 2004 uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlandse lied. 6 oktober verschijnt het album Schaduw Van De Liefde waarop onder andere een duet staat met Henk Hofstede van de Nits. J.B. Meijers verzorgt de productie. De plaat wordt een maand eerder voorafgegaan door de single Kaap De Goede Hoop. Frank Boeijen is met een aantal nummers te zien op de dvd die verschijnt van het Vrienden van Amstel spektakel in Ahoy'. Op 10 en 11 oktober verzorgt Frank twee optredens in het sportpaleis te Antwerpen waarbij hij wordt begeleid door het Il Novecento-orkest. Tijdens de concerten zijn gastoptredens van ondermeer Marco Borsato, Bouwdewijn de Groot, Stef Bos, Sarah Bettens (K's Choice), Yasmine en Micheline van Hautum. Er worden opnamen gemaakt voor een dvd.

Boudewijn de Groot Gajus Henk Hofstede J.B. Meijers Marco Borsato Margriet Eshuijs Stef Bos

2004

Frank Boeijen viert zijn 25-jarig artiestenjubileum. Tijdens het Gala van het Nederlandse Lied op 14 maart in Rotterdam zingen collega's van de zanger zijn nummeres begeleid door het Metropole Orkest. Boeijen krijgt op 23 maart in de Amsterdamse Melkweg de Edison Oeuvreprijs uitgereikt. Het drie cd's tellende album Toen & Nu is een bloemlezing met vijftig hoogtepunten uit het oeuvre van de zanger. Frank Boeijen is een van de Nederlandse artiesten die een bijdrage levert aan Lied Voor Beslan. De opbrengst van de single gaat naar Het Nederlandse Rode Kruis en de Stichting Help Beslan en komt ten goede aan de slachtoffers van het gijzelingsdrama in het Russische Beslan.

2005

Het Lied Van De Doofheid is een lied naar aanleiding van de moord op cineast Theo van Gogh op 3 november 2004. Frank Boeijen bereidt samen met Mathilde Santing de theatertournee Even voor door Nederland en België. De tournee gaat voorjaar 2006 van start. In de begeleidingsband spelen Lené te Voortwis (bas), Ton Snijders (toetsen) en Simon Gitsels (toetsen).

Mathilde Santing

2006

De theatertournee met Mathilde Santing brengt het duo op 8 mei in Carré waar Boeijen en Santing zingen in het decor van de musical Cabaret. Na de tournee met Santing werkt Boeijen aan de voorstelling As waarmee hij vanaf begin 2007 langs de Nederlandse theaters trekt. Het programma bevat dertig liedjes die onderdeel zijn van het drieluik Laag Land, Achter De Heuvels en Onder De Hemel. De zanger wordt live terzijde gestaan door onder andere toetsenist Ruud de Grood en bassist Charles Nagtzaam. 13 november verschijnt As, een album aangevuld met een dvd. De twintig nieuwe nummers, geproduceerd samen met Jos Haagmans, bevatten gastbijdragen van onder anderen de originele Frank Boeijen Groep, Stef Bos, Daniël Lohues, Henk Hofstede en het Philharmonisch Orkest van Praag. Frank Boeijen levert een gastbijdrage op het album Nacht, De Soundtrack van Henny Vrienten. Frank Boeijen wint met As de eerste CeeDeeBra, een popprijs voor het beste Nederlandstalige popalbum, uitgereikt door initiatiefnemer Frits Spits in diens radioprogramma De Strepen Van Spits. De CeeDeeBra bestaat uit een kunstwerk, ontworpen door grafisch kunstenaar Ewald Speker met hulp van kinderboekenschrijver Jorge Bolle.

Daniël Lohues Henk Hofstede Henny Vrienten Stef Bos

2007

Het boek 36,9°C bevat 38 nieuwe teksten van Frank Boeijen waarin hij openhartig schrijft over zijn leven en zijn observaties over de wereld. De illustraties zijn van kunstenaar Eric de Bruijn. Bij het boek zit de cd Fim Do Mundo (Het einde van de wereld) waarop Boeijen samen met Ton Snijders de teksten heeft bewerkt tot een lied van meer dan een uur.

2008

Frank Boeijen, Henny Vrienten en Henk Hofstede slaan voor het eerst de handen ineen voor een gezamenlijke tournee door Nederland en België. Vanaf september brengen ze vijf maanden lang een liedjesprogramma in de theaters, met als afsluiter een concert in het Amsterdamse theater Carré. De drie muzikanten brengen tevens een gezamenlijk album uit: Aardige Jongens.

2009

Voor zijn 23ste album Camera (november) werkt Frank Boeijen met zijn muzikanten in de ICP-studio's te Brussel. Hij arrangeert de tien liedjes samen met Ton Snijders. Het songmateriaal bevat elementen uit pop, blues, folk en jazz.

2011

De uitgave Genade is een boek met cd. De teksten van Frank Boeijen worden geïllustreerd met zwart-witfoto's van de Amsterdamse fotograaf Károly Effenberger. De zanger trekt met de Genade-theatertour door het land tot en met mei. Hij wordt op het podium terzijde gestaan door Ton Snijders (toetsen), Charles Nagtzaam (bas) en Martin de Wagter (drums). In de zomer bestaat Boeijens festivalband naast Nagtzaam uit Peter van Benthem, gitarist Ger Hoeijmakers, toetsenist Ruud de Grood en drummer Mark Stoop).

2012

Rens van der Zalm (o.a. fluit, viool, accordeon, gitaar) zit weer in de begeleidingsband tijdens de zestig optredens tellende theatertournee door Nederland en België vanaf januari tot en met mei. Snijders, Nagtzaam en De Wagter completeren de band. De aftrap is op13 januari in De Nieuwe Nobelaer te Etten-Leur. Frank Boeijen treedt in het festivalseizoen op met Ruud de Grood en Peter van Benthem. In het najaar zijn de Vlaamse theaterzalen weer aan de beurt en wordt de zanger begeleid door Rens van der Zalm en Charles Nagtzaam. Boeijen is in oktober een van de gasten bij de Symphonica In Rosso-concerten van Doe Maar in het GelreDome te Arnhem. In november is het een kwart eeuw geleden dat de zanger van start ging met optredens in de theaters.

2013

Het album Liefde & Moed ligt vanaf 31 januari in de winkels. De zanger laat zich op de cd begeleiden door zijn vertrouwde muzikale vrienden Ton Snijders, Charles Nagtzaam, Martin de Wagter en Rens van der Zalm. Op 13 februari begint een korte, speciale theatertournee met dezelfde muzikanten. Aan het eind van zijn concert in de Stadsschouwburg Nijmegen op 23 maart verrast burgemeester Hubert Bruls de zanger met de Zilveren Erepenning van Nijmegen. Frank Boeijen krijgt de prijs voor de manier waarop hij in sommige van zijn liedjes promotie maakt voor de stad. Een Vermoeden Van Licht is een boek inclusief cd met bijdragen van kunstenaars uit allerlei disciplines die Frank Boeijen in de loop der jaren via zijn muziek heeft ontmoet. De uitgave bevat werk van onder anderen Hugo Camps (journalist), Corb!no (fotograaf), Eric de Bruijn (beeldend kunstenaar), Károly Effenberger (fotograaf), Henk Hofstede (muzikant, visueel kunstenaar), Rense Sinkgraven (dichter) en Stefan Verwey (cartoonist). Vanaf 22 november zijn de werken die voor Een Vermoeden Van Licht werden gemaakt tijdelijk te bekijken en te beluisteren in Museum Het Valkhof te Nijmegen.

2015

De zanger doet samen met Glen Faria (Fit) mee aan het tv-programma Ali B Op Volle Toeren. Tijdens het Buma Awards Gala krijgt Boeijen de Lennaert Nijgh Prijs. De onderscheiding wordt toegekend aan een tekstdichter die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse muziek.

Glen Faria

2017

In de Stadsschouwburg Nijmegen ontvangt Boeijen de NPO Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs. Er zijn muzikale odes van onder meer Paul de Munnik, Mathilde Santing, Henk Hofstede, Manuëla Kemp en Racoon. Ook treedt de zanger zelf op met zijn band.

Discografie Frank Boeijen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frank Boeijen

Audio/Video Frank Boeijen

Video Frank Boeijen

TOPPOP: Frank Boeijen Gro...
TOPPOP: Frank Boeijen Groep - Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: Frank Boeijen Groep - Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer