Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANK VAN BOMMEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

16-09-1962 - heden

Genre

harmonium, impro, jazz, piano

Online

Officiële website

Frank van Bommel

Pianist Frank van Bommel (Vlijmen, 16 september 1962) smeedt een eigen stijl uit invloeden van eigenzinnige jazzpianisten als Mal Waldron, Richard Twardzik en Misha Mengelberg. Vanaf de jaren tachtig treedt hij voor het voetlicht met eigen groepen, zoals het Ensemble waarmee hij de Dordtse Jazzprijs wint, een trio met bassist ...
Volledige biografie...

Instrumenten

harmonium, piano

Genoemd in de biografie van

1997   Arjen Gorter
1998   Tobias Delius

Biografie Frank van Bommel

Pianist Frank van Bommel (Vlijmen, 16 september 1962) smeedt een eigen stijl uit invloeden van eigenzinnige jazzpianisten als Mal Waldron, Richard Twardzik en Misha Mengelberg. Vanaf de jaren tachtig treedt hij voor het voetlicht met eigen groepen, zoals het Ensemble waarmee hij de Dordtse Jazzprijs wint, een trio met bassist Carl Beukman en slagwerker Tim Zwemmer, een kwartet, een kwintet en het collectieve As If Trio. Voor al deze groepen componeert hij ook zelf. Naast de piano bespeelt hij het harmonium, dat hem aantrekt vanwege de bijzondere klankkleur. Jazzcriticus Ken Vos vat zijn kwaliteiten als volgt samen: 'Frank van Bommel is een van de weinige Europese musici die na de eerste generatie improvisatiemusici voortkomend uit de jaren zestig inhoudelijk een eigen weg hebben gekozen. Zijn werk, dat getuigt van een grote kennis van de jazztraditie, is het resultaat van een nieuwe afweging van de verworvenheden in de improvisatiemuziek en de minder gesloten gecomponeerde muziek van deze eeuw.'

In bezetting van

Bite The Gnatze   piano, xylofoon

1989

Op het Amsterdamse conservatorium ontmoet Frank van Bommel slagwerker Tim Zwemmer. Het klikt tussen de twee en ze besluiten als duo te gaan optreden. Naast de combinatie piano-percussie stort het tweetal zich ook op de mogelijkheden van het harmonium. Ze bespelen het instrument quatre mains en zijn geregeld te horen in de Amsterdamse Nachtgalerie Maan. Daar worden in 1990 opnamen gemaakt die pas twintig jaar later op CD verschijnen. In 1992 komt bassist Carl Beukman het duo versterken, en als trio zijn ze in het Bimhuis te horen in de serie Hollandse Nieuwe. Een concert in Spijkenisse, eind dat jaar, wordt vastgelegd, maar blijft eveneens op de plank liggen tot het label Mus de opnamen uitbrengt op de CD Harmoniak (2011). Recensent Herman te Loo omschrijft in Jazzflits de muziek van het trio: 'De curieuze, donker gekleurde instrumentatie zorgt voor klanken waarmee het drietal veelal zonder duidelijk tempo of ritmiek improviseert. Aldus ontstaan ongrijpbare, mysterieuze klanklandschappen die soms iets unheimisch hebben, maar een volstrekt eigen schoonheid etaleren.'

1993

Het Van Bommel Ensemble (met zangeres Elise Lorraine, bassist Carl Beukman en slagwerker Wim Janssen) dingt mee naar de Dordtse Jazzprijs. Dankzij hun originele vertolking van Thelonious Monks Friday The 13th (het verplichte stuk voor de competitie) valt hun de prijs ten deel.

1995

Frank van Bommel gaat deel uitmaken van het Paradise Regained Orchestra, dat muziek van wijlen Nedly Elstak speelt. Voor BVHaast wordt een CD opgenomen.

Nedly Elstak

1996

Een nieuwe, slagwerkloze versie van het Van Bommel Ensemble telt twee vocalisten (naast Elise Lorraine de Brit Phil Minton). Violiste Mary Oliver en fluitiste Ann LaBerge completeren de groep, waarin Carl Beukman nog steeds bas speelt. Onder de titel Metamorphosen schrijft Van Bommel voor het ensemble een suite op basis van gedichten van de Latijnse dichter Ovidius.

Mary Oliver

1997

Met een eigen kwartet (met generatiegenoot Tobias Delius en de veteranen Arjen Gorter en Martin van Duynhoven) wijdt Van Bommel zich aan het oeuvre van pianist-componist Richard Twardzik. De jong overleden Amerikaan (1931-1955) dankt zijn bescheiden bekendheid vooral aan zijn plek in het kwartet waarmee Chet Baker in 1955 naar Europa komt. Maar hij leeft ook voort als een hoogst eigenzinnige stilist en componist. Onder de titel A Crutch For The Crab verschijnt in 1999 de debuut-CD van het kwartet, met zowel composities van Twardzik als eigen stukken van de leider. Het album oogst nationaal en internationaal veel lof. In 2002 breidt Van Bommel zijn kwartet uit tot een kwintet, door toevoeging van rietblazer Michael Moore. In deze bezetting wordt in 2004 de CD Ore opgenomen.

Arjen Gorter Martin van Duynhoven Michael Moore Tobias Delius

2000

De Vereniging Noord-Hollandse Jazzpodia geeft opdracht voor een speciaal project rond de muziek van Eric Dolphy. Frank van Bommel vervult hierin een centrale rol, als pianist en mede-arrangeur. Hij maakt deel uit van een sterrenensemble met Eric Vloeimans (trompet), Willem Breuker en Alex Coke (rieten), Arjen Gorter (bas) en John Engels (drums). Na een succesvolle toer door Noord-Holland gaat de ad hoc-formatie verder het land door. Er worden opnamen gemaakt voor een CD die uiteindelijk bij BVHaast verschijnt.

2001

Samen met bassist Raoul van der Weide en drummer Wim Janssen richt Van Bommel het As If Trio op. De groep richt zich op instant composing en zoekt daarin naar het benaderen van herkenbare stijlen zonder in pastiches te vervallen. De naam verwijst daar ook naar. Op het eigen Casco Records verschijnt in 2009 een eerste CD van het trio: Klinkklaar.

2008

Gitarist Paul Pallesen vraagt Van Bommel toe te treden tot zijn groep Bite the Gnatze, waarmee hij een brug slaat tussen (Europese) volksmuziek en geïmproviseerde muziek. Ook begint de pianist een nieuw duo met slagwerker Alan 'Gunga' Purves.

Alan Purves Paul Pallesen

Discografie Frank van Bommel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frank van Bommel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer