Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS DUIJTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Frans Duijts in 2012

Periode

10-05-1979 - heden

Genre

amusementsmuziek, Gulden Vedel, levenslied, Nederlandstalig, pop/rock

Online

Officiële website

Frans Duijts

Zanger uit de Betuwe, vertolker van levensliederen en vrolijk Nederlandstalig repertoire. Begint als imitator van André Hazes, maar stapt al snel over op eigen werk en een eigen geluid. In 2011 wordt Duijts onderscheiden met een Zilveren Harp en vanaf 2012 is hij ambassadeur van Buma NL, het jaarlijkse evenement ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1993   Rob Peters (2)
2011   Django Wagner
2012   Jan Rooymans
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Frans Duijts

Zanger uit de Betuwe, vertolker van levensliederen en vrolijk Nederlandstalig repertoire. Begint als imitator van André Hazes, maar stapt al snel over op eigen werk en een eigen geluid. In 2011 wordt Duijts onderscheiden met een Zilveren Harp en vanaf 2012 is hij ambassadeur van Buma NL, het jaarlijkse evenement in 's-Hertogenbosch voor en over de Hollandse muziek.

1992 - 2004

Frans Duijts (Etten-Leur, 10 mei 1979) begint al op zijn dertiende met een drive-in show. Tijdens zijn baantje als geluidsman test hij regelmatig de microfoon door nummers van André Hazes te zingen. Het levert hem optredens op als Hazes-imitator, een bezigheid die hij afwisselt met werkzaamheden bij het sloopbedrijf van zijn familie. Bij een asbestsanering in 2002 valt Duijts van een gebouw tien meter naar beneden en breekt hij zijn schouder en rug.

André Hazes

2005 - 2009

Eind 2005 brengt Duijts het door Pierre Kartner geschreven nummer Jij Denkt Maar Dat Je Alles Mag Van Mij uit, een liedje dat André Hazes in 1986 al eens zonder hitsucces op plaat heeft gezet. Vanaf dat moment werkt de zanger aan eigen repertoire, zoals te horen op het album Ik Zing Een Lied Voor Jou uit 2006 (de albumtitel verandert later in Denken Dat Je Alles Mag). Zijn liedjes worden gedraaid door radiozenders als Radio 2 en 100% NL. Hij treedt regelmatig op met begeleidingsband Total Eclipse en is een graag geziene gast op Mega Piratenfestijnen in den lande. De zanger wordt door Jan Smit uitgenodigd voor televisieopnamen van het programma De Zomer Voorbij bij de Tros, samen met Nick & Simon in Spanje. De uitzendingen vergroten zijn landelijke bekendheid. Op het vervolgalbum Zo Ben Ik Mezelf (2008) is een meer eigen geluid te horen. Na eerdere aandacht van regionale en Nederlandstalige radiostations, wordt de zanger ook opgepikt door landelijke radio- en televisiezenders. De zanger wint de Vakprijs voor het Nederlandstalige lied in de categorie Beste Zanger. De Nederlands/Belgische muziekprijs is bedoeld om de positie van het Nederlandstalige lied en de verspreiders van dit genre te versterken. Volgens de organisaties Media Tools en SENA is Duijts liedje Jij Denkt Maar Dat Je Alles Mag Van Mij in 2009 het meest gedraaid in cafés en discotheken. Zijn collega’s verkiezen hem in december tot Beste Nieuwkomer van 2009. Op dezelfde dag treedt de zanger op voor 33.000 man in het Gelredome.

Vader Abraham

2010 - 2011

Op 19 februari 2010 verschijnt Duijts' derde album Leef Je Droom met daarop afwisselend ballads en uptempo songs. Op de plaat werkt de zanger opnieuw nauw samen met tekstschrijver en producer Tom Peters. Liedjes zijn van onder anderen Emile Hartkamp, Adri-Jan Hoes en Fluitsma & Van Tijn aangevuld met twee covers: Wat Overblijft (Todo Pasara) met Nederlandse tekst van Jeffrey Weber (zoon van Marianne Weber) en Hij Speelde Accordeon van de Belg Luc Steeno. Als Ik Alles Had Geweten is een duet met Marianne Weber. In het voorjaar van 2010 heeft de zanger, samen met zijn vrouw Marloes en zijn drie dochters, op RTL4 een eigen realitysoap Frans Duijts: Leef Je Droom. Op Koninginnedag 2010 staat Frans Duijts op het programma van Radio 538 op het Museumplein in Amsterdam. Tijdens het Buma Harpen Gala 2011, op 3 maart 2011 in Hilversum, krijgt Duijts een Zilveren Harp, de jaarlijkse prijs van Buma Stemra om jonge scheppende of uitvoerende artiesten te bekronen die al een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse muziek hebben geleverd. Met de door Nick Schilder (Nick & Simon) en Roel van Velzen geschreven single Morgen Is Pas Morgen behaalt de zanger voor het eerst in zijn carrière de eerste plaats van de Single Top 100. In 2011 lanceert Duijts de eerste editie van het Waalkadefeest, een jaarlijks terugkerend evenement op de Waalkade in Tiel. De single Jij Denkt Maar Dat Je Alles Mag Van Mij krijgt ook een Belgische release en doet het daar onder meer goed tijdens de cyclocross-wedstrijden. De single wordt in België uitgeroepen tot Cyclocrosshit 2011-2012. In september 2011 wordt Duijts met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis en is hij genoodzaakt rust te nemen en rigoureus te werken aan zijn gewicht.

Emile Hartkamp Fluitsma & Van Tijn Jeffrey Weber Marianne Weber Nick & Simon Tom Peters VanVelzen

2012

In maart verschijnt de cd Alles Met Je Delen. Binnen een week bereikt het album de gouden status met een verkoop van meer dan 25.000 exemplaren. De cd bevat songbijdragen van onder anderen Tom Peters, Willy Sommers, Manfred Jongenelis en Jochem Fluitsma en een aantal nummers geschreven door Frans Duijts zelf. De derde single van het album is het duet In Ons Café met Django Wagner. Eind maart treedt de zanger op tijdens de zevende editie van het Schlager Festival in Hasselt. Duijts is vanaf dit jaar ambassadeur van Buma NL, het jaarlijkse evenement in 's-Hertogenbosch voor en over de Hollandse muziek. De derde editie van Buma NL vindt plaats op donderdag 20 september en bestaat uit een uitgebreid conferentieprogramma, de uitreiking van de Buma NL Awards en een muziekfestival dat bekend en nieuw talent presenteert aan publiek en muziekprofessionals. Tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards wint Duijts zelf voor Alles Met Je Delen in de categorie Beste Album. Hij wint dit jaar ook de Gulden Vedel, de prijs die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandse zanger, zangeres of groep, waarvan de muziek veelvuldig is gebruikt bij de danslessen in de Swinging World dansscholen.

Django Wagner

2013

In februari lanceren Frans Duijts en Mental Theo voor de grap een carnavalsversie van Duijts’ single Ga Maar Vast Slapen. Zes uur na de radiopremière in het radioprogramma van Giel Beelen is het al 25.000 keer gedownload. Eind oktober komt het album Oud & Vertrouwd uit met o.a. een duet met René Froger.

Mental Theo René Froger

2014

In maart krijgt Duijts een Edison voor beste volkszanger. De jury zegt over hem `Stem, songs en persoonlijkheid zijn uitstekend in balans".

Discografie Frans Duijts

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frans Duijts

Audio/Video Frans Duijts

Video Frans Duijts

Videoclip 'Ga maar vast s...
Videoclip 'Ga maar vast slapen' - Frans Duijts
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Videoclip 'Ga maar vast slapen' - Frans Duijts

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer