Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS HALSEMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Frans Halsema in 1977

Periode

1939 - 1984

Genre

accordeon, cabaret, Nederlandstalig, piano, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Frans Halsema

Nederlands cabaretier, onder meer bekend van zijn programma's samen met Gerard Cox en het duet Vluchten Kan Niet Meer met Jenny Arean.
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, piano, zang

Genoemd in de biografie van

1960   Michel van der Plas
1960   Ronnie Potsdammer
1966   Gerrit den Braber
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Frans Halsema

Nederlands cabaretier, onder meer bekend van zijn programma's samen met Gerard Cox en het duet Vluchten Kan Niet Meer met Jenny Arean.

In bezetting van

Lurelei   piano, zang

1960 - 1966

Frans Halsema wordt als Franciscus Aert Maria Halsema op 1 september 1939 in Amsterdam geboren. Na onafgemaakte opleidingen bij de MULO en de banketbakkersschool en diverse baantjes treedt hij op in cafés en op bruiloften en partijen, zichzelf begeleidend op accordeon en piano. Tijdens zijn militaire dienstplicht (1958-1960) krijgt hij een schrijversopleiding en is hij in de gelegenheid 's avonds naar de cabaretschool van Bob Bouber in Amsterdam te gaan. Halsema debuteert in 1960 als cabaretier in het Pauze-Cabaret in de City Music Hall te Amsterdam. Een jaar later wordt hij pianist bij cabaret Lurelei van Eric Herfst en Ben Rowold. In 1964 presenteert Halsema samen met Rowold voor de VPRO-radio het amusementsprogramma Parlando. Na Lurelei treedt de cabaretier toe tot het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

1967 - 1984

Halsema verlaat het gezelschap in 1967 en start een freelancecarrière. Hij ontmoet Gerard Cox in Klein Bellevue in Amsterdam. Samen met Adèle Bloemendaal spelen ze in 1968 het succesvolle programma Met Blijdschap Geven Wij Kennis. Het duet Vluchten Kan Niet Meer met Jenny Arean uit de musical En Nu Naar Bed van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink wordt een grote hit. Samen met Gerard Cox speelt Halsema vanaf 1973 nog twee seizoenen het programma Wat Je Zegt Dat Ben Je Zelf. Na de breuk met Cox staat Halsema op het toneel met zijn eerste onemanshow Ik, Ik En Nog 's Ik, gevolgd door de programma's Je Moet Er Geweest Zijn (samen met Guus Vleugel geschreven), Is Die Kruk Vrij (in 1981 met het muzikale damestrio The Angels Of Hope en regisseur Bram Vermeulen) en Dag Droom (1983). Op 24 februari 1984 overlijdt Frans Halsema op 44-jarige leeftijd aan keelkanker.

Bram Vermeulen Gerard Cox Jenny Arean

2005

De dvd De Laatste Tango is een hommage aan de cabaretier, samengesteld door diens zoon Marijn Halsema. De dvd bevat opnamen van succesnummers als Voor Haar, Zondagmiddag Buitenveldert, Miriam, Ik Mis en de originele theaterversie van Vluchten Kan Niet Meer met Jenny Arean. Daarnaast zijn liedjes te zien uit het tv-programma Frans Halsema In Spanje (1968) en privé-filmpjes. Als extra is de complete one man show Ik, Ik En Nog Eens Ik met Ruut Weissman uit 1979 op de dvd gezet.

2009

Piet Tullenaar vindt in de archieven van Beeld en Geluid te Hilversum 23 opnames aan van Frans Halsema die niet eerder op plaat zijn uitgebracht, waaronder een duet met Robert Long (Moederziel Alleen) en nummers waarop de cabaretier live wordt begeleid door het Metropole Orkest met arrangementen van Dolf van der Linden en Bert Paige. Halsema's zoon Marijn stelt uit dit en al eerder verkrijgbaar materiaal het dubbelalbum Springlevend samen dat in maart wordt uitgebracht door Universal.

Metropole Orkest Robert Long

Discografie Frans Halsema

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frans Halsema

Audio/Video Frans Halsema

Video Frans Halsema

Frans Halsema - Elke avon...
Frans Halsema - Elke avond als de beeldbuis is gedoofd
Frans Halsema en Jenny Ar...
Frans Halsema en Jenny Arean - Vluchten kan niet meer
Frans Halsema - Voor Haar
Frans Halsema - Voor Haar
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Frans Halsema - Voor Haar

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer