Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS POLLUX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Frans Pollux

Periode

01-06-1977 - heden

Genre

dialectpop, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Pollux

Frans Pollux

Frans Pollux (Tegelen, 1 juni 1977) is van 1996 tot en met 2009 de voorman van de Venlose dialectpopband Neet Oét Lottum. De band krijgt landelijke bekendheid dankzij het lied Hald Mich 's Vas dat sinds december 2005 jaarlijks is terug te vinden in de Top 2000. Een jaar voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Biografie Frans Pollux

Frans Pollux (Tegelen, 1 juni 1977) is van 1996 tot en met 2009 de voorman van de Venlose dialectpopband Neet Oét Lottum. De band krijgt landelijke bekendheid dankzij het lied Hald Mich 's Vas dat sinds december 2005 jaarlijks is terug te vinden in de Top 2000. Een jaar voor het afscheidsconcert van zijn band levert de zanger al een solobijdrage op Anders (2008), het jubileumalbum van de Brabantse chansonnier Gerard van Maasakkers. Pollux neemt liedjes op met onder meer violist/klarinettist Emil Szarkowicz, bassist Alexander op het Veld (Neet Oét Lottum) en drummer/percussionist Sjoerd Rutten (o.a. Stevie Ann, The Searing Quartet, Drekskaters). Zijn eerste soloalbum Wetse Nog? (2010) wordt geproduceerd door gitarist BJ Baartmans. De muzikant is gespecialiseerd in Limburgse carnavalsmuziek en schrijft daarnaast composities voor andere artiesten, theaterproducties, bedrijven, toneel, films, festivals en reclamespots. Hij is onder meer verantwoordelijk voor een nieuw clublied van voetbalclub VVV-Venlo (Alles Heej Is VVV), het jubileumlied voor de regionale publieke zender L1 en het georkestreerde Jäörig Jocus Jubelt voor het Venlose Vastelaovesgezelschap Jocus. Van 2003 tot 2006 is Pollux de stadsdichter van Venlo. Sinds 2005 heeft hij een vaste plaats op de opiniepagina's van Dagblad De Limburger. In februari 2010 verschijnt bij Uitgeverij Atlas zijn debuutroman Het Gelijk Van Heisenberg, over een plichtsgetrouwe ambtenaar in dienst van het departement Fiscaliteit en Vrijhandel, afdeling Onderzoek. Samen met cabaretier Roger Abrahams schrijft hij zijn eerste toneelstuk Het Peperkoekenfeest. De twaalf liedjes die hij in het Venloos dialect vertaalt van Bruce Springsteen vormen de basis voor een theaterprogramma en een live-album samen met band en verteller Leon Verdonschot. Pollux Duit Springsteen wordt op 22 september 2012 gepresenteerd in De Maaspoort te Venlo.

In bezetting van

Neet oét Lottum   gitaar, zang

Discografie Frans Pollux

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frans Pollux

Audio/Video Frans Pollux

Video Frans Pollux

POLLUX DUIT SPRINGSTEEN: ...
POLLUX DUIT SPRINGSTEEN: D'r Vandoor (Born to Run)
POLLUX DUIT SPRINGSTEEN: ...
POLLUX DUIT SPRINGSTEEN: D'r Vandoor (Born to Run)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
POLLUX DUIT SPRINGSTEEN: D'r Vandoor (Born to Run)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer