Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS VUURSTEEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1954 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Frans Vuursteen

Frans Vuursteen werd op 31 januari 1954 te Delfzijl geboren. Opleiding Hij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Groningen accordeon bij Egbert Spelde en in 1978 compositie bij Willem Frederik Bon. Na diens overlijden deed hij een beroep op François Mollinger van Eeden (compositieleerling van Jan van Dijk en Germaine Tailleferre) bij wie ...
Volledige biografie...

Biografie Frans Vuursteen

1954

Frans Vuursteen werd op 31 januari 1954 te Delfzijl geboren.


Opleiding

Hij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Groningen accordeon bij Egbert Spelde en in 1978 compositie bij Willem Frederik Bon. Na diens overlijden deed hij een beroep op François Mollinger van Eeden (compositieleerling van Jan van Dijk en Germaine Tailleferre) bij wie hij in 1989 met onderscheiding afstudeerde aan het Brabants Conservatorium.


Activiteiten

Naast zijn studie werkte hij als accordeonleraar aan het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling in Assen. In 1983 nam hij deel aan Nieuwe Voorschriften, een samenwerkingsproject met De Oosterpoort en componist Jacob ter Veldhuis, met daarin louter eigen werken. Sinds 1988 is Vuursteen dirigent en arrangeur van het Filofonisch Orkest (blazers, piano en slagwerk).


Composities

Vaak dient poëzie (o.m. van Baudelaire, Keats, Wordsworth) als leidraad bij het ontstaansproces van zijn werken. Accordeon (met name kleuring met andere instrumenten) vormt voor Vuursteen een obsessie wat betreft beperkingen en daaruit voortkomende mogelijkheden en consequenties. Hij beschouwt Rachmaninoff en Ravel (vakmanschap) en Henri Dutilleux (het ongehoorde, on(be)grijpbare; de eenzame hoogte) als zijn voorbeelden.


Publicaties

In 1982 verscheen een essay, waarin de klankmogelijk en onmogelijkheden van het accordeon worden behandeld, getiteld Een blik in de gaarkeuken van het accordeon.


Prijzen

In 1980 kreeg hij de eerste prijs op het compositieconcours van de NOVAM voor Attristant et Isolant.

2005

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frans Vuursteen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer