Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRED JACOBS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

fred jacobs

Periode

1961 - heden

Genre

barok, hedendaags, klassiek

Online

Website

Fred Jacobs

Fred Jacobs is een internationaal actief en geroemd bespeler van luit en theorbe. "One of the world's masters of theorbo", schrijft Classics Today naar aanleiding van de cd 'Splendore di Roma'. Hij specialiseert zich in de muziek van de zeventiende eeuw en stelt graag onderscheidende programma's samen met niet eerder ...
Volledige biografie...

Biografie Fred Jacobs

Fred Jacobs is een internationaal actief en geroemd bespeler van luit en theorbe. "One of the world's masters of theorbo", schrijft Classics Today naar aanleiding van de cd 'Splendore di Roma'. Hij specialiseert zich in de muziek van de zeventiende eeuw en stelt graag onderscheidende programma's samen met niet eerder uitgegeven werken. Hij geeft masterclasses met de sopranen Carolyn Watkinson, Anne Azéma en Emma Kirkby op het terrein van het Engelse luitlied, Cavalier Song en het Franse Air de Cour. Jacobs is medeoprichter van The Locke Consort en lid van het Gabrieli Consort and Players, The Parley of Instruments, het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging en diverse andere ensembles. Daarnaast speelt hij met diverse gerenommeerde oude muziek dirigenten waaronder Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Ivor Bolton, Andrew Parrott en Christopher Hogwood. Fred Jacobs speelt ook hedendaagse muziek: Ron Ford en Bart Visman componeerden muziek voor The Locke Consort.

1980 - 1985

Fred Jacobs studeert luit en theorbe aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Anthony Bailes. Hij richt met John Wilson Meyer (barokviool), Mimi Mitchell (barokviool) en Susanne Braumann (viola da gamba) The Locke Consort op.

1986

Na zijn conservatoriumopleiding studeert Jacobs bij Gusta Goldschmidt, een van de bekendste Europese luitpioniers. Met The Locke Consort wint hij het eerste concours voor Oude Muziek Ensembles in Nederland (nu het Van Wassenaer Concours).

1987

Opnieuw wint The Locke Consort een eerste prijs, ditmaal bij de Early Music Network Competition in Londen. Fred Jacobs brengt een programma met acteur Henk van Ulsen in het kader van de Constantijn Huygens herdenking.

1988 - 1989

The Locke Consort wint de eerste prijs bij de Erwin Bodky Competition in Boston (USA). Fred Jacobs wordt lid van het Gabrieli Consort & Players en van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging.

1990 - 1995

De eerste cd van het Locke Consort met suites van Matthew Locke wordt genomineerd voor een Gramophone Award in de categorie kamermuziek. Fred Jacobs vormt een duo met Maarten Koningsberger en in 1995 wordt hij benoemd als hoofdvakdocent luit en theorbe aan het Conservatorium van Amsterdam

Maarten Koningsberger

1997 - 2000

Fred Jacobs sluit zich aan bij het Monteverdi Continuo Ensemble onder leiding van Ivor Bolton. Met dit ensemble speelt hij alle barokopera's bij de Bayerische Staatsoper in München. Het ensemble wint nog hetzelfde seizoen de Münchner Festspielpreis. Het ensemble speelt ook in Florence, Parijs, Londen en Amsterdam.

2001 - 2007

Met sopraan Johannette Zomer vormt Fred Jacobs een succesvol duo. Samen werken ze aan een serie cd's met zeventiende-eeuwse liedkunst voor het Nederlandse label Channel Classics. Deze opnames worden goed ontvangen bij de pers.

Johannette Zomer

2007

Fred Jacobs neemt theorbe-werken van Robert de Visée op bij het Engelse label Metronome, uitgevoerd op een door Michael Lowe gereconstrueerde Franse 17e eeuwse theorbe. "Splendidly played”, volgens the Penguin Guide Classical Music 2010. Hij maakt met Henk van Ulsen weer een programma over Constantijn Huygens.

2009

Daan Manneke componeert 'Miserere' voor een trio met Johannette Zomer en Leo van Doeselaar. Met Maarten Koningsberger neemt Fred Jacobs een cd op met liederen van Purcell die de Editor's Choice van het Britse blad Gramophone ontvangt: “… one of the best Purcell recitals to have hit the shelves in years.”

Discografie Fred Jacobs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fred Jacobs

Audio/Video Fred Jacobs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer