Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRISO WIEGERSMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1925 - 2006

Genre

cabaret, componisten, Gouden Harp, tekstdichters, tekstschrijver

Pseudoniemen

Hugo Verhage

Friso Wiegersma

Friso Wiegersma is kunstschilder en actief in de kleinkunst als ontwerper van decors, kostuums, programmaboekjes en affiches. Vanaf 1957 schrijft hij, op initiatief van zijn levenspartner Wim Sonneveld, teksten voor diens liedjes, in eerste instantie onder het pseudoniem Hugo Verhage. Na het overlijden van Sonneveld schrijft Wiegersma ook voor andere ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1947   Wim Sonneveld
1966   Wim Sonneveld
1975   Ruud Bos
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Friso Wiegersma

Friso Wiegersma is kunstschilder en actief in de kleinkunst als ontwerper van decors, kostuums, programmaboekjes en affiches. Vanaf 1957 schrijft hij, op initiatief van zijn levenspartner Wim Sonneveld, teksten voor diens liedjes, in eerste instantie onder het pseudoniem Hugo Verhage. Na het overlijden van Sonneveld schrijft Wiegersma ook voor andere Nederlandse zangers, zangeressen en cabaretgroepen. Zijn teksten voor Het Dorp en Telkens Weer behoren tot de klassiekers in het Nederlandstalige genre. In 2005 wordt zijn oeuvre bekroond met een Gouden Harp.

1925

Friso Wiegersma wordt geboren in het huis De Wieger te Deurne. De tuin met hoge bomen langs het tuinpad zal later bezongen worden in het lied Het Dorp.

1926 - 1940

Friso gaat op school in Eindhoven en verblijft doordeweeks bij een pleeggezin.Tijdens zijn middelbare schooltijd ontdekt Friso dat hij homoseksueel is. In dezelfde periode raakt hij geïnteresseerd in beeldende kunst vanwege de vele kunstenaars die bij zijn vader (een arts) over de vloer komen.

1941 - 1945

Tijdens de oorlogsjaren zit Friso op de Kunstnijverheidsschool te Arnhem. Omdat het na D-day te gevaarlijk wordt, verblijft hij bij zijn ouders tot en met de bevrijding van Deurne in september 1944.

1946 - 1956

Op twintigjarige leeftijd vertrekt hij naar Amsterdam om daar kunstgeschiedenis te studeren. Hij woont aan het Leidseplein, vlakbij de Stadsschouwburg en schuin tegenover het Leidsepleintheater. Hij ziet een optreden van Wim Sonneveld en het is liefde op het eerste gezicht. Om bij de Sonneveld op te vallen, bezoekt Wiegersma acht avonden achter elkaar diens voorstellingen en zit hij telkens opvallend gekleed op de eerste rij. Zijn opzet slaagt want hij weet een afspraakje te regelen. Via Wim Sonneveld wordt Friso ontwerper van de decors en de programmaboekjes voor de shows van de cabaretier. Als hij ook voor de Nieuwe Comedie decors mag ontwerpen zegt hij zijn studie kunstgeschiedenis vaarwel.

Wim Sonneveld

1957 - 1965

Op verzoek van Wim Sonneveld vertaalt Wiegersma een lied van Peggy Lee. Het is het begin van een carrière als tekstdichter. Zijn teksten voor de liedjes Nikkelen Nelis, De Lodewijkentijd, De Zomer Van 1910 en Gerrit zijn te horen in de eerste one man show van Sonneveld. Naast het theater is Wiegersma als art director betrokken bij films van Fons Rademakers (Dorp Aan De Rivier uit 1958 en Als Twee Druppels Water uit 1963) en Bert Haanstra (De Zaak M.P. uit 1960).

1966 - 1969

Voor de tweede theatershow van Wim Sonneveld, samen met Ina van Faassen, schrijft Wiegersma onder meer de teksten van Moeder, Josefien, De Burgemeester Beekmanlaan, Deze Vrouw, Zo Hoort Het Ook en zijn klassiek geworden Het Dorp (over zijn geboortedorp Deurne). Hij schrijft zowel de teksten als de muziek voor de musical 64th Street met Leen Jongewaard, Margriet de Groot en Georgette Rejewsky. Ruud Bos is verantwoordelijk voor de arrangementen. De Kleine Parade is een musical over de jaren dertig, geïnspireerd door het gelijknamige boek van Henriette van Eyk. Wiegersma schrijft de teksten en ontwerpt de decors en de kostuums. Hij schrijft de tekst voor de b-kant van Mooi Amsterdam, een single van Wim Sonneveld samen met Willy Alberti. Wiegersma en Sonneveld verhuizen naar Frankrijk.

Ruud Bos Willy Alberti

1970 - 1973

Schilderijen van Wiegersma worden tentoongesteld in de Benson Gallery te New York. Voor de derde theatershow van Wim Sonneveld, met Corrie van Gorp en Willem Nijholt, schrijft hij onder zijn pseudoniem Hugo Verhage ongeveer de helft van alle teksten, onder meer van de nummers Dames Die Niet Willen Deugen, Een Simpel Liedje, Lieveling, Carolien en Moeder Ik Wil Bij De Revue. Voor de speelfilm Op De Hollandse Toer (geregisseerd door de Brit Harry Booth en met Wim Sonneveld in de hoofdrol) schrijft Wiegersma de teksten voor Waar Benne De Bene, Nooit Meer Stil en Niemand Dan Wij, terwijl hij voor het lied Happy Landing de muziek componeert. De film flopt.

1974

Tijdens een bezoek aan Nederland wordt Sonneveld getroffen door een hartaanval. Hij overlijdt op 8 maart op 56-jarige leeftijd in het VU-ziekenhuis. Wiegersma komt hals over kop uit Frankrijk maar is te laat om Sonneveld nog een laatste keer te spreken. Enkele jaren later verwerkt hij het verlies van zijn vriend in het lied Het Lachen Dat We Samen Deden.

Wim Sonneveld

1975 - 1976

Voor het Toneelmuseum in Amsterdam organiseert Wiegersma een theaterkostuumtentoonstelling onder de titel Goed In Het Pak. Hij gaat liedjes schrijven voor andere artiesten zoals Rients Gratama, Erik Breij en Jasperina de Jong. Voor de speelfilm Rooie Sien (Frans Weisz, 1975) en in het bijzonder hoofdrolspeelster Willeke Alberti schrijft hij de tekst bij het klassiek geworden lied Telkens Weer. De Amsterdamse Academie voor Kleinkunst staat op de bühne met Blauwe Maandag. De bijdrage van Wiegersma aan dat programma is het onderdeel Van De Doden Niets Dan Goeds, over een man op een kerkhof die herinneringen ophaalt over familie en vrienden uit zijn jeugd.

Jasperina de Jong Willeke Alberti

1977

Voor het programma Ik, Ik En Nog 's Ik van Frans Halsema schrijft Wiegersma de liedjes Jean Louis en Piet van Dijk, Meneer de Bruin en Jeannet. Een jaar later schrijft hij voor Halsema het lied De Sneeuwman. Hij schrijft een vertaling voor Marjol Flore en werkt samen met Rients Gratama aan Volg Jij Die Serie?

Frans Halsema

1983

Voor het Stedelijk Museum te Amsterdam stelt Wiegersma met Ada Stroeve de catalogus samen bij Honderd Jaar Bekijks, een tentoonstelling met zijn persoonlijke keuze uit de affichecollectie van het museum. Samen met Benno Premsela verzorgt hij de kostuumopstelling van het Nederlands Kostuummuseum in Den Haag.

1986

Wiegersma werkt als decoradviseur mee aan de Oscarwinnende speelfilm De Aanslag van Fons Rademakers.

1990 - 1998

Cabaretgroep Purper vraagt Wiegersma teksten te schrijven, zowel voor hun voorstelling En Dat Is Negen.… als de twee daaropvolgende programma's. Voor de show Private Lifes van Willem Nijholt maakt Wiegersma ontwerpen voor het decor, de kostuums en de affiches. Cabaretier Erik Breij zingt in zijn soloprogramma ook teksten van Wiegersma.

1999

Voor Altijd is een box met drie cd's met daarop een overzicht van de liedjes van Wim Sonneveld. Wiegersma verzorgt het hoesontwerp.

2001

Wiegersma vindt drie nooit eerder uitgebrachte liedjes van de cabaretier. De nummers zijn onderdeel van twee cd's die als bijlage verschijnen bij Wiegersma's boek Telkens Weer Het Dorp. In dit boek staat een bloemlezing uit de teksten die Wiegersma schreef voor Sonneveld en anderen. De drie teruggevonden liedjes worden gezongen door Willem Nijholt, Erik Brey en Corrie van Gorp. Op 16 november wordt een exemplaar van het boek in het Theatermuseum uitgereikt door Willem Nijholt. Op 31 juli trouwt Wiegersma in stilte met zijn partner, de kleinkunstenaar Hans van der Woude. In haar programma De Diva En De Divan zingt Karin Bloemen de liedjes Wat Voorbij Is en het nieuwe Het Zou Toch Moeten Bestaan. Liesbeth List voert in haar show Van Shaffy Tot Piaf het door Wiegersma geschreven nummer De Zanger En Zijn Lied uit. Voor Erik Breij schrijft hij Het Lied Van Verlangen op muziek van Schubert.

Karin Bloemen Liesbeth List

2002

Friso Wiegersma schrijft een gedicht voor een bundel die de gemeente Amsterdam schenkt aan prins Willem Alexander en Maxima ter gelegenheid van hun huwelijk. Purper voert in hun programma De Paradijsvogel uit, een lied over politicus Pim Fortuijn. Ook Karin Bloemen voert in haar show een lied op met nieuwe teksten van Wiegersma.

2003 - 2004

In december 2003 gaat in Amstelveen Telkens Weer Het Dorp in première. De theaterproductie is gemaakt rondom de teksten van Friso Wiegersma, uitgevoerd door de vocalisten Tony Neef, Jenny Arean, Marnix Kappers en Joke de Kruijf. De show is een groot succes en loopt tot en met 31 oktober 2004. De jonge zangeres Wende zet een Franstalige versie van Telkens Weer op haar album Quand Tu Dors.

Jenny Arean Wende

2005

Friso Wiegersma wint de Gouden Harp 2005.

2006

De tekstschrijver is in maart aanwezig bij de presentatie van het boek Wim Sonneveld: De Parel Van Het Cabaret in het Nieuwe de la Mar Theater te Amsterdam. Parel Van Het Cabaret is 'een vriendenboek' vol verhalen van vrienden en collega's, opgetekend door auteur Hilde Scholten. Wiegersma overlijdt 5 juni op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Discografie Friso Wiegersma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Friso Wiegersma

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer