Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FROZEN SUN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1995 - 2000

Genre

metal

Frozen Sun

Frozen Sun is een experimentele metalformatie met voormalige Donor-gitarist Jelle Bakker. De Amerikaanse sound van de groep valt op door de geslaagde, hypnotiserende combinatie van metal en elektronica. Gitaarsolo's ontbreken. Het levert de groep internationale interesse op en optredens met onder meer The Gathering, Gorefest, Life of Agony en Fear ...
Volledige biografie...

Bezetting

Boris Bouma   zang
Jelle Bakker   gitaar
Erik Klein Nagelvoort   basgitaar
Richard van Leeuwen   drums

Overige muzikanten

Toni Van Petten   drums
Felix Van Dommelen   toetsinstrumenten
Juliëtte van Caspel   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1996   Gorefest
1996   Transpunk
1998   Laberinto
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Frozen Sun

Frozen Sun is een experimentele metalformatie met voormalige Donor-gitarist Jelle Bakker. De Amerikaanse sound van de groep valt op door de geslaagde, hypnotiserende combinatie van metal en elektronica. Gitaarsolo's ontbreken. Het levert de groep internationale interesse op en optredens met onder meer The Gathering, Gorefest, Life of Agony en Fear Factory. Na twee albums gaat de groep uit elkaar. Gitarist Jelle Bakker maakt enkele jaren deel uit van Within Temptation en zanger Boris Bouma vormt in Los Angeles de bands Epidemic en Noise Within.

1994

Als zijn progressieve trashmetalband Donor na ongeveer acht jaar wordt opgeheven gaat gitarist Jelle Bakker op zoek naar een nieuwe muzikale uitdaging. Hij richt Frozen Sun op samen met zanger Boris Bouma, bassiste Juliette van Caspel, toetsenist Felix van Dommelen (tevens de geluidsman van Donor) en drummer Toni van Petten. Bouma haalt de bandnaam uit een boek van Charles Bukowski.

Donor

1995

De groep neemt in augustus een eerste demo op en komt in contact met DSFA Records. Ze tekenen een contract voor 1 album. In oktober speelt Frozen Sun in het voorprogramma van Tiamat en Life Of Agony en in november deelt de groep het podium met Fear Factory. Aardschok roept de eerste demo in het decembernummer uit tot Demo van de Maand. In december neemt Frozen Sun een tweede demo op.

1996

Toni van Petten verlaat de groep. Richard van Leeuwen is zijn vervanger. De band gaat in maart en april de Amsterdamse State Of Mind-studio in voor de opnamen van het debuutalbum. Op de plaat worden contrasterende elementen naast elkaar gezet. Er is zowel plaats voor melodie als extreme metal. Onder meer door toevoeging van toetsen krijgt de metal een industrieel karakter. Frozen Sun stuurt ook een demo op naar de tourpromotor van The Gathering. Het levert de groep een plek op in het voorprogramma tijdens een tournee van The Gathering. De tournee verloopt succesvol en Frozen Sun krijgt een plek op Dynamo Open Air. Juliette van Caspel wil zich meer op haar studie kunnen richten. Erik Klein Nagelvoort neemt de basgitaar van haar over. Tussen 24 oktober en 27 december tourt Frozen Sun samen met Gorefest en Transpunk door het land.

Gorefest The Gathering Transpunk

1997

Frozen Sun staat in januari op Noorderslag. Het debuutalbum slaat ook internationaal aan en er volgen optredens in Duitsland, Scandinavië, Italië en Engeland. Het is ook een moeilijk jaar met naast persoonlijke tegenslagen ook zakelijke beslommeringen. Omdat platenmaatschappijen niet toehappen kiest de band ervoor het volgende album zelf uit te brengen. Toetsenist Van Dommelen verlaat de band vanwege muzikale meningsverschillen. Live worden zijn partijen overgenomen door een minidisk die door de bandleden Gerard genoemd wordt.

1998

Zanger Boris Bouma mag graag reizen. Hij belandt na trips door Zuidoost-Azië, Noord-Afrika en Centraal Amerika in Los Angeles waar hij zijn toekomstige vrouw ontmoet. Voorlopig denkt hij nog niet aan emigreren omdat het goed gaat met de band. De opnamen van Headtrips starten in januari. Het tweede album ligt in het verlengde van het debuut, maar dan met een meer zware groove. Recensenten plaatsen de muziek onder de stonerrock, een term die de band zelf echter te beperkt vindt. Frozen Sun distribueert de plaat zelf in the Benelux, het label DSFA verzorgt de distributie in de rest van Europa. De band tourt samen met Laberinto door Nederland.

Laberinto

1999

Dankzij fans in Amerika krijgt de groep voet aan de grond aan de overkant van de oceaan. Frozen Sun krijgt een deal bij het Amerikaanse label Loaded Music Productions en kan optredens verzorgen in Las Vegas op het showcasefestival Eat'M. Vanuit Las Vegas presenteren de bandleden een aflevering van het TMF-programma Wet & Wild. Boris Bouma besluit zich in het najaar toch in Los Angeles te vestigen. De overige bandleden hebben voldoende materiaal om de Frozen Sun voort te zetten en gaan op zoek naar een nieuwe zanger.

2000

De groep gaat uit elkaar. Gitarist Jelle Bakker speelt enkele jaren in Within Temptation en Chen Mo, waarna hij zich in 2005 samen met producer Joost Scholten met het project Extreme II Create richt op dance. Boris Bouma richt met Amerikaanse muzikanten de formatie American Murder op. Na de aanslagen op 11 september 2001 veranderen ze die naam in Epidemic.

Chen Mo Extreme II Create Within Temptation

Discografie Frozen Sun

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frozen Sun

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer