Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GE REINDERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gé Reinders

Periode

12-09-1953 - heden

Genre

dialectpop, gitaar, Nederlandstalig, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Gé Reinders

Limburgse songschrijver, columnist, producer. Gé concentreert zich tegenwoordig volledig op het theater. Hij zingt Limburgstalige liedjes in het hele land over allerdaagse zaken, die ook voor niet-Limburgers herkenbaar zijn. Door zijn muziek en presentatie overschrijdt hij volledig het regionale.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Lucas Beukers   contrabas
Marcel Broersma   gitaar
Pieter Klaassen   gitaar
Dion Nijland   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1970   Toon Hermans
1985   Eric Coenen
1989   Ellen Helmus
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gé Reinders

Limburgse songschrijver, columnist, producer. Gé concentreert zich tegenwoordig volledig op het theater. Hij zingt Limburgstalige liedjes in het hele land over allerdaagse zaken, die ook voor niet-Limburgers herkenbaar zijn. Door zijn muziek en presentatie overschrijdt hij volledig het regionale.

In bezetting van

Girls Walk By   gitaar, saxofoon, zang

1973

Gé Reinders Gé Reinders (Leeuwen, 12 september 1953) groeit op in Helden en speelt vanaf 1973 in de Roermondse pubrockgroepen Zimmerman en Girls Walk By. Vooral de laatste groep treedt veel op door de hele Benelux. Zo spelen ze op het Belgische Bilzen Festival (voorloper van Torhout/Werchter),op Pinkpop en tweemaal op de Oor's groepenpresentatie (voorloper van de Grote Prijs). De groep sleept diverse prijzen in de wacht. Paradiso geeft ze zelfs een contract voor zes optredens in een half jaar.

Girls Walk By

1981

Vanaf 1981 werkt Reinders als parttime muziekleraar in het voortgezet onderwijs.

1986

Reinders wint de Limburgse popprijs Nu Of Nooit en speelt om die reden als openingsact op Pinkpop.

1987

Als muziekleraar ontwikkelt hij zelf lesmateriaal. De cursus 'De weg naar het oor' behandelt de geluidsstudio en verschijnt in 1987. Zowel in de onderwijsvakbladen als in de landelijke kranten krijgt dit unieke lessenpakket zeer goede kritieken.Van 1987 tot 1988 is Gé werkzaam bij de Regionale Omroep Zuid als componist bij het programma 'Radio Muskiet'. De Limburgstalige liedjes die hij hiervoor schrijft, worden op verzoek van de luisteraars op plaat uitgebracht. Jip Golsteijn noemt deze plaat 'een bescheiden meesterwerk'. Met zijn (gesubsidieerde) groep 'De Radio Muskiet Tournee' speelt Reinders in het hele land. Een optreden in Paradiso wordt zelfs uitgezonden op de klassieke zender Hilversum 4! Hij heeft een tijd een column in 'Link', het orgaan van het voormalige Stichting Popmuziek Nederland. Zijn artikelen verschijnen in 'Adformatie' en 'Onze taal'. Reinders: "Ik ben dol op woorden. Schrijven is eigenlijk construeren met woorden en dat doe ik heel graag."

1989

Reinders produceert de CD 'Homecoming'. Op deze plaat spelen mensen als George Kooymans, Ernst Jansz en Tony Willé. De plaat wordt door de landelijke pers en de radio zeer goed onthaald. Oor noemt het 'een verrassend goede plaat'. Music Maker spreekt van 'een goudmijn voor mensen die op zoek zijn naar een goed liedje' en Jip Golsteijn benoemt ze tot 'beste Nederlandse plaat sinds tijden'.

Ernst Jansz George Kooymans Toni Willé

1992

Gé Reinders Na een zeer succesvolle Canadese tour in 1991 verschijnt in april 1992 Blood. Hierop staat o.a. Stolen Love, een duet met Rita Coolidge, dat Reinders eerder had opgenomen met Toni Willé maar nog niet eerder had uitgebracht. Wederom zijn de kritieken zeer lovend. "Een van de beste songschrijvers, zo niet de beste van Nederland" (De Telegraaf), 'Een liedjesman waar we trots op moeten zijn' (Country Gazette).

1993

Gé Reinders staat voor het eerst met Limburgstalige liedjes in het theater.

1994

Op de CD 'As 't d'r op aan kump' (januari 1994) staat een aantal live-opnamen uit verschillende theaters. Deze CD is weer Limburgstalig, maar dit weerhoudt de recensenten van buiten Limburg niet: 'Als deze voltreffer van Reinders iets bewijst, dan is het wel dat serieus behandeld dialect (provinciale) grenzen overschrijdt en daarmee een volwaardige plaats in de popmuziek verdient, zeker wanneer de charme van de tekst in balans is met de kwaliteit van de composities' (Amhemse Courant). 'Gevoegd bij de rijke pakkende composities onderscheidt Gé Reinders zich gunstig van het merendeel van de Nederlandse pop. Sterker: Hij voegt zich in de smalle traditie die Boudewijn de Groot midden in de jaren zestig zette' (Trouw).

Boudewijn de Groot

1995

In het voorjaar komt de studio-CD 'Truuk nao aaf' uit. De kritieken zijn zeer lovend en het nummer 'Amsterdam' wordt zowel in De Telegraaf als Trouw het mooiste lied over onze hoofdstad betiteld. Toon Hermans is zelfs zo enthousiast over deze CD, dat hij Gé als producer van zijn eigen CD 'Ik zing van het leven' vraagt.

Toon Hermans

1997

Gé Reinders In het voorjaar begint Gé Reinders met de opnamen van zijn nieuwste Limburgstalige studio-CD Man van 'n Kleine Sjtad. In september wordt hij in Amsterdam en Limburg gepresenteerd. De CD wordt op het Fennek-label uitgebracht. De distributie wordt verzorgd door Munich. Reinders doet een theatertournee en wordt door Toon Hermans gevraagd de productie van zijn eerste studio-CD op zich te nemen.

Toon Hermans

1999

Reinders brengt de cd D'n Haof in eigen beheer uit. De plaat is een succes en verkoopt rond de 11.000 exemplaren. Ondanks het succes blijft hij werken als muziekdocent aan een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Reinders doet enkele optredens samen met Jan Marijnissen, de voorman van de Socialistische Partij.

2000

Het nieuwe theaterprogramma van Reinders heet Nooit Nieks.

2001

In het seizoen 2001-2002 staat Reinders samen met zijn begeleiders Marcel Broersma en Lucas Beukers op het podium met het programma Kump Good. Het album In Het Theater bevat een registratie van het theaterprogramma Nooit Nieks.

2003

In september verschijnt de cd Vlege (Roermonds voor vliegen). Tussen de veertien liedjes staat het Fries-Limburgs duet Nederland(j) dat Reinders heeft opgenomen met Piter Wilkens. The Stylus Horns leveren ook een bijdrage. Pieter Klaassen uit Nijmegen wordt de nieuwe gitarist.

The Stylus Horns

2004

Op 14 maart speelt Gé Reinderes met het Metropole Orkest tijdens het Gala van het Nederlandse Lied. Een dag later ontvangt hij de Limburg Award 2004. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de promotie van Limburg. Het album Vlege wordt genomineerd voor de Edison 2004 in de categorie Kleinkunst. Op 21 juni verschijnt het zomerlied Hangmat op de maxi-single De 4 Seizoenen, een cd waarop de vier jaargetijden worden bezongen.

Metropole Orkest

2005

In elk lied op het album Blaos Mich Nao Hoes (Blaas Mij Naar Huis) wordt Gé Reinders begeleid door een ander blaasorkest uit Belgisch en Nederlands Limburg. Er spelen een kleine duizend muzikanten op mee op de cd. Naar aanleiding van de release doet de zanger een tournee van 33 optredens met blaasorkesten. Op 14 september is Reinders een van de deelnemers tijdens een hommage aan Bram Vermeulen in Carré. Tijdens die gelegenheid zingt hij de liedjes De Steen en De Wedstrijd.

Bram Vermeulen

2006

Op 1 januari zenden alle regionale televisiezenders een reportage uit over de opnames van Blaos Mich Nao Hoes. TV Gelderland zendt op dezelfde dag een nieuwjaarsconcert uit waarin Gé Reinders en Fanfare Eendracht Afferden optreden. Een dag later komt de single Eder Keteer met Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden uit. De B-kant Blaosmuziek is een duet met Herman Finkers begeleid door Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide. De cd Blaos Mich Nao Hoes wordt genomineerd voor een Edison in de categorie kleinkunst/luisterlied.

Herman Finkers

2007

Tijdens het concert met de Amsterdamse Tramharmonie onder leiding van Gerrit de Weerd, in Paradiso op 12 mei, wordt het lied Moder Op Sjiphol (Moeder Op Schiphol) voor het eerst uitgevoerd. De Amsterdamse Tramharmonie is met dit lied ook te horen op Blaos Mich 't Landj Door (september) waarop uit elke provincie een blaasorkest meespeelt. In de zomer treedt Gé Reinders op met diverse orkesten waaronder Fanfare St. Caecilia uit Schimmert (1 juni in Sittard), Harmonie Kunst na Arbeid (2 juni in Maassluis), brassband Veluwe Brass (7 juli in Kootwijk) en het Projectorkest De Ruyter (8 juli tijdens het Michiel de Ruyterfeest in Vlissingen).

2008

Op 28 maart ontvangt Reinders in het televisieprogramma L1 Laat, op de regionale omroep L1, uit handen van de Gouverneur van Limburg Léon Frissen zijn eerste gouden cd, voor de verkoop van meer dan 15.000 exemplaren van het album Blaos Mich Nao Hoes uit 2005. Het album Blaos Mich 't Landj Door wordt in november bekroond met een Edison in de categorie Wereldmuziek.

2009

In januari verkiezen de samenstellers van de L1mbo Top 10 As Se Mós Gaon tot beste songtekst van 2008.

2010

In het lied De Kaart Van Kamp Vught beschrijft Gé Reinders het verblijf van zijn moeder in dit kamp. Het nummer maakt deel uit van een benefietalbum dat in april wordt gepresenteerd ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Nationaal Monument Kamp Vught. In het boek Het Zakdoekje (Nijgh & Van Ditmar) beschrijft Reinders zijn zoektocht naar het verzetsverleden van Grada Reinders. De titel verwijst naar het oranje zakdoekje dat de muzikant na het overlijden van zijn moeder op zolder vindt met daarop verwijzingen naar haar oorlogsgeschiedenis. Eind september gaat Reinders met bassist Lucas Beukers en gitarist Pieter Klaassen op tournee met het programma Helden. De titel is een verwijzing naar het Limburgse plaatsje Helden (gemeente Peel en Maas) waar de muzikant vandaan komt, Reinders' muzikale helden en verzetshelden.

2011

Gé Reinders schrijft mee aan de Limburgse liedjes voor SuuS, de eerste solovoorstelling van musicalzangeres Suzan Seegers. Haar album verschijnt in 2012 en is volledig gepresenteerd door hem.

Suzan Seegers

2012

Op de Limburgse regiozender L1 is de documentaire Het Zakdoekje te zien. Daarin wordt de zoektocht naar zijn moeders verzetsverleden gevolgd. Ook treedt hij op bij de herdenking van concentratiekamp Ravensbrück, waar zijn moeder enige tijd verbleef.

2013

Samen met zijn zoon Joep maakt Gé Reinders de muziek voor de reclame van Gulpener Bier. De single Mesjtreech komt uit. Een loflied op de stad Maastricht die meedoet aan de verkiezing voor Europees culturele hoofdstad.

2014

In september verschijnt de cd T Verschil Is Oeral Geliek. Het album is samen met Syb van der Ploeg (De Kast) gemaakt en bevat liedjes in het Fries, Limburgs of een combinatie daarvan.

De Kast

Discografie Gé Reinders

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gé Reinders

Audio/Video Gé Reinders

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer