Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GEERT CHATROU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

2004 - heden

Genre

instrumentaal, jazz, klezmer, kunstfluit, pop

Online

Officiële website

Geert Chatrou

Geert Chatrou is een kunstfluiter uit het Brabantse Mierlo. Hij is meervoudig winnaar van het wereldkampioenschap kunstfluiten. Zijn gevarieerde repertoire bestaat uit zowel pop en jazz als bewerkingen van klassieke composities.
Volledige biografie...

Instrumenten

kunstfluit

Genoemd in de biografie van

2007   Metropole Orkest
2010   Gerard van Maasakkers
2013   Metropole Orkest

Biografie Geert Chatrou

Geert Chatrou is een kunstfluiter uit het Brabantse Mierlo. Hij is meervoudig winnaar van het wereldkampioenschap kunstfluiten. Zijn gevarieerde repertoire bestaat uit zowel pop en jazz als bewerkingen van klassieke composities.

2004

De schoonzus van Geert Chatrou ergert zich aan diens voortdurende gefluit en schrijft hem voor de grap in voor het wereldkampioenschap kunstfluiten in de Verenigde Staten. Chatrou reist met zijn vrouw naar Louisburg, North Carolina en neemt het op tegen onder meer veteraan Chris Ullman. De Brabander rolt in de categorie populair als winnaar uit de bus dankzij een uitvoering van het Amerikaanse volkslied voor een publiek dat bij de eerste maat direct opstaat. Zijn deelname wordt vastgelegd door de prijswinnende Amerikaanse documentairemakers Kate Davis en David Heilbroner. Hun documentaire Pucker Up, The Fine Art Of Whistling wordt in meer dan veertig landen uitgezonden.

2005 - 2007

Chatrou wordt een professionele fluiter. Overdag werkt hij als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg en de rest verdient hij er fluitend bij. Met de Rotterdamse band Ocobar brengt hij in 2005 zijn eerste cd Chatroubadour uit. Fay Lovsky levert een gastbijdrage. Het album wordt positief ontvangen door de muziekcritici en muziek van de plaat duikt met grote regelmaat op in documentaires en televisiereclames. In hetzelfde jaar verdedigt Chatrou met succes zijn kampioenstitel tijdens het volgende wereldkampioenschap kunstfluiten in Louisburg. Zijn fluittalenten zijn ook te horen op andermans platen, zoals die van Freek de Jonge, Lenny Kuhr, Mark van Dijk, de Brabantse dialectzanger Nico van de Wetering, Johnny Handsome & The Flexible Joints en kindertheatermaker Tura Troubadoura. HKU-student Jasper ten Berge studeert in 2007 af met Ergens Hier, een korte documentaire over Geert Chatrou. Op 23 september 2007 voert het Metropole Orkest in het Muziekgebouw aan 't IJ werken uit van de Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone. Chatrou is op die avond een van de deelnemende muzikanten.

Fay Lovsky Freek de Jonge Lenny Kuhr Metropole Orkest Ocobar

2008

Geert Chatrou levert een gastbijdrage op het album Melk En Honing van Angela Groothuizen. In de zomer wordt het wereldkampioenschap kunstfluiten voor het eerst buiten de Verenigde Staten gehouden. Ook in Japan wint Chatrou de hoofdprijs. Met producer Jakob Klaasse neemt de fluiter in Limmen zijn tweede album op. Ornithology bevat naast klassiek repertoire van o.a. Mozart ook werk van Astor Piazolla en opnames samen met een Poolse klezmerband uit Krakau.

Angela Groothuizen Jakob Klaasse

2009

Fluit! Het Verhaal Van De Beste Fluiter Ter Wereld is het (grotendeels fictieve) levensverhaal van Geert Chatrou in de vorm van een kinderboek, geschreven door Jan Paul Schutten en geïllustreerd door Aleksey Budovskiy. Bij het boek zit een cd waarop Chatrou het boek zelf voorleest inclusief fluitvoorbeelden en een fictief optreden met Ocobar.

2010

Geert Chatrou fluit mee in het nummer Between A Smile And A Tear op het album Deze Jongen van Gerard van Maasakkers. Hij wordt door de voorzitter van het Qingdao Whistling Institute in China uitgenodigd als jurylid voor de 37ste wereldkampioenschappen. Tijdens deze Chinese editie ontvangt de fluiter voor de derde keer de Entertainer Of The Year Award, de jaarlijkse prijs voor de fluiter die het meest heeft opgetreden, de meeste publiciteit heeft gekregen en daarmee het meest heeft betekend voor het kunstfluiten.

Gerard van Maasakkers

2011 - 2013

Geert Chatrou fluit in een reclamespotje voor de Chicken Focaccia van McDonald's. Fluit! is een kindervoorstelling door de kunstfluiter samen met musici van het Nederlandse Philharmonisch Orkest. Chatrou is een van de solisten op een album van het Metropole Orkest met muziek van de Mexicaanse componist/arrangeur Juan Garcia Esquivel (1918-2002). Strange Flute (2013) is een twaalf nummers tellende cd van samen met Ocobar.

Metropole Orkest

Discografie Geert Chatrou

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Geert Chatrou

Audio/Video Geert Chatrou

Video Geert Chatrou

Barbers & Boobs (Ocobar f...
Barbers & Boobs (Ocobar feat. Geert Chatrou)
Geert Chatrou - part 1
Geert Chatrou - part 1
Geert Chatrou: World cham...
Geert Chatrou: World champion whistler
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Geert Chatrou - part 1

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer