Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GELLYBOOTY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gellybooty

Periode

1992 - 2004

Genre

funk

Gellybooty

Een veelkoppig funkmonster (standplaats Utrecht) met een eigen interpretatie van de p-funk zoals George Clinton die met Bootsy Collins, Bernie Worrell en vele anderen ontwikkelde in Amerika. Er wordt uitsluitend eigen werk gespeeld.
Volledige biografie...

Bezetting

Sybren Van Doesum   trompet
Iman Spaargaren   fluit, saxofoon
Frank Leenders   rap, zang
Martijn Haan   gitaar
Richard Werkhoven   basgitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Sergio Van Der Pluijm   percussie
Tommy Rutting   draaitafels
Patrick Limpens   zang
Martin Van Mourik   gitaar, trompet, zang
Erik Rinsema   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gellybooty

Een veelkoppig funkmonster (standplaats Utrecht) met een eigen interpretatie van de p-funk zoals George Clinton die met Bootsy Collins, Bernie Worrell en vele anderen ontwikkelde in Amerika. Er wordt uitsluitend eigen werk gespeeld.

1992

Drummer Erik Rinsema, bassist Richard Werkhoven, gitarist Martijn Haan, zanger Frank Leenders en altsaxofonist Pieter Noordijk richten uit de as van de groep Captain Caveman Gellybooty op. Met het idee een grote funkband a la Parliament/Funkadelic te realiseren, gaan ze op zoek naar vele blazers, percussionisten, zangers en zangeressen.

1993 - 1994

Frank Leenders stapt op. Martijn Haan en Sebastiaan Schoute nemen noodgedwongen de zang op zich. Uiteindelijk ontstaat er een negenmans bezetting: drums (Erik Rinsema), bas (Richard Werkhoven), twee keer gitaar (Martijn Haan en Marc Borst), twee keer percussie (Sergio van der Pluijm en Bart Jansen), twee keer sax (Iman Spaargaren en Pieter Noordijk) en zang (Patrick Limpens). Feesten, festivals en clubpodia worden steeds vaker hun werkterrein. Publieksfavoriet Gellybooty eindigt als derde tijdens de kleine prijs van Utrecht.

1996

De groep maakt een eerste demo.

1997

De groep verschijnt met twee nummers op de verzamelaar Splank! The Trunk'O'Funk Compilation Part 2. Martin van Mourik (trompet/gitaar) en Bart van Os (toetsen) treden tot de groep toe en zanger Frank Leenders komt terug.

1999

Gellybooty Het mini-album Gems verschijnt eerst in eigen beheer, met zes nummers plus twee geheel volgens eigen inzicht gemaakte remixen, eentje door Bonobo en eentje door Spy-Fi alias de Easy Aloha's. Later dat jaar verschijnt Gems via Via Records als compleet album met tien nummers; vier nieuwe nummers en geen remixen meer. Opgenomen bij de gebroeders Smeenk van Gotcha! en gemixed door DJ DNA van de Urban Dance Squad. De CD wordt goed ontvangen, ook bij de pers. Gellybooty wordt in Oor genoemd in een lijstje van tien beste funkbands van Nederland.

Gotcha Urban Dance Squad

2000 - 2001

De groep doet zo'n 35 tot 40 optredens per jaar in heel Nederland en groeit uit tot de grootste bezetting in de geschiedenis van de band, met in totaal 14 dames en heren op het podium. Bezettingswisselingen blijven niet uit met zo'n groot gezelschap: Eric Rinsema, Martin van Mourik en Pieter Noordijk stappen op en worden vervangen door Vincent Smeets en Sybren van Doesum. In 2000 gaat platenmaatschappij Via failliet tijdens de release van hun tweede single, die daardoor niet verschijnt. De groep besluit in eigen beheer verder te gaan met het uitbrengen van albums. In 2001 worden er nieuwe opnames gemaakt, wederom in Studio Smeenk Brothers. Pieter Smeenk tekent ditmaal ook voor de productie.

2002

Het resultaat, het tweede album Skin, wordt op 27 april gepresenteerd in Tivoli, Utrecht. Ook deze CD wordt goed ontvangen. In de zomer stapt zangeres Marjan Tolboom uit de band. Later in het jaar wordt ze vervangen door Avana. Een andere verse kracht wordt gevonden in de persoon van rapper/zanger SleeQ, afkomstig uit de Amsterdamse funkband One. In oktober valt hij in voor Frank Leenders tijdens een optreden in Brno, Tsjechië. Dat bevalt zo goed dat hij vast wordt ingelijfd bij Gellybooty.

2003

Voor februari 2003 staan er nieuwe opnames gepland. Het eerste resultaat is de single Funky Lately die op 15 september wordt uitgebracht.

2004

Gellybooty Gellybooty vertrekt op 25 maart voor een korte tour naar Tsjechië. In ruim een week tijd worden in ieder geval vijf steden aangedaan. In een aantal steden staan dubbeloptredens gepland met de in eigen land befaamde 'drumandjazzandbassband' Radium.NFO uit Brno. De Tsjechische contacten vloeien voort uit de uitwisseling in 2002 van Utrechtse bands naar Brno en vice versa in het kader van de stedenband tussen beide steden. De band produceert zelf het derde album Plug. De plaat wordt opgenomen in een leegstaand kantoorpand in Utrecht. De cd-presentatie vindt plaats op 17 december gepresenteerd in Tivoli De Helling tijdens het allerlaatste optreden van Gellybooty. De funkband stopt er mee na 12,5 jaar.

Discografie Gellybooty

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gellybooty

Audio/Video Gellybooty

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer