Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GEM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gem

Periode

2003 - heden

Genre

alternative, rock

Online

Officiële website

Gem

Gem is een energieke jonge band uit Utrecht. Hun muziek is een mengeling van rock-'n-roll, Britse punkpop en moderne rock à la The Libertines en The Strokes. De groep maakt een vliegende start en neemt na een aantal spraakmakende optredens binnen een jaar een album op voor het label Excelsior.
Volledige biografie...

Bezetting

Maurits Westerik   zang
Arjen de Bock   toetsinstrumenten
Daniel Rose   basgitaar
Michiel Bel   gitaar
Bram Hakkens   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Bas de Graaff   gitaar
Vincent Lemmen   gitaar
Ilco Slikker   drums
Jeroen Kikkert   basgitaar
Tony Van Best   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1993   Doc Aerobics Lobo Probe
2003   Little Things That Kill
2003   zZz
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gem

Gem is een energieke jonge band uit Utrecht. Hun muziek is een mengeling van rock-'n-roll, Britse punkpop en moderne rock à la The Libertines en The Strokes. De groep maakt een vliegende start en neemt na een aantal spraakmakende optredens binnen een jaar een album op voor het label Excelsior.

2003

Het verhaal van Gem gaat pas echt van start als zanger Maurits Westerik (ex-Mint) zich voegt bij gitarist Bas de Graaff en bassist Vincent Lemmen (zoon van gitarist Gijs Lemmen uit Tumbleweeds). Geïnspireerd door Britse en Amerikaanse gitaarbands en met Simon Bonner als tweede gitarist nemen ze in Studio Moskou in thuisstad Utrecht een eerste demo op. Tony van Best neemt voor deze gelegenheid de drums voor zijn rekening. Als ze zien dat een van hun favoriete bands The Libertines op 9 juni in de Melkweg speelt, stuurt Gem een e-mail naar de programmeur met een verwijzing naar twee MP3's op hun site. Het levert de band het voorprogramma op voor een uitverkochte zaal. Dat allereerste optreden blijkt een gouden zet, want The Libertines geven door bandstrubbelingen een erg slecht optreden, terwijl Gem juist opvallend goed is. VPRO's webzender 3voor12, net terug van Pinkpop, leest op internet positieve berichten over het optreden en belt voor een interview. Het optreden is ook niet onopgemerkt voorbij gegaan aan de samenstellers van de nieuwe compilatie in de serie Unsigned van het Nationaal Pop Instituut. Gem past goed bij de acht aankomende alternatieve gitaarbands die door het Popinstituut, Mojo en Excelsior Recordings geselecteerd worden voor College Radio: Alternative Rock Songs. Bassist Vincent Lemmen vertrekt voor enige tijd naar Duitsland, maar blijft vanaf afstand wel werken aan nieuwe nummers. Hij wordt in augustus vervangen door Jeroen Kikkert. Gem gaat met de nieuwe drummer Ilco Slikker voor twee nummers de studio in van producer Frans Hagenaars. In het kader van Unsigned tourt de band samen met o.a. Eleven en zZz uitgebreid langs grote zalen in Nederland als Paradiso, Nighttown, 013 en Tivoli, gestaag bouwend aan een goede livereputatie.

Little Things That Kill Mint Tumbleweeds zZz

2004

Gem Gem wordt door VPRO's 3voor12.nl uitgenodigd om in hun programma tijdens Noorderslag op te treden. In de week voor het optreden staat een twee pagina's groot artikel over de band in de Volkskrant. Een hype lijkt geboren. Frans Hagenaars en Excelsior Recordings zijn zo enthousiast over het songmateriaal en de optredens dat Gem een contract bij het label krijgt aangeboden. Om zich zoveel mogelijk op de muziek te richten, wordt gestopt met studeren en wordt voltijds werk omgezet in parttime baantjes. Vlak voordat de band met Hagenaars de studio in gaat voor het debuutalbum besluit de band niet meer verder te gaan met gitarist Simon Bonner.Vincent Lemmen, teruggekeerd uit Duitsland, neemt zijn plaats in. In Weesp wordt Tell Me What's New opgenomen. De titel had zanger Maurits al eens gebruikt voor het tweede album van zijn vorige bandje Mint. De plaat is een afspiegeling van het livegeluid van Gem. Het levert de jonge band landelijk zeer positieve recensies op. Het eerste buitenlandse optreden van Gem is op 10 juni tijdens goNORTH, een festival voor hedendaagse 'cutting edge music' in het Schotse Aberdeen. In de zomer staat de groep op festivals in Nederland zoals Music In My Head, Metropolis (hoofdpodium), Lowlands, op de Terratec Talent Truck tijdens het Duitse festival Haldern Pop en PopKomm in Keulen. In september gaat een korte Nederlandse tournee van start samen met labelgenoten zZz. Het nummer This Is Your Life is te horen in de speelfilm De Dominee van regisseur Gerrard Verhage. Begin oktober is Gem een van de Nederlandse bands tijdens CMJ in New York waar onder meer een delegatie van het label Sub Pop (Nirvana, Afghan Whigs, Zen Guerrilla) de band komt bekijken.

2005

Gem Gem staat in begin januari op Noorderslag. Het Duitse televisiestation WDR maakt opnamen van het optreden die in februari inclusief interview worden uitgezonden in het programma Rockpalast. In april verschijnt Tell Me What's New in een nieuwe hoes in Duitsland op Haldern Pop Records. Na een optreden eind april in de Berlijnse club Frannz volgt in juni een uitgebreide tournee door Duitsland met optredens in o.a. Keulen, Stuttgard, Hamburg, Dresden, München, Freiburg en Frankfurt. De band werkt aan het tweede album dat in de zomer wordt opgenomen. De track Good To Know You is te horen bij een commercial voor Randstad Uitzendbureau. Het nummer is geschreven door het Haagse duo Justin Billinger (ex-Doc Aerobics Lobo Probe) en Michiel Marsman die eerder muziek voor commercials maakten van o.a. Snikkers, Heineken, de BBC en de Belastingdienst. Good To Know You wordt de eerste hitsingle voor Gem. Samen met de bevriende Haagse garagerockers Spider Rico brengt Gem een kerstsingle uit op vinyl. De single is alleen verkrijgbaar bij de concerten in Ekko te Utrecht en Rotown in Rotterdam. Gem vertrekt in december en januari opnieuw naar Duitsland voor een uitgebreide tournee. De Utrechtse band doet in totaal tien optredens.

Doc Aerobics Lobo Probe Spider Rico

2006

Gem Voorafgaand aan de release van het tweede album Escapades op 27 februari speelt Gem onder meer drie keer tijdens het Noorderslagweekend. Het Britse boekingskantoor ITB (Editors, We Are Scientists) volgt de band enkele maanden en tekent de band tijdens SXSW waar de Gem op een Europese avond speelt. Escapades is opgenomen samen met vaste Excelsior-producer Frans Hagenaars en Anne Soldaat (Daryll-Ann, Do-The-Undo). De nummers op de plaat klinken meer uitgekristalliseerd dan Tell Me What's New, zonder het energieke geluid van het debuut te verliezen. Dankzij de deal met ITB speelt Gem eind mei op het festival The Great Escape in Brighton gevolgd door een optreden in het Londense Waterrats Theatre, de club waar Bob Dylan in 1962 zijn eerste Britse optreden gaf. Naar aanleiding van het optreden in Brighton wordt Gem gevraagd om op 24 mei het voorprogramma te verzorgen van de Britse groep Editors in het Ambassador Theatre te Dublin. Drummer Ilco Slikker doet 16 december zijn laatste optreden met Gem tijdens Rockpalast in het Palladium te Keulen.

Daryll-Ann Do-The-Undo

2007

De twintigjarige Wouter Rentema (Inna-Truth) neemt in januari de drumstokken over van Ilco Slikker. Eind februari wordt bekend dat gitarist Bas de Graaff de band verlaat. Slaggitarist Vincent Lemmen wordt leadgitarist en zanger Maurits Westerik neemt de tweede gitaar ter hand. Westerik levert in de zomer bijdragen aan het programma De Stratemaker Op Zee van Solo tijdens het rondtrekkende theaterfestival De Parade. In november reist Gem naar Riga in Letland om samen met producer Greg Haver (Super Furry Animals, Catatonia, Manic Street Preachers) uit Wales een maand lang aan het derde album te werken.

Solo

2008

De resultaten van de opnamesessies in Riga zijn te horen op het derde album NEW (april). De eerste single van de plaat is het nummer LOOK. Naast een aantal instore optredens doet Gem in mei een tournee langs de Nederlandse clubs. Op 5 mei reist de band door het land voor optredens op drie Bevrijdingsfestivals en in augustus staat Lowlands op het programma. Maurits Westerik zit van 1 tot en met 10 september samen met Jason Kohnen van Bong-Ra in een studio te Reykjavik voor een opnamesessie in het kader van het project In A Cabin With. Hij is daarnaast een van de vijf componisten op het album Freeland bij de roman Vreeland van de Utrechtse auteur en popjournalist Jerry Goossens. De nummers op de cd worden uitgevoerd door de fictieve groep The Group. Tijdens een uitgebreide najaarstournee door Nederland in oktober en november verschijnt de single She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah.

Bong-Ra

2009

De sessies in Reykjavik van Maurits Westerik samen met Jason Kohnen bevatten songs met donkere elektronische begeleiding. Ze komen uit onder de naam The Giants Of Húsavík. Onder deze naam staat het duo, gekleed in monnikspijen en aangevuld met Daniel Rose en Jori Collignon uit C-Mon & Kypski, in januari op het podium van de VPRO tijdens Noorderslag. Gem viert het vijfjarig bestaan met een compilatie van vier cd's met daarop het complete werk. Naast de drie studio-albums bevat GEM United een vierde CD met daarop b-kantjes, akoestische versies en het nog nooit eerder uitgebrachte nummer Rats. Gem verzorgt eind juni het voorprogramma bij de twee afscheidsconcerten van Krezip in de Heineken Music Hall. Op 4 december viert Gem het eerste lustrum in Tivoli, Utrecht. Onder de titel Gem United speelt de band met speciale gasten, waaronder bandleden van het eerste uur.

C-Mon & Kypski Krezip

2010

Drummer Wouter Rentema speelt in de liveband van Jacqueline Govaert (ex-Krezip). Ook gitarist Vincent Lemmen verlaat de band. Gem gaat zonder hen in oktober de studio van Frans Hagenaars in Weesp voor het vierde album.

Jacqueline Govaert

2011

Maurits Westerik verzorgt in januari en februari het voorprogramma tijdens de meeste concerten van de Nederlandse tournee van Me & Stupid, een zijproject van Bettie Serveert. Het album Hunters Go Hungry (september) wordt gedeeltelijk gefinancierd via crowdfundingwebsite Voor De Kunst. Gem is daarmee de eerste popgroep die van deze mogelijkheid gebruikt maakt. Het songmateriaal is door Westerik geschreven gedurende verschillende zwerftochten door Nederland en gaat over de stad en over het landleven. Samen met ontwerper Bas Koopmans legt hij dezelfde tocht nogmaals af om beelden aan de liedjes toe te kunnen voegen. Het album wordt gepresenteerd op het festival Into The Great Wide Open. Live bestaat Gem naast Westerik lead-gitarist Arjan Kamphuis (Bobby Kingsize), bassist Daniel Rose (C-Mon & Kypski), drummer Bram Hakkens (Kyteman, Illicit), rhythm gitarist Michiel Bel (Illicit, Mdungu) en toetsenist Arjen de Bock (Wooden Saints).

Me & Stupid Wooden Saints

2012

Op de EP Tension Tonight/GEM FM staan covers verzameld van radiosessies, met songs van Edwyn Collins, The Band, Lovin’ Spoonful, The Clash, Tom Petty en Lana Del Rey, plus een radiomix van de single Tension Tonight. Voormalige GEM-drummer Wouter Rentema speelt in Sunday Sun.

Sunday Sun

Discografie Gem

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gem

Audio/Video Gem

Video Gem

GEM - BLISTERS
GEM - BLISTERS
GEM - Look
GEM - Look
GEM She said oh oh oh I s...
GEM She said oh oh oh I said yeah yeah yeah
GEM - Good To Know You
GEM - Good To Know You
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
GEM - Good To Know You

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer