Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GEOFFREY MADGE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1941 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.xs4all.nl/~madge/

Biografie Geoffrey Madge

Geoffrey Madge werd geboren in 1941 in Adelaide, Australië. Opleiding Hij begon zijn pianostudie aan het Elder Conservatorium (Universiteit van Adelaide). Hij heeft gestudeerd bij Clemens Leske, Géza Anda en Peter Solymos, maar beschouwt zichzelf voornamelijk als een autodidact. Na het behalen van de eerste prijs van de A.B.C. Concerto Competition in ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1970   Gerard Bouwhuis

Biografie Geoffrey Madge

1941

Geoffrey Madge werd geboren in 1941 in Adelaide, Australië.


Opleiding

Hij begon zijn pianostudie aan het Elder Conservatorium (Universiteit van Adelaide). Hij heeft gestudeerd bij Clemens Leske, Géza Anda en Peter Solymos, maar beschouwt zichzelf voornamelijk als een autodidact. Na het behalen van de eerste prijs van de A.B.C. Concerto Competition in Sydney vertrok hij in 1963 naar Europa.


Activiteiten

Na een zeer succesvol debuut in Londen besloot hij in Europa te blijven, waar hij hoofdleraar piano werd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij heeft concerten gegeven in de meeste Europese festivals, maakte tournees door Japan en Australië en debuteerde met veel succes in Amerika (Chicago) in 1983 en in Canada (Montreal) in 1984. Hij trok veel aandacht door zijn virtuositeit, muzikale smaak en originaliteit, zoals tijdens uitvoeringen van de complete pianowerken van Busoni, het vier uur durende Opus Clavicembalisticum van K. Sorabji, Russische muziek uit de jaren twintig, de complete pianowerken van Nikos Skalkottas, de Chopin/Godowsky Etudes, Scelsi- en Welpe-programma's en het één uur en tien minuten durende pianoconcert van Busoni.Hij heeft lezingen gegeven aan universiteiten over onderwerpen als Pianospel en de Bel Canto techniek, Busoni de pianist en Opust Clavicembalisticum, het labyrint van de pianisten.


Composities

Als componist heeft Madge werken geschreven voor verschillende ensembles, elektronische composities en een ballet Monkeys in a cage, dat zijn première beleefde in het Sydney Opera House in 1977. Zijn eerste pianoconcert werd gecomponeerd in 1980 en in datzelfde jaar voor het eerst uitgevoerd.


Prijzen

Van de grammofoonplaten die hij heeft gemaakt kreeg zijn uitvoering van Xenakis' Synaphai met het New Philharmonic Orchestra de Prix du Président de la République in Frankrijk in 1977 en in hetzelfde jaar de Nederlandse Edison. Zijn Opus Clavicembalisticum-platen kregen de Duitse Schallplattenpreis in 1984.

1985

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Geoffrey Madge

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer