Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GEORGE BAKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

George Baker

Periode

1944 - heden

Genre

Gouden Harp, palingpop, pop

Online

Officiële website

Pseudoniemen

George Baker Selection

George Baker

Hans Bouwens maakt met de eerste versie van de George Baker Selection een nederpopklassieker met Little Green Bag. Groot commercieel succes heeft de vernieuwde George Baker Selection met Paloma Blanca, een aanstekelijke mix van hoempa, middle-of-the-road en vakantiemelodieën en zijn opvolgers. Na 1977 maakt George Baker ook soloplaten, die nauwelijks ...
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Bouwens   blokfluit, gitaar, mandoline, orgel, piano, zang

Overige muzikanten

Lydia Bont   zang
Martin Schoen   basgitaar
Cor Veerman   basgitaar
Nelleke   zang
Eric Bardoen   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1947   Dick Bakker
1948   Ernö Olah
1968   The Cats
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie George Baker

Hans Bouwens maakt met de eerste versie van de George Baker Selection een nederpopklassieker met Little Green Bag. Groot commercieel succes heeft de vernieuwde George Baker Selection met Paloma Blanca, een aanstekelijke mix van hoempa, middle-of-the-road en vakantiemelodieën en zijn opvolgers. Na 1977 maakt George Baker ook soloplaten, die nauwelijks afwijken van de sound van de George Baker Selection. Hij verkoopt 20 miljoen platen wereldwijd en krijgt 25 gouden platen.

1969

George Baker Johannes Bouwens (Hoorn, 8 december 1944), afkomstig uit rock'n'rollband The Wild Cats, voegt zich in 1967 bij de groep Soul Invention, die uiteraard soul en rhythm & blues-muziek speelt. In 1969 wordt de naam veranderd in George Baker Selection en neemt de groep, bestaande uit Bouwens (zang, gitaar, blokfluit, orgel, piano, mandoline), Eric Bardoen (sax), Job Netten (gitaar), Henk Kramer (sax), Ton Vredenburg (drums), Jan Visser (bas) en Jacques Greuter (zang, orgel, piano, fluit) op eigen kosten een single op. De Hans Bouwens-compositie Little Green Bag, een swingend stukje blanke soul gebaseerd op een basloopje van Jan Visser, wordt een top-10 hit in Nederland en een nr. 3-hit in België. In beide landen wordt een gouden plaat gehaald. In Amerika, dat met Shocking Blue en de Tee-Set een Hollandse invasie ondergaat, komt de single ook in de Top 10.

Shocking Blue Tee-set

1970

In 1970 wordt de bezetting van de Selection ingrijpend gewijzigd. De groep bestaat nu uit: Hans Bouwens, Jan Visser (bas), Jan Hop (drums), Jacques Greuter en George Thé (zang, gitaar, bas). Hans Bouwens en Jan Visser krijgen in 1970 de Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs van Stichting Conamus. De opvolgers van Little Green Bag zoals Dear Ann en Nathalie liggen meer in de lijn van de Volendamse palingsound van de Cats. Dear Ann behaalt nog een 93ste plaats in de Amerikaanse Top 100. Alle singles uit de periode 1969-1974 worden hits, gemiddeld drie per jaar. Dear Ann behaalt wederom de eerste plaats in België en betekent weer een gouden plaat. In juni verschijnt de eerste elpee: Little Green Bag. Eind van het jaar verschijnt de tweede elpee: Love In The World. Rond de jaarwisseling maakt de groep een tournee door Suriname en de Antillen van zes weken.

The Cats

1971

Jan Visser wordt in maart 1971 vervangen door Cor Veerman uit Left Side. Visser neemt tussen 1971 en 1973 drie singles op als Fisher & Friends met de restanten van de Motions. Island Of Hope behaalt een tipparade-notering. Cor Veerman maakt drie solo-singles onder de naam Alan Decker. George Thé maakt in 1972 een solosingle: All Over Now. In 1971 wordt een tournee door Italië gemaakt.

Alan Decker Fisher & Friends The Motions

1972

De singles Holy Day en I'm On My Way zijn redelijke hits. Marie Jeanne, eigenlijk bestemd voor de Italiaanse en Belgische markt wordt ook in Nederland uitgebracht. De groep toert door Nederland, België en Duitsland. De groep krijgt een onderscheiding voor de verkoop van 5 miljoen singles. Bassist George Thé brengt een solosingle uit.

George Thé

1973

De groep maakt een tournee door Turkije. De single Baby Blue haalt een nummer-1-notering en een gouden plaat in Zuid-Afrika, België en Nieuw-Zeeland, waar het de best-verkochte single aller tijden is. Pas in 1974 komt de single ook in Nederland uit. De twee verzamelelpees Greatest Hits 1 en 2 bereiken snel na verschijnen de gouden verkoopstatus.

1974

Bassist Martin Schoen (The Virginian Creeper, Rob Hoeke) vervangt Cor Veerman. Met de komst van zangeres Lida Bond verandert de sound van de groep in de karakteristieke mix van 'Nederlandse hoempa, country & western en onverslijtbare melodieën' met als hoogtepunt Una Paloma Blanca. De voorganger en opvolger van Paloma Blanca behalen ook de eerste plaats van de Nederlandse Hitparade: Sing A Song Of Love en Morning Sky. De bezetting is: Hans Bouwens (zang/gitaar), George Thé, Jan Hop, Jacques Greuter, Martin Schoen (bas) en Lida Bond (zang). Bond maakte in 1961 al een eerste single. Zij zong tussen 1966 en 1969 in de Volendamse Q-Tips, waarin ook Jan Keijzer van BZN en Piet Keijzer van de Cats speelden. De elpee Hot Baker wordt wederom goud. Ook de dubbel-lp 5 Jaar Hits verkoopt als warme broodjes.

The Virginian Creeper

1975

George Baker Op 12 maart 1975 wordt Paloma Blanca uitgebracht. Deze klassieker behaalt in 1975 de nr. 1-positie in Nederland, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, West-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Polen en Turkije, nr. 11 in Engeland (ondanks een cover van Jonathan King die de vijfde plaats haalde) en nr 26 in Amerika. In de Amerikaanse 'Adult Contemporary'-hitlijst komt de single zelfs op nummer 1. In Duitsland staat Paloma Blanca 14 weken op de eerste plaats. Wereldwijd worden er 3½ miljoen singles verkocht. Het nummer werd gecoverd door vele artiesten, waaronder Heino. Er moeten meer dan 125 versies bestaan. Een parodie van The Wurzels bereikt in 1976 de tweede plaats van de Engelse hitparade. De single krijgt de Exportprijs. Paloma Blanca was in 1997 onderwerp van de televisieserie Single Luck. Aanvankelijk was Paloma Blanca overigens als instrumentaal b-kantje bedoeld. Hans Bouwens schreef de melodie in een verloren ogenblik tijdens de opnames voor een elpee. Na diverse enthousiaste reacties schreef hij er een tekst bij. Het instrumentale verleden van Paloma Blanca blijkt uit het lange instrumentale intro. Ook de lp Paloma Blanca bereikt de gouden status. Morning Sky is nr. 1 in Nederland en België en nummer 2 in Duitsland. Eind 1975 verschijnt de negende elpee: A Song For You.

1976

George Baker Op 7 januari 1976 krijgt de George Baker Selection de exportprijs 1975 van de Stichting Conamus uit handen van mr. Pieter van Vollenhoven. In 1976 ontvangt de gehele groep de Gouden Harp van Conamus en de Bronzen Leeuw van Radio Luxemburg. Driemaal kreeg de groep een har(p)poentje: in 1974 voor Sing A Song Of Love en in 1975 voor Una Paloma Blanca en Morning Sky. Er wordt ook een Duitstalige elpee opgenomen: So Lang Die Sonne Scheint.

1977

In 1977 start George Baker een solo-carrière, hoewel het verschil met de George Baker Selection nauwelijks te horen is. De Selection gaat met weinig succes verder met Nathalie More en Willy Delano als vocalisten. Van Baker’s soloplaten is de single Rosita met een 7e plaats het succesvolst. Beautiful Rose behaalt in België een tweede plaats.

1981

Zangeres Nelleke Brzoskowsky brengt onder haar voornaam Nelleke de single Na Na/Everyday I Want You To Be Mine uit. Beide nummers zijn geschreven door Hans Bouwens.

Nelleke

1982

In 1982 wordt een vernieuwde George Baker Selection geformeerd met zangeres Nelleke Brzoskowsky, George Thé, Jan Hop, Elly Bloothoofd (zang, bas) en Pieter Goeman (orgel, piano). Deze bezetting heeft met Santa Lucia By Night haar grootste hit: nr. 7 in 1985.

1988

Voor de elpee Dreamboat neemt de George Baker Selection de bekendste hits opnieuw op.

1991

Eind jaren tachtig verdwijnt George Baker (met of zonder Selection) uit de hitlijsten. In 1991 heeft hij nu weer solo een laatste tipparade-notering. De reeks van 33 hits van George Baker, waarvan 18 in de Top 10, wordt eigenlijk alleen overtroffen door provinciegenoten BZN. Vrijwel alle repertoire is van de hand van Hans Bouwens. Hij schrijft onder de naam Ricardo ook nummers voor BZN (Sweet Silver Annie, Rolling Around The Bend), Shoes (Hello My Love), Andy Star (Canta Libre, Fiesta, Say What You Mean), Next One (To All My Friends) en Corry Konings (Cherie, Auf Wiedersehen).

Andy Star & Stripes BZN Corry Konings Next One The Shoes

1992

Regisseur Quentin Tarantino gebruikt het nummer Little Green Bag in zijn cultfilm Reservoir Dogs. Het nummer krijgt hierdoor internationaal een cultstatus. Ook een Japans Whiskey-merk maakt gebruik van het nummer, waardoor het in Japan een hit wordt.

1999

De hernieuwde belangstelling voor Little Green Bag blijft aanhouden. Tijdens dansavonden in het clubcircuit is het nummer een echte floor filler. Begin ’99 wordt het opnieuw uitgebracht en haalt het wederom de hitparade. Ook verschijnt er een dubbel-cd met een overzicht van het werk van de George Baker Selection. Little Green Bag wordt ook gebruikt voor een Heineken-reclame en gecovered door Tom Jones. De Duitse zanger Stefan Raab en zijn Una Paloma Blanca Boys bereiken de eerste plaats in alle Duitstalige landen met hun versie van Una Paloma Blanca.

Anny Schilder Piet Veerman

2000

Hans Bouwens treedt samen met Piet Veerman en Anny Schilder op in het land met Het Volendam Concert. Aan het eind van het jaar verschijnen de single Reasons To Believe en het album Flashback. Met de Flashback-tournee trekt Bouwens door Nederland.

Anny Schilder Piet Veerman

2001

Aan het begin van het jaar figureert Bouwens in een 'product placement' reclamespotje van biermerk Bavaria. Hij zingt in mei ook mee op de single I Wanna Be A One Day Fly van One Day Fly, een uit de hand gelopen grap van het VARA TV-programma Kopspijkers.

One Day Fly

2002

Het Duitstalige album Die Goldenen Stimmen is een gezamenlijk project van George Baker, Jantje Smit en Piet Veerman.

Jan Smit Piet Veerman

2003

In april verschijnt een box van drie cd's en een dvd die een overzicht geven van 25 jaar George Baker (Selection). George Baker speelt zo'n 120 keer per jaar live. Meer dan de helft van zijn optredens vinden plaats in Duitsland.

2004

In april is George Baker, samen met onder andere Frans Bauer, een van de attracties tijdens de Grosse Schlagerparade 2004 op de Duitse zender NDR 1. Una Paloma Blanca wordt in Australië gebruikt bij een commercial van Toyota. Naar aanleiding daarvan brengt de Australische tak van EMI een Greatest Hits album uit. Tijdens het feest in de Keizershof te Rotterdam ter ere van zijn 35jarig jubileum krijgt George Baker als cadeau een witte Gretsch White Falcon-gitaar.

2005

Producers Zki & Dobre maken een dansbare versie van Una Paloma Blanca. De bewerking is de titelsong voor de soundtrack van de Nederlandse actiefilm Vet Hard (een remake van Old Men In New Cars) van regisseur Tom Oliehoek. Vet Hard gaat 3 februari in première. De videoclip bij de single wordt ook gemaakt door Oliehoek. George Baker zingt in december mee tijdens het optreden in Paradiso van Voices of Peter Claver, het gospelkoor uit New Orleans dat eerder in het jaar is getrokken door wervelstorm Katrina.

Zki & Dobre

2007

George Baker levert het liedje Rosa Blanca voor het album Mijn Naam Is… Jannes van volkszanger Jannes uit Drenthe.

BZN Jannes

2008

George Baker Het nummer Una Paloma Blanca wordt gebruikt vlak na een cruciale scène in de Amerikaanse speelfilm The Kite Runner, naar de gelijknamige bestseller van Khaled Hosseini. De zanger start in januari zijn theatertournee 40 Years Greatest Hits. De jubileumtournee begint op 10 januari in Nieuwegein en eindigt 29 maart in Apeldoorn. Tijdens het optreden met zijn begeleidingsband Tilt in de schouwburg te Cuijk op 21 maart neemt George Baker een dvd op

2009

Tijdens de lancering in juni van de website Top40.nl wordt George Baker onderscheiden met de Top 40 Decennium Award, omdat hij in de jaren zeventig de meest succesvolle Nederlandse artiest was in de hitlijst. Vrijdag 13 november verschijnt George Bakers album Lonely Boy, een cd met twaalf nieuwe nummers waarvan elf geschreven door George Baker zelf. Hij verzorgt zelf ook de productie en de arrangementen.

2010

Luisteraars van radiozender Traffic Radio verkiezen Little Green Bag tot het beste filenummer. George Baker neemt in januari de Nationale Fileplaat Award 2009 in ontvangst. Op 7 februari zit hij in de vakjury tijdens het Nationaal Songfestival.

2011

George Baker is vanaf 19 maart elke zaterdagavond te zijn in de derde serie De Beste Zangers Van Nederland. In dit televisieprogramma van de Tros, dat is opgenomen in Zuid-Frankrijk en wordt gepresenteerd door acteur Victor Reinier, staat elke aflevering één zanger(es) centraal die voor de andere deelnemers een lied uitgekozen heeft om te zingen. De andere vocalisten zijn Xander de Buisonjé, Lange Frans, Wolter Kroes, Glennis Grace, Peter Koelewijn en Do. Op 26 september wordt Baker tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards geëerd met de Troskompas Oeuvre Award. Deze prijs gaat jaarlijks naar een artiest, groep, componist, tekstdichter of producer die gedurende vele jaren grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het Nederlandse lied. Vorig jaar werd de Troskompas Oeuvre Award voor het eerste uitgereikt, aan Peter Koelewijn.

Anita Meyer Do Glennis Grace Lange Frans Peter Koelewijn Wolter Kroes Xander de Buisonjé

2012

In het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren maken rappers Ali B en Dio een remake van George Bakers wereldhit Una Paloma Blanca. George Baker maakt op zijn beurt een versie van Dio’s single Tijdmachine.

Dio

Discografie George Baker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's George Baker

Audio/Video George Baker

Video George Baker

Het begin
Het begin
Radio Veronica
Radio Veronica
Middle of the road
Middle of the road
2 evergreens, 24 hits
2 evergreens, 24 hits
Little Green Bag
Little Green Bag
Top 10 hit in Amerika
Top 10 hit in Amerika
Una Paloma Blanca
Una Paloma Blanca
Complete Interview
Complete Interview
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Little Green Bag

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer