Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GEORGE GROOT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1942 - heden

Genre

cabaret, componist, tekstdichters, tekstschrijver, zang

George Groot

George Groot is cabaretier en liedjesschrijver en medeoprichter van de vooral in de jaren zeventig populaire cabaretgroep Don Quishocking.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1967   Don Quishocking

Biografie George Groot

George Groot is cabaretier en liedjesschrijver en medeoprichter van de vooral in de jaren zeventig populaire cabaretgroep Don Quishocking.

In bezetting van

Don Quishocking   tekstschrijver, zang

1966 - 1980

Tijdens zijn studie in Amsterdam richt George Groot (1942) het Helios Cabaret op, de voorloper van Cabaret Don Quishocking. In het Helios Cabaret zit ook Anke Groot, de vrouw van George. Niet veel later wordt de groep omgevormd tot Don Quishocking. Naast Anke en George maken Fred Florusse, Pieter van Empelen en Jacques Klöters deel uit van de groep. Hun eerste programma gaat in 1967 in première. De liedjes zijn het sterke punt van de links georiënteerde groep. De Mooiste Meid uit het programma Waar Het Valt Daar Legt Het uit 1971 wordt een klassieker. Vooral vanwege het refrein: 'Zou ze het doen/Dat was voor iedereen de vraag/Geeft ze hem een zoen/Geeft ze hem de volle laag'. Het lied is een van de bekendere composities van George Groot. Hij schrijft het overigens samen met Pieter van Empelen. Eind jaren zeventig sluit Groot zich aan bij de Bagwanbeweging en gaat hij verder door het leven als Swami Anand George. Deze overstap betekent een breuk in het cabaretgezelschap. Het programma met de veelzeggende titel Wij Zijn Volstrekt In De War (1980) is de laatste in de oude samenstelling.

Don Quishocking

1985 - 2001

Tussen 1985 en 2001 maakt de groep nog drie programma's in wisselende bezetting, onder meer met Joke Bruijs als Voorheen Don Quishocking. George Groot schrijft intussen voor andere artiesten, zoals Jenny Arean, Job Schuring, Doris Baaten, Lucretia van der Vloot en Paul de Leeuw. Op het podium is hij actief in voorstellingen met Roosen, Haye van der Heyden en Jenny Arean. Ook komt hij met een solovoorstelling.

Jenny Arean Lucretia Paul de Leeuw

2007

Don Quishocking komt nog een keer bij elkaar. Aanleiding is de presentatie van de veertigjarige jubileumbox Dankzij Het Cabaret. Het televisieprogramma Andere Tijden wijdt in november een uitzending aan het gezelschap.

Discografie George Groot

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video George Groot

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer