Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GERARD JOLING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

29-04-1960 - heden

Genre

amusementsmuziek, pop, songfestival, zang

Online

Fansite
Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Gerard Joling

Gerard Joling is een zanger uit Schagen (NH) die na zijn doorbraak via het tv-programma Soundmixshow succesvol vertolker wordt van amusements- en lichte muziek.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1970   Peter de Wijn
1978   Samba Salad
1980   Henny Huisman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gerard Joling

Gerard Joling is een zanger uit Schagen (NH) die na zijn doorbraak via het tv-programma Soundmixshow succesvol vertolker wordt van amusements- en lichte muziek.

In bezetting van

Toppers   zang

1978

Lang voordat hij beroemd wordt als zanger staat Gerard Joling (Alkmaar, 29 april 1960) in november met zijn pasfoto in de Hitkrant in het kader van de Mister Grease verkiezing.

1985

Gerard Joling zingt in De Gouden Engel, het café/restaurant te Schagen waar hij werkt. Zijn carrière begint pas echt in de groepen Summer, Kids & Cats en Friday Night Party. Enig opzien baart hij met de single Thank God It's Friday. Niet omdat het een hit wordt, maar omdat de NCRV de single boycot. Zijn doorbraak volgt als hij in 1985 meedoet aan de Soundmix Show van Hennie Huisman. Joling eindigt op de derde plaats, maar zijn uitvoering van Don McClean's Crying maakt zo veel indruk dat de aanbiedingen voor een platencontract binnen een mum van tijd binnenstromen. De keus valt op platenmaatschappij Yaya waarvoor hij in samenwerking met componist/producer Peter de Wijn nog voor het eind van het jaar het album Love Is In Your Eyes uitbrengt. De elpee wordt in de voorverkoop al goud. De gelijknamige zeer succesvolle debuutsingle stevent door naar de vierde plaats in de top veertig en de opvolger Ticket To The Tropics voert zelfs wekenlang de hitlijst aan. De aanmoedigingsprijs (Zilveren Harp) van de stichting Conamus is een van de vele onderscheidingen die hem ten deel vallen.

Peter de Wijn

1986

Joling maakt een tournee door het Verre Oosten (Taiwan, Hong Kong, Filippijnen) waar hij onthaald wordt als een heuse wereldster. Ook binnen Europa vergaart hij vele fans. De in mei uitgebrachte single Reach en het in september verschenen Spanish Heart scoren prima. Het tweede album Sea Of Love, opnieuw geproduceerd door Peter de Wijn, wordt een groot succes. De daarvan getrokken klapper-in-spé, het duet met Randy Crawford Everybody Needs A Little Rain, valt in commercieel opzicht echter tegen.

1987

Joling maakt een overstap naar platenmaatschappij Mercury, maar de eerste single Midnight To Midnight wordt slechts een bescheiden hit. Ook de opvolgers In This World en Chain Of Love slaan niet bijster aan en komen niet verder dan de tipparade. Joling's ster lijkt te doven, maar zijn populariteit levert hem wel een plekje op in het Wassenbeeldenmuseum van Madame Tussaud in Amsterdam. Het derde album Heart To Heart verschijnt.

1988

In het begin van het jaar verschijnt de anekdotische autobiografie Dat Wordt Nooit Wat Met Die Jongen, waarin Joling verhaalt over zijn ervaringen binnen de popmuziek. In mei vertegenwoordigt hij Nederland op het Eurovisie Songfestival in het Ierse Dublin, waar hij eindigt op een teleurstellende negende plaats met het liedje Shangri-La. Lisa Boray zingt mee in het achtergrondkoor. Joling likt zijn wonden en vertrekt opnieuw naar het Verre Oosten. Ondertussen verschijnt de compilatieplaat The Best Of.

Lisa Boray

1989

Joling’s vierde album No More Boleros redt hem van de anonimiteit. De gelijknamige single wordt zijn tweede nummer 1-hit en plaatst hem opnieuw in de belangstelling. Op de golf van het succes surft Stay In My Life mee.

1990

Het album Corazon verschijnt waarvan twee singles worden getrokken: het titelnummer en Seasons, een duet met Julian Hartman dat het niet verder brengt dan de tipparade.

1991

Na de zomer verschijnt het album Memory Lane, waarvan alleen de single Tu Solo Tu in augustus in de top veertig belandt. De overigen, The Drums Are Everywhere, Doo Wop Days en A Prayer (met Elvis Presley’s vocale begeleidingsgroep The Jordanaires) bereiken de tipparade.

1992

Het album Eye To Eye verschijnt, voorafgegaan door twee singles. Come Back My Love brengt het in mei tot de tipparade. Het duet met Tatjana Simic levert Joling wederom een hit op. Het nummer, een cover van het aloude Can't Take My Eyes Off Of You, bereikt de vijfde plaats in de Top 50. De opvolger Fandango (In The Name Of Love) komt niet verder dan de tipparade.

1994

Het album Eternal Love verschijnt. De single Together Again wordt in november een hit, maar de opvolger Everlasting Love blijft in december steken in de tipparade. Joling schrijft het boekje Boerenkool en Kaviaar.

1995

De compilatie The Collection '85-'95 verschijnt. De single Liefde Op Het Eerste Gezicht, de openingstune van een dating-televisieprogramma, doet het goed. Zelf presenteert Joling een karaoke-show op de commerciele televisiezender RTL4. De herkenningstune van dat programma, Zing Met Me Mee, wordt in september een hit.

1996

Het Nederlandstalige album Heel Even Anders (met o.a. een duet met Shirley Zwerus) verschijnt in oktober en de gelijknamige single haalt slechts de tipparade. Ook de opvolger Wat Ging Er Mis Tussen Ons brengt geen groot succes. Zijn privéleven wordt doelwit van de roddelpers wanneer zijn vriend de zus van Marco Borsato zwanger maakt.

Marco Borsato Shirley

1997

Joling krijgt een rol in de Holiday On Ice show Broadway.

1998

De single Cry Baby reikt niet verder dan de tipparade.

1999

Barbara Plugge, schrijfster voor het roddelblad Privé, beschuldigt Joling ervan haar te hebben mishandeld op het vliegveld van Nice. Joling klaagt haar aan wegens smaad. De rechter beslist dat rectificatie niet nodig is. Een getuige verklaart dat Gerard Joling stomdronken was en de meereizende prins Maurits en prinses Marilene zou hebben beledigd. De single Als Ik Met Je Vrij wordt (opnieuw) geen hit. In december verschijnt de kerstplaat Magic Christmas. Joling kondigt een hit-compilatie aan en een duetten-plaat met ondermeer Shirley Bassey (die echter op het laatste moment afzegt). Samen met Jantje Smit, Willeke Alberti en Koos Alberts zingt Joling op Maak De Droom Maar Waar, een groots festival voor geestelijk gehandicapten in Utrecht.

Jan Smit Koos Alberts Willeke Alberti

2000

Speciaal voor Omroep Brabant neemt Joling een nieuwe, Nederlandstalige versie op van het nummer Numero Uno.

2001

Het nieuwe album van Joling heet Only The Strong Songs Survive. De plaat bevat covers uit de jaren zeventig en opgepoetste versies van Love Is In Your Eyes en Ticket To The Tropics. De daarop volgende theatershow start op 26 april in Oosterhout en bevat ondermeer zestien danseressen (eentje voor elk jaar in de carrière van de zanger) van het Hollands Showballet en de Marcel Fisser theaterband. De single Disco Inferno is samen met de Trammps gezongen. Op de B-kant staat een r&b-versie van Love Is In Your Eyes samen met Voices In Motion.

Voices In Motion

2002

Joling presenteert vanaf april voor SBS6 het programma De Waarheid waarin hij op zoek gaat naar de waarheid achter de roddels over bekende Nederlanders. Hij interviewt ondermeer de controversiële politicus Pim Fortuyn. Naar aanleiding van de moord op Fortuyn op 6 mei schrijft Jan Rietman het liedje At Your Service dat door Joling gezongen wordt op de verkiezingsbijeenkomst van Lijst Pim Fortuyn. Het liedje verschijnt niet lang daarna op single.

Jan Rietman

2003

Vanaf 4 augustus presenteert Gerard Joling samen met Rick van Velthuysen het ochtendprogramma Uitslapen Is Voor Mietjes op Radio 538. Eind augustus verschijnt The Lion Sleeps Tonight, een single met het CoolDownCafe. De zanger speelt een kleine rol in de film Alice in Glamourland met o.a. Linda de Mol en Joan Collins. In november neemt Joling voor twee weken de presentatie over van Show van Nederland op SBS6.

2004

Vanaf 6 april heeft Gerard Joling zijn eigen reality-soap Only Joling waarin het dagelijkse leven van de zanger wordt gevolgd. Joling levert een bijdrage aan What A Difference A Day Makes, een muzikaal project van Unicef waarbij een groot aantal Nederlandse artiesten en acteurs nummers uit het repertoire van het American Songbook zingt. Van elke verkochte cd gaat € 6,50 naar een Unicef-project. Begeleid door Hans Dulfer zingt Joling het titelnummer. Op 6 december staat Gerard Joling met een visueel spectaculaire show in Ahoy' Rotterdam. Van het optreden wordt een registratie voor dvd gemaakt. Tegelijkertijd met de show verschijnt het album Nostalgia waarop de zanger een greep doet uit het hitverleden met coverversies van onder meer All By Myself, Moon River, Music en Love Story. Samen met collega's Gordon en René Froger brengt Gerard Joling de single Live In De ArenA Hitmedley uit. De opbrengst van de plaat komt ten goede aan Orange Babies, een organisatie die hulp biedt aan zwangere vrouwen met HIV in Afrika. De single kondigt het gezamenlijke optreden aan dat de drie zangers op 14 mei 2005 in de Amsterdam ArenA geven onder de titel Toppers In Concert.

Gordon Hans Dulfer Karin Bloemen René Froger Toppers

2005

De single Love Can Change Your Life, die 14 februari wordt uitgebracht, is een duet met Karin Bloemen. Het nummer staat ook op het album Nostalgia. De voorbereidingen op Toppers In Concert zijn vanaf 2 april bij RTL4 te volgen in de vierdelige realitysoap van Froger, Joling & Gordon. Samen met Gordon is Joling vanaf augustus elke dinsdagavond te zien op de nieuwe commerciële televisiezender Talpa in Joling & Gordon Over De Vloer waarbij de twee zangers bij een bijzonder gezin of organisatie over de vloer komen om daar mee te draaien met de dagelijkse routine.

2006

Gerard Joling & Gordon treden op 17 maart op tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem. Op 26, 27 en 28 mei staan Joling, Froger en Gordon weer onder de naam Toppers In Concert in de ArenA te Amsterdam. Het trio ontvangt elke avond speciale gasten waaronder de originele bezetting van Luv'. Ondanks een breed in de pers uitgemeten kortstondige ruzie gaan Gerard Joling en Gordon in september op Talpa verder met een nieuwe reeks Joling En Gordon Over De Vloer.

Luv'

2007

Gerard Joling is bij SBS6 te zien als één van de presentatoren van Shownieuws. De single Maak Me Gek (januari), gescheven door Jos Cové en Kees Tel, behaalt de eerste plaats van de Mega Top 100. Het gelijknamige album behaalt de eerste plaats van de Albumlijst. De plaat bevat onder meer Blijf Bij Mij, een postuum duet met André Hazes, en het nummer Liefde met Ellemieke Vermolen (presentatrice van het programma Shownieuws). De singles Blijf Bij Mij en Maak Me Gek behalen de eerste plaats van de hitparade. Blijf Bij Mij blijft maar liefst 11 weken op de hoogste plek staan en is daarmee de best verkochte single van 2007. Samen met Nance presenteert Joling het SBS-programma So You Wanna Be A Popstar waarin bekende Nederlanders die niet kunnen zingen strijden om een platencontract. Met Toppers In Concert staan Joling, Gordon en Froger begin juni zes maal in de Amsterdam ArenA. De zanger viert op 12, 13 en 14 december in Ahoy' 'het meest hysterische feest van het jaar', uitgedost in een bont kostuum en met gastbijdragen van de 'gay boy band' Bearforce1, André Hazes Jr. en Bonnie St. Claire.

André Hazes Bonnie St. Claire Nance

2008

De Toppers staan op 23, 24 en 27 mei opnieuw in de Amsterdam ArenA. Speciale gasten tijdens deze optredens zijn Anita Meyer en The Trammps. Vlak voor de zomer komt het album Bloedheet uit. De plaat staat weer vol vlotte, Nederlandstalige popliedjes. Het titelnummer is een bewerking van de Motown-klassieker Heatwave en een duet met Patricia Paay. Vanwege een zakelijk conflict, maar toch voornamelijk vanwege een ruzie met Gordon verlaat Joling in november 2008 de Toppers. Zijn plaats wordt ingenomen door zanger Jeroen van der Boom.

Anita Meyer Jeroen van der Boom Patricia Paay

2009

De zanger wint dit jaar de Gulden Vedel, de prijs die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandse zanger, zangeres of groep, waarvan de muziek veelvuldig is gebruikt bij de danslessen in de Swinging World dansscholen. Naast zingen is Joling actief als televisiepresentator, voor de talentenshows Holland's Got Talent en Popstars en samen met Beau van Erven Dorens het SBS-programma Hole In The Wall. De single Engel Van Mijn Hart is dit jaar zijn grote hit. Het liedje wordt tijdens de uitreiking van de Gouden Harpen uitgeroepen tot Beste Lied Van 2009. Joling kijkt toe hoe schrijvers Edwin van Hoevelaak, Edwin de Groot en Bruce Smith het beeldje krijgen uit handen van producer Eric van Tijn.

Edwin van Hoevelaak

2010

In april viert de zanger in Hotel Oranje te Noordwijk zowel zijn vijftigste verjaardag als zijn 25-jarig jubileum als artiest. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt ook de drie cd's tellende compilatie Goud: 25 Jaar Gerard Joling. De zanger presenteert samen met Nance het derde seizoen van Popstars. Daarnaast doet hij het programma Move Like Michael Jackson. Joling raakt overwerkt en neemt vanaf augustus enkele maanden rust.

2011

Tijdens Buma NL, de conferentie en het festival voor Nederlandstalige muziek op donderdag 29 september in Den Bosch, krijgt Gerard Joling als eerste artiest de Sena Entertainment Award uitgereikt. De prijs is door de Sena (de naburige rechtenorganisatie voor artiesten en producenten) in het leven groepen om Nederlandstalige artiesten te ondersteunen. Begin november wordt Joling geopereerd aan een grote poliep op zijn rechterstemband.

2012

De single Echte Vrienden (juni) is een duet met en geschreven door Jan Smit. De twee zangers worden begeleid door het London Symphony Orchestra.

Jan Smit

2013

Gerard Joling tekent in januari een contract bij Vosound Records, het platenlabel van Jan Smit. Niet lang daarna verschijnt de door Smit geschreven single De Nacht Voorbij. Joling ontvangt op 26 april in het gemeentehuis van Aalsmeer een koninklijk lintje uit handen van burgemeester Theo van Eijk. De zanger wordt benoemd tot de Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange inzet voor goede doelen. Mijn Liefde, de single samen met cabaretier Jandino Asporaat, levert Gerard Joling voor de elfde keer een nummer 1-hit op in de Single Top 100. De single is terug te vinden op het album Ik Ook Van Jou. Op 11 en 12 oktober staat hij met de soloshow Lekker in de Amsterdamse Ziggo Dome. De televisieserie Effe Geen Cent Te Makken van Geer & Goor (Gerard Joling en Gordon) op RTL4 is een grote televisiehit. De uitzending van 10 oktober trekt ruim 1,9 miljoen kijkers.

Gordon

2014

In de videoclip bij de single Ik Proost Met Jou speelt een homoseksueel stel de hoofdrol. Met deze beelden wil hij een statement maken, zegt Joling tegen NU.nl. De zanger is zelfs van plan de clip op te sturen naar de Russische president Poetin. In Rusland is onder Poetins bewind een wet aangenomen tegen 'homoseksuele propaganda'.
Tijdens het WK Voetbal in juni scoort Joling een nummer 1 hit (in de GfK Single Top 100) met Rio, een Nederlandstalige voetbalversie van de hit van Maywood uit 1981.

Maywood

Discografie Gerard Joling

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Gerard Joling

Video Gerard Joling

BN'ers voor BNN ~ Hij gaa...
BN'ers voor BNN ~ Hij gaat voor C
Gerard Joling - Ik Proost...
Gerard Joling - Ik Proost Met Jou (Officiële Videoclip)
Gerard Joling & Jandino -...
Gerard Joling & Jandino - Mijn Liefde (Officiële videoclip)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gerard Joling - Ik Proost Met Jou (Officiële Videoclip)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer