Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GERARD VAN MAASAKKERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gerard van Maasakkers in 2011

Periode

1949 - heden

Genre

dialectpop, folk, gitaar, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Gerard van Maasakkers

Troubadour Gerard van Maasakkers maakt aanvankelijk volksmuziek in het Brabantse dialect, waarna hij overstapt op Nederlandstalige chansons met een Brabantse couleur locale.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Bezetting

Arthur Lijten   drums
Harry Hendriks   gitaar
Mike Roelofs   componist, piano

Overige muzikanten

Rinus Raaymakers   contrabas
André Maes   drums
Hein Mandos  
Dick van der Stoep   piano
Cor Mutsers   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Rob Chrispijn
1997   Blowbeat
2005   JW Roy
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gerard van Maasakkers

Troubadour Gerard van Maasakkers maakt aanvankelijk volksmuziek in het Brabantse dialect, waarna hij overstapt op Nederlandstalige chansons met een Brabantse couleur locale.

In bezetting van

Moatwerk  

1977

Na een periode Nederlands en Engels materiaal gezongen te hebben, kiest Gerard van Maasakkers (Nuenen, 1949) voor zijn eigen streektaal. Hij komt met dit fenomeen in aanraking als hij de groep Volkoren hoort spelen. Met Marc Zegers vormt hij het duo Moatwerk. Dit duo houdt nog hetzelfde jaar op te bestaan.

1978

Met de eerste elpee, Komt Er Mer In, vestigt Van Maasakkers zijn naam als solo-artiest. Ondanks het ontbreken van een hitnotering wordt de plaat toch goud. Van Maasakkers blijkt een schrijver van goed in het gehoor liggende melodieën, die veelal op volksmuzikale leest zijn geschoeid. Instrumenten als de vlier, de moezelzak en de tin-whistle geven de plaat dat folk-achtige sfeertje. Goade Mee, Van Maasakkers eerste liedje in het Brabants, wordt de herkenningsmelodie voor Omroep Brabant en levert hem bovendien een baan op bij die omroep als presentator.

1980

Op zijn tweede plaat, Vur De Wind, blijft de zanger het Brabantse dialect trouw.

1982

Onderwege, het derde album van Van Maasakkers is de laatste plaat op het Stoof label.Muzikaal en tekstueel gezien is er weinig nieuws onder de zon.

1984

Met pianist Dick van de Stoep toert Van Maasakkers tot en met 1987 door Nederland en België met het theaterprogramma Zand. Na het radioprogramma Muziek Beneden De Moerdijk presenteert de zanger tot eind jaren negentig voor Omroep Brabant het kunst- en cultuurprogramma Tussen Amsterdam En Brussel.

1985

Het Sky label is bereid gevonden de vierde plaat van Van Maasakkers uit te brengen, maar door tegenvallende verkoopresultaten wordt het contract niet verlengd.

1987

Van Maasakkers krijgt uit handen van het Noord-Brabants Genootschap de Jan Naaijkens-prijs.

1991

Na een periode van zes jaar keert Van Maasakkers terug aan het muzikale front met zijn titelloze vijfde album op het pas opgerichte Nieuwegeinse platenmaatschappij Music And Words. Na vier elpees in zijn eigen Brabantse dialect, is de laatste cd gevuld met liedjes die ergens balanceren tussen Nederlands en Brabants. Naast folk doen ook chansons, latin en jazzy liedje hun intrede.

1994

De gehele landelijke pers is zeer lovend over Van Maasakkers' zesde album, Iets Van April. Op deze plaat Nederlandse chansons die vriendelijk, intiem en melodieus gebracht worden. De teksten zijn sfeertekeningen, persoonlijke mijmeringen en observaties uit het dagelijks leven, met een snufje melancholie en zelfspot.

1995

Cor Mutsers treedt toe tot de band van Van Maasakkers.

1996

Van Maasakkers weet het niveau van zijn voorgaande cd wederom te evenaren op zijn zevende album, Boot 7. De opnamen voor de plaat zijn gemaakt tijdens twee live-optredens, eind augustus in De Kattendans in Bergeyk. Hoewel het publiek niet hoorbaar is, ademt Boot 7 toch de intieme sfeer van een voorstelling uit.

1997 - 1998

Op 29 en 30 december 1997, precies twintig jaar na de opname van het debuutalbum Komt Er Mer In, neemt de zanger samen met zijn Vaste Mannen Cor Mutsers, Rinus Raaijmakers en de Bart de Win in Cultureel Centrum 't Klooster te Nuenen, het album 20 Jaar Liedjes Live! op. Na de release van de cd volgt een feestelijke jubileumtournee.

Bart de Win

2000

De cd Pas Op De Plaats verschijnt in oktober. Tijdens de theatertoer Toeters En Bellen wordt Van Maasakkers begeleid door De Vaste Mannen (De Win, Hendriks en Raaijmakers) en drummer André Maes, en soms ook door de KleinBrabantse Harmonie. Die Harmonie heeft de zanger opgericht naar aanleiding van het liedje De Fanfare Van Honger En Dorst geschreven door de Belgische zanger Jan De Wilde.

2001

Van Maasakkers presenteert voor Stichting Kleinkust Eindhoven maandelijks de culturele talkshow CRM. Daarnaast presenteert hij de concert-serie Het Brabants Orkest In Klein Bestek. Het liedje Liedje Van Niks komt op single uit.

2002

Het negende album van Van Maasakkers heet Pas Op De Plaats. Onder regie van Wim Berings speelt Van Maasakkers in de theaters het programma Vol Dagen.

2003

De dvd Toeters & Bellen bevat een registratie door omroep Brabant van het gelijknamige optreden samen met zijn Vaste Mannen en De KleinBrabantse Harmonie in december 2001. Op 2 november krijgt Van Maasakkers in Lieshout de Ad de Laat-prijs. De prijs is vernoemd naar de in 1995 overleden zanger Ad de Laat en wordt uitgereikt aan een persoon die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor het Brabantse dialect.

2004

Eind oktober gaat Gerard van Maasakkers de studio in voor de opnamen van zijn elfde album. Achterland gaat over zijn vader en bevat naast Americana en Brabantse muzikale roots ook invloeden uit latin en jazz. De plaat eindigt met het nummer Ge Kunt Van Mijn Op Aan, een vertaling van Make You Feel My Love van Bob Dylan. Samen zijn Vaste Mannen (met naast Bart de Win, Harry Hendriks en Rinus Raaymakers ook drummer Arthur Lijten) start Van Maasakkers een nieuwe theatertournee.

2005

Gerard van Maasakkers Gerard van Maasakkers levert bijdragen op het allereerste volledig Brabantse album van JW Roy. In het voorjaar staan JW Roy en Maasakkers enkele malen als duo op de podia onder de naam RoyAkkers.

JW Roy

2006

In maart speelt Van Maasakkers met zijn Vaste Mannen op het Woordfees festival, een literair festival in Zuid-Afrika. Tijdens de benefietgala voor het Marokko-fonds, in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam, zingt Van Maasakkers samen met de Marokkaans/Nederlandse band Kasba het lied Gaode Mee. Een registratie van het theaterprogramma Achterland, opgenomen tijdens de laatste voorstelling in het Koningstheater in Den Bosch, verschijnt in het najaar op dvd met als bonus de videoclips 't Is Altijd Nou en Kamp Vught en de KRO-uitzending De Wandeling met Hella van de Wijst. Op 1 september zingt Van Maasakkers live voor Omroep Brabant tijdens de viering van Brabant 900 twee liedjes samen met het Orkest van de Luchtmacht. Later in de maand gaat het theaterprogramma Zicht van start, onder regie van Wim Berings.

2007

Aan het begin van het jaar verschijnt het album Zicht. De plaat bevat onder meer As 't Dalijk Donker Is, een Brabantse bewerking van het nummer Dimming Of The Day van Richard Thompson en liedjes over de schilder Vincent van Gogh en Van Maasakkers' op driejarige leeftijd overleden zusje Marijke. Van Maasakkers zingt mee in het duet Altijd Op Weg op het album Vlak Voordat (april) van Arthur Umbgrove en levert een bijdrage aan Eilandskind, het eerste soloalbum van Ad Grooten (Pater Moeskroen). In de maanden november, december en januari 2008 maakt de zanger samen met Jeroen Zijlstra, Egon Kracht en gastzangeres Lydia van Dam deel uit van het project Troost. Tijdens deze muzikale theatertournee spelen de vier muzikanten hoogtepunten uit hun eigen repertoire aangevuld met bekende nummers van andere singer/songwriters. De regie van het programma is in handen van Dick Hauser.

Ad Grooten Zijlstra

2008

Gerard van Maasakkers doet mee op de benefietsingle Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan die op initiatief van Bløf is opgenomen in aanloop naar het Ticket For Tibet festival dat op 20 april plaatsvindt op de NDSM-werf te Amsterdam-Noord. De single komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Op 8 juni viert Van Maasakkers zijn dertigjarig artiestenjubileum met vier speciale optredens in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Op de cd Gerard Van Maasakkers Anders (september) worden liedjes van de zanger uitgevoerd door een keur aan Nederlandse en buitenlandse artiesten, waaronder Paul de Leeuw, Guus Meeuwis, JW Roy, Jack Poels, Bennie Jolink en Gert Vlok Nel.

Bennie Jolink Bløf Guus Meeuwis Paul de Leeuw Rowwen Hèze

2009

De jubileum-cd Jubileum bevat een registratie van het concert in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven in juni 2008 en gaat vergezeld van een dvd. Op 5 maart krijgt Gerard van Maasakkers een Gouden Harp uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala in Hilversum. De Gouden Harpen worden jaarlijks toegekend aan artiesten die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek.

2010

Het album Deze Jongen bevat onder meer het lied Between A Smile And A Tear (met kunstfluiter Geert Chatrou) dat Gerard van Maasakkers met Vaste Man Harry Hendriks schrijft op uitnodiging van Imke van Dillen, als onderdeel van haar zoektocht naar verhalen die zich afspelen op De Parade in Den Bosch. Voor het lied Dansen neemt de band in Rio de Janeiro een videoclip op met zangers van Favela Força en slagwerkers van Batuque Batucada. Gerard van Maasakkers staat aan de basis van de herdenkingscompilatie Wie (juni). De cd (inclusief de dvd met de documentaire Het Kwaad Buiten van ) verschijnt naar aanleiding van het twintigjarige bestaan van het herinneringscentrum Nationaal Kamp Vught. Het titelnummer stamt uit 2007 en is in opdracht van het Nationaal Kamp Vught door Van Maasakkers geschreven voor de opening van een tentoonstelling over de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog.

Geert Chatrou

2011

Gerard van Maasakkers in 2011 De liedjes op Lijflied worden live opgenomen tijdens uitvoeringen van de gelijknamige voorstelling in Amsterdam, Oosterhout en Bergeijk. Op de cd zingt Gerard van Maasakkers onder meer over zijn gestrande relatie en het overlijden van zijn moeder en broer. Samen met Guus Meeuwis en DJ Tiësto wordt Gerard van Maasakkers in november door Commissaris van de Koningin Wim van de Donk benoemd tot Ereburger van Brabant.

DJ Tiësto Guus Meeuwis

2012

In 2012 ontvangt Van Maasakkers (samen met componist Egbert Derix) de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied Zomaar Onverwacht. De prijs is voor het beste theaterlied van het jaar. In de zomer werkt Gerard mee aan de wieler-cd De Sint Willebrord-sessies.

2013

Gerard zingt Sorry Dat Ik Besta op de cd De Supersonische Boem met liedjes van Annie MG Schmidt en zingt Slaapliedje op een Ramses Shaffy-hommage-cd. Op 5 april is de allerlaatste voorstelling van het succesvolle programma Lijflied. In het najaar start de theatertour Allez met het Magogo Kamerorkest.

2014

In januari komt de cd Allez uit met opnamen uit het gelijknamige theaterprogramma. De zanger krijgt in april opnieuw de Annie M.G. Schmidtprijs toegekend dit keer voor het lied Mijn Kind uit de theatershow Allez.

Discografie Gerard van Maasakkers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gerard van Maasakkers

Audio/Video Gerard van Maasakkers

Video Gerard van Maasakkers

Gerard van Maasakkers: 'Z...
Gerard van Maasakkers: 'Zomaar onverwacht'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gerard van Maasakkers: 'Zomaar onverwacht'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer