Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GERARDO ROSALES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gerardo Rosales

Periode

1964 - heden

Genre

bongo, conga, drums, jazz, latin, maracas, merengue, percussie, percussie, salsa, timbales

Online

Officiële website

Gerardo Rosales

Gerardo Rosales is een sinds 1996 in Nederland woonachtige percussionist uit Venezuela die meester is op de conga. Begeleid door diverse muzikanten is hij op zijn platen en tijdens optredens belangrijke promotor van de ritmes en speelwijzen uit zijn geboorteland.
Volledige biografie...

Instrumenten

bongo, conga, drums, maracas, percussie, timbales

Genoemd in de biografie van

1990   Randal Corsen
1994   Estrella Acosta
1997   Praful
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gerardo Rosales

Gerardo Rosales is een sinds 1996 in Nederland woonachtige percussionist uit Venezuela die meester is op de conga. Begeleid door diverse muzikanten is hij op zijn platen en tijdens optredens belangrijke promotor van de ritmes en speelwijzen uit zijn geboorteland.

In bezetting van

Cubop City Big Band   bongo
Drums United   conga, timbales
Estrella's Guajira   drums, percussie
Maite Hontelé   conga
Rumbatá   percussie

1964 - 1976

Gerardo Rosales wordt op 6 juli 1964 geboren in Carácas te Venezuela. Hij is acht jaar oud als hij begint met pianolessen, maar zijn interesse ligt meer bij percussie.

1977 - 1980

Rosales studeert conga en bongo bij Orlando Poleo en timbales bij Alberto Borregales.

1985 - 1986

Onder toeziend oog van Alexander Livinali studeert Rosales Afro-venezolaanse percussie bij de Fundación Bigott, een instituut dat is gericht op het bewaren en promoten van de traditionele cultuur van Venezuela.

1987 - 1991

De percussionist speelt met belangrijke muzikanten uit zijn land en richt zijn eerste band Salsa 70 op waarmee hij optreedt in theaters, danszalen en de sloppenwijken van Carácas.

1992

Met zijn groep Carácas Son 7 vertegenwoordigt hij Venezuela tijdens de Expo Sevilla in Spanje. Dat bevalt hem zo goed dat hij in Spanje blijft.

1993 - 1994

Rosales' eerste, in Venezuela opgenomen album, Gerardo Rosales y su Salsa Pa'lante, wordt door een Spaans label uitgebracht. De percussionist werkt in verschillende Europese landen samen met gerenommeerde muzikanten: in Frankrijk met zijn leermeester Orlando Poleo en Alfredo Rodriguez en in Duitsland met Conexión Latina en Nicky Marrero. In Nederland speelt hij samen met trompettist Saskia Laroo, José Avila y su Quimbombo en Cedric Dandaree.

Saskia Laroo

1995

Gerardo Rosales neemt deel aan de opnamen van de cd Bebo Rides Again van de Cubaanse pianist Bebo Valdés.

1996 - 2001

Rosales vestigt zich in Nederland. Het is zijn uitvalbasis van waaruit hij met verschillende eigen salsa- en latinjazzgroepen op tournee gaat door Europa. In wisselende bezettingen brengt Rosales cd's uit. De cd Venezuela Sonora is in 1995 en 1996 opgenomen in de Mad Box Estudios te Carácas met een keur aan locale gastmuzikanten. Señor Tambó (1998) bevat gastbijdragen van o.a. Saskia Laroo, Benjamin Herman (New Cool Collective) en Praful. El Venezolano (1999) is een ode aan zijn geboorteland waarop Rosales de verschillende ritmes van zijn land interpreteert met elementen uit jazz, klassieke muziek en salsa. Tegelijkertijd maakt hij op het album een kleine samenvatting van de muzikale geschiedenis van Venezuela. Het belangrijkste ritme op de plaat is het tegendraadse joropo dat hij live ook vaak op maracas speelt. Het album Rítmico & Pianístico (2000) is geïnspireerd door ritmes van de descarga, mambo en bolero uit de jaren '50, '60 en '70 van Noro Morales, Joe Loco, Bebo Valdés, Cachao, Charlie Palmieri, Peruchín en Aldemaro Romero, geïnterpreteerd door de Colombiaanse pianist Edy Martínez. De plaat bevat verder bijdragen van Leslie López uit Puerto Rico (bas), Lucas van Merwijk (timbales), Astrid 'La Holandesa' Pulles (guiro) en Leonardo Amuedo (gitaar). De percussionist levert regelmatig gastbijdragen op platen van derden zoals Libre Soy (1993) van Javier Plaza y su Orquesta Sonrisa, 1th Rerunion (1994) van Chiqui Rojas, Encuentros (1995) van Rumbata, Sageru van Marcel Manuhutu, Cuando hay Amor van Soledad Bravo en Muare van Maria Rivas (in 1996), op platen van Eduardo Vals, Bebo Valdés en La Fórmula (1997), Alberto Naranjo, Javier Plaza en David Rothschild (1998), Yakki Famiri (The Yakki's Again and Again uit 1997 en Gowtu uit 1999), José Lopretti, Laberinto, Cubop City Big Band en Leslie López (2000-2001), Sueños Gitanos (2001) van het Rosenberg Trio en Bijlmerjazz (2001) van Ronald Snijders.

Laberinto New Cool Collective Ronald Snijders Rumbatá The Rosenberg Trio Yakki Famirie

2002

Het titelnummer van het album La Salsa Es Mi Vida wordt gebruikt in de soundtrack van de film Madamme Jeanette van regisseuse Paula van der Oest. Het album is in 2001 opgenomen in de Skylight Recording Studios te Belleville in de Verenigde Staten. Rosales doet mee op de cd Arsenio van de Cubop City Big Band.

2003

Percussiebijdragen van Gerardo Rosales zijn te horen op het album TierrAdentro van zangeres Ynarhú uit Venezuela.

2004

Gerardo Rosales levert een bijdrage op de cd Revelación van Michael Simon & Roots United en de kinderplaat Linke Soep van Samba Salad.

2005

Gerardo Rosales Het album Mongomania is een ode aan latinjazzmuzikant Mongo Santamaria. Naast Rosales bestaat de internationale band op de plaat uit saxofonist Cyrille Oswald (Nederland), trompettist Adir Kochavi (Israël), bassist Randy Winterdal (Curaçao), drummer Joaquin Arteaga (Venezuela) en de blinde pianist Thomas Böttcher (Duitsland). Rosales levert een bijdrage op het album Ku Pasonan Chiki van bassist Randy Winterdal en XLJAZZ 03 04 van Gerrit Jan Binkhorst.

2012

Rosales speelt mee in de band van de in Colombia woonachtige trompettist Maite Hontelé tijdens haar optredens in Nederland.

Maite Hontelé

Discografie Gerardo Rosales

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gerardo Rosales

Audio/Video Gerardo Rosales

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer