Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GERT-JAN BLOM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1956 - heden

Genre

basgitaar, contrabas, gitaar, harmonium, mondharmonica, percussie, producer, producers, sessiemuzikanten, ukelele, zingende zaag

Gert-Jan Blom

Als tiener speelt Gert-Jan Blom in de band Speed. Daarna volgen diverse andere bands waaronder Boulevard Of Broken Dreams en de door hem opgerichte Gangbusters en The Beau Hunks. In de jaren negentig gaat hij werken bij het label Basta. Blom is te horen op twee platen van Fay Lovsky ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, contrabas, gitaar, harmonium, mondharmonica, percussie, producer, ukelele, zingende zaag

Genoemd in de biografie van

1979   Sjako!
1982   Lucas van Merwijk
1996   Joost Belinfante
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gert-Jan Blom

Als tiener speelt Gert-Jan Blom in de band Speed. Daarna volgen diverse andere bands waaronder Boulevard Of Broken Dreams en de door hem opgerichte Gangbusters en The Beau Hunks. In de jaren negentig gaat hij werken bij het label Basta. Blom is te horen op twee platen van Fay Lovsky en gaat ook met haar op tournee. Hij werkt als artistiek leider van het Metropole Orkest. In 2004 brengt hij zijn eerste soloplaat uit. De multi-instrumentalist bespeelt tenorgitaar, basgitaar, contrabas, basmondharmonica, zingende zaag, marimbula, baritonukelele, cubaanse tres, harmonium, fonofiddle, quatro en 'puinpercussie'.

In bezetting van

Bauer   basgitaar
Boulevard of Broken Dreams Orkest   basgitaar
Fay Lovsky   basgitaar
Gangbusters   basgitaar
Het Pandorra Ensemble   basgitaar
Powderblue   basgitaar
Sonja van Hamel   basgitaar, producer
Speed   basgitaar
The Beau Hunks   basgitaar, zingende zaag
The Wooden Indians   basgitaar, producer
Ze Popes   basgitaar

1956

Gert-Jan Blom wordt geboren op 13 september 1956 in Haarlem.

1969 - 1972

Het eerste serieuze bandje waarin Blom speelt is Speed uit Haarlem, voortgekomen uit het akoestische duo Union Blues van Wouter Planteijdt en Frank Wisse. De groep speelt covers van onder meer Jimi Hendrix en The Who, maar schrijft ook eigen werk. Speed maakt een single en treedt op in het jeugdprogramma Stuif-es-in.

Speed

1973 - 1978

Blom gaat na Speed spelen in de experimentele rockband Het Pandorra Ensemble waar ook Wouter en Dolf Planteijdt deel van uitmaken. De groep speelt regelmatig in Nederland en net voordat de band uit elkaar valt, verschijnt de plaat III. In 1978 gaat hij contrabas studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Hij kan er echter zijn draai niet vinden en houdt er na drie jaar mee op.

Het Pandorra Ensemble

1980 - 1984

Na punkband Ze Popes gaat Blom spelen in de band Ice Breakers. De groep wordt regelmatig gevraagd als huisorkest bij verschillende culturele evenementen. Freek de Jonge speelt met de band het nummer Freek Doe Mij Een Lol dat ook op single verschijnt. Van het reizende muziektheatergezelschap Boulevard of Broken Dreams (een voorloper van de De Parade) verschijnt in 1984 het debuutalbum. Blom speelt mee op bas.

Boulevard of Broken Dreams Orkest Freek de Jonge Ze Popes

1987

Gert-Jan Blom is de oprichter van de Gangbusters, een swing-, scat- en jiveband waarmee hij onder meer vier maal op North Sea Jazz speelt. In 1987 verschijnt van de groep op Dureco het enige album Stomp Stomp.

Gangbusters

1992

In 1992 gaat hij werken bij een platenlabel. Een paar jaar later wordt het label omgedoopt in Basta Music.

1993 - 1997

Ischa Meijer heeft op RLT 5 een interviewprogramma. Gert-Jan Blom speelt in het huisorkest The Izzies van de meesterinterviewer. Voor de VPRO-radio voert hij met de gelegenheidsformatie The Wooden Indians muziek uit van de Amerikaanse bandleider, componist en elektronische muziekpionier Raymond Scott (1908-1994). In het sterfjaar van Scott verschijnt van die groep de cd Celebration On The Planet Mars. In hetzelfde jaar produceert hij de cd Grands Travaux (VPRO, 1994), een compilatie met space age pop music van de Franse componist Roger Roger (1911-1995). Een jaar later gaat Blom spelen in de begeleidingsband van Fay Lovsky. Met de zangeres doet hij verschillende theatertournees. Ook speelt hij mee op de albums Fay Lovsky & La Bande Dessinée (1996) en Numbers (1997).

Fay Lovsky The Wooden Indians

1998 - 2002

In 1998 gaat hij spelen bij Powderblue, een band rondom Marjolein van der Klauw. Een paar jaar later komt het debuut So Much To Cover uit. Het label Basta Music, waar Blom werkt, brengt de cd op de markt. Hij speelt mee op de cd Aventura Musical Con Un Organillo van Dansorgel de Cubaan en maakt in 2000 onderdeel uit van het Ex-orkest waarmee The Ex onder meer tijdens het Holland Festival speelt. Samen met Irwin Chusid en Jeff Winner zit Gert-Jan Blom in de directie van The Raymond Scott Archives, een organisatie die zich bezig houdt met het conserveren van muziek van de Amerikaanse bandleider, componist en elektronische muziekpionier Raymond Scott (1908-1994).

Powderblue The Ex

2004

Gert-Jan Blom komt met zijn soloplaat Liedjes Van Ordelijke Ellende, uitgebracht door Basta Music en met teksten van Willem van Iependaal. In februari verschijnt het titelloze tweede album van Powderblue en ook hierop levert Blom een bijdrage. Hij wordt gevraagd mee te spelen op het album Baueresque van Bauer. Blom doet ook een korte tournee met Bauer. De Amerikaanse singer-songwriter Eugene Ruffulo komt naar Nederland om zijn plaat The Hardest Easy te promoten. Blom doet een paar optredens met Ruffolo. Als producer werkt hij met het Belgische duo Eva de Roovere en Gerry de Mol die het album Klein Blote Liedjes uitbrengen.

Bauer

2005

In 2005 werkt hij wederom met De Roovere en De Mol. Hij produceert het album Min En Meer en gaat met de Belgen ook op tournee. Tijdens de Filmmuseum Biënnale 2005 in april verzorgt Fay Lovsky samen met onder meer Gert-Jan Blom de muzikale begeleiding bij de stomme film Le Mystère De La Tour Eiffel van Julien Duvivier uit 1927.

2009

Gert-Jan Blom speelt in de liveband van Sonja van Hamel (Bauer).

Sonja van Hamel

Discografie Gert-Jan Blom

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Gert-Jan Blom

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer