Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GEURT GROSFELD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1955 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Geurt Grosfeld

Geurt Grosfeld is geboren op 27 september 1955 te Valkenswaard. Hij studeerde, naast natuur- en scheikunde, fluit bij Lucius Voorhorst en Raymond Delnoye, en compositie bij Jan van Dijk, Victor Wentink en Tony van Kampen. In zijn werk combineert Geurt Grosfeld traditionele componeermethoden met een meer op experiment en improvisatie gerichte werkwijze.
Volledige biografie...

Biografie Geurt Grosfeld

1955

Geurt Grosfeld is geboren op 27 september 1955 te Valkenswaard.

Hij studeerde, naast natuur- en scheikunde, fluit bij Lucius Voorhorst en Raymond Delnoye, en compositie bij Jan van Dijk, Victor Wentink en Tony van Kampen.

In zijn werk combineert Geurt Grosfeld traditionele componeermethoden met een meer op experiment en improvisatie gerichte werkwijze. Grosfeld wil het intuïtieve spel van instrumentalisten ruimte geven. Instrumentalisten zijn in zijn composities vaak fysiek nadrukkelijk aanwezig; ze worden regelmatig naar de grenzen gevoerd van muzikale en lichamelijke mogelijkheden. In opdracht van de gemeente Tilburg schreef hij Kringlopen (1975) voor tape en beiaard (uitgezonden door de VPRO) en voor dezelfde bezetting Aeon (1977) in opdracht van het Wereldcongres voor beiaardiers. Uit de samenwerking met danseres Grace Ellen Barkey ontstonden de voorstellingen De laatste tijd en Lalilo voor dans, fluit en live elektronica (1985-86). In 1987 werd in samenwerking met componist Henri Broeren de eerste interactieve compositie Wals van kwart voor middernacht gerealiseerd. Daarna volgden Muziek (1988) voor instrument en interactieve computer, en Hoe hard is hout (i.s.m. Henri Broeren, 1992) voor saxofoonkwartet en interactieve computer. Voorts de etudes Begrenzing I & II resp. uit 1991 en 1992, voor twee instrumenten en interactieve computer, en etudes III Fghkptsz, IV Tremor, V Sculptura en VI Metafiziese jazz, in 1993 ontworpen voor één instrument en interactieve elektronica. Zijn eerste multimedia voorstelling Programma Bice dateert uit 1995. In 1996 worden Quando se come aqui voor piano solo en De vierde planeet voor fluitkwartet en (live) elektronica geschreven.

1999

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Geurt Grosfeld

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer