Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GEVLEUGELDE VRIENDEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1987 - 2002

Genre

easy listening, jazz

Gevleugelde Vrienden

Gevleugelde Vrienden is een pianotrio dat bestaat uit de muziekvrienden Pim Jacobs, Louis van Dijk en Mr. Pieter van Vollenhoven. 'Een uit de hand gelopen hobby,' noemt Van Vollenhoven het in het boekje Gevleugelde Vrienden dat in 1992 verschijnt naar aanleiding van het vijfjarig jubileum. Het repertoire bestaat uit composities ...
Volledige biografie...

Bezetting

Louis van Dijk   piano
Pim Jacobs   piano
Mr. Pieter van Vollenhoven   piano

Genoemd in de biografie van

1977   Dick Bakker

Biografie Gevleugelde Vrienden

Gevleugelde Vrienden is een pianotrio dat bestaat uit de muziekvrienden Pim Jacobs, Louis van Dijk en Mr. Pieter van Vollenhoven. 'Een uit de hand gelopen hobby,' noemt Van Vollenhoven het in het boekje Gevleugelde Vrienden dat in 1992 verschijnt naar aanleiding van het vijfjarig jubileum. Het repertoire bestaat uit composities van George Gershwin, musicalmedleys en arrangementen van composities van onder anderen Scott Joplin, Randy Newman en Billy Joel. In de dertien jaar dat Gevleugelde Vrienden bestaat spelen de pianisten vijf muzikale theaterprogramma's. Opbrengsten van de concerten en platen gaan naar projecten van het Fonds Slachtofferhulp.

1987 - 1990

Mr. Pieter van Vollenhoven (Schiedam, 30 april 1939) is de echtgenoot van prinses Margriet en onder meer voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Al tijdens zijn middelbareschooltijd is hij actief als pianist in een dixielandorkest, samen met onder andere schrijver Bob den Uyl. Vanaf de tweede helft van de jaren tachtig treedt hij op met vrienden Pim Jacobs en Louis van Dijk. Opbrengsten van de concerten en platen onder de naam Gevleugelde Vrienden zijn bestemd voor projecten van het Fonds Slachtofferhulp. Zo gaan de opbrengsten van het album De Mooiste Gershwin Melodieën (1987) naar het project Preventie Van Psychische Schade Verkeersslachtoffers en die van Op Tournee (1989) naar Hulp Aan Verkeersslachtoffers van Stichting Nationaal Verkeersveiligheidsfonds. Gevleugelde Vrienden wordt vaak terzijde gestaan door andere pianisten, zoals Laurens van Rooyen, Tonny Eyk en Daniël Wayenberg. Dick Bakker is betrokken als arrangeur, zoals op de cd Just The Way We Are (1990) waarop het trio, begeleid door The London Studio Orchestra, bewerkingen speelt van onder meer Pennies From Heaven, Money Money, I Think It's Gonna Rain Today, Nine To Five en Lang Zal Ze Leven.

Daniel Wayenberg Dick Bakker Laurens van Rooyen Louis van Dijk Pim Jacobs Tonny Eyk

1991 - 1996

Na het jubileumalbum 5 Jaar (1993) volgt History Of The Musical (1994) met twaalf medleys uit musicals, zoals Showboat, Porgy & Bess, Oklahoma, Chess, A Chorus Line en Cats. Vanaf 1994 tourt het trio door het land begeleid door The Koos Mark Big Band. De cd Tin Pan Alley: Van Ragtime Tot Rock And Roll (1996) bevat een bloemlezing van klassiekers die zijn uitgebracht door de muziekuitgeverijen aan de Tin Pan Alley in New York, van de rags van Scott Joplin en de muziek van Cole Porter en George Gershwin tot rock-'n-roll van Bill Haley en Elvis Presley. Op de hoes van de plaat ontbreekt Pim Jacobs. Na zijn overlijden op 3 juli 1996 treden Pieter van Vollenhoven en Louis van Dijk nog regelmatig gezamenlijk op, onder meer met bijdragen van Van Dijks dochter Selma van Dijk op viool.

Selma van Dijk The Koos Mark Big Band

2002

Op 11 maart geven Van Vollenhoven en Van Dijk de laatste voorstelling van hun programma Circle Of Life in het Circustheater in Scheveningen. Volgens Joop van den Ende Theaterproducties heeft Slachtofferhulp Nederland de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt en is daarom de noodzaak van deze manier van fondsenwerving minder groot.

Discografie Gevleugelde Vrienden

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gevleugelde Vrienden

Audio/Video Gevleugelde Vrienden

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer