Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GHEERKIN DE HONDT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1520 - 1547

Genre

componist, renaissance

Pseudoniemen

Gerrit de Hont, Gerryt de Hont, Gheerken de Hondt, Gheraert de Hondt

Gheerkin de Hondt

In de zestiende eeuw zijn de Lage Landen in Europa letterlijk toonaangevend op het gebied van de muziek. Onder de vele zangers en componisten bevindt zich Gheerkin de Hondt, één van de belangrijkste zangmeesters in 's-Hertogenbosch.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1995   Egidius Kwartet

Biografie Gheerkin de Hondt

In de zestiende eeuw zijn de Lage Landen in Europa letterlijk toonaangevend op het gebied van de muziek. Onder de vele zangers en componisten bevindt zich Gheerkin de Hondt, één van de belangrijkste zangmeesters in 's-Hertogenbosch.

1520

Voor het eerst duikt de naam van Gheerkin de Hondt op in de administratie van de Delftse Nieuwe Kerk: Gheerkin de Hondt is er in dienst als zangmeester.

1532

In 1532 is zijn naam te vinden in de boeken van de parochie van de Sint-Jakobskerk te Brugge, wederom als zangmeester. In Brugge wordt op hoog niveau gezongen en naast Gheerkin de Hondt bevinden zich onder de zangmeesters in verschillende kerken de componisten Jacob Obrecht, Benedictus Appenzeller, Lupus Hellinck, Jacobus Clemens non Papa en Jean Richafort.

Benedictus Appenzeller Clemens non Papa Jacob Obrecht Lupus Hellinck

1539

Gheerkin de Hondt reist vanuit Brugge in het najaar van 1539 af naar 's-Hertogenbosch om daar op 31 december in dienst te treden van het kapittel van Sint-Jan en de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Deze broederschap, opgericht in 1318 met als hoofddoel de Mariaverering, heeft voor zijn vieringen in de Broederschapskapel in de Sint-Janskathedraal veel zangers in dienst. Als zangmeester zorgt Gheerkin de Hondt voor de muziek, voor de uitvoering, waarbij op hoog niveau gemusiceerd wordt, en voor de koorknapen. Als zangmeester is Gheerkin de Hondt ook verantwoordelijk voor het aantrekken van geoefende zangers.

1540

In het rijke archief van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap is te lezen dat Gheerkin de Hondt in 1539 en 1540 als bijverdienste uitbetaald krijgt voor enkele motetten die hij ter ere van de Broederschap heeft geschreven. Naast de vier motetten schrijft hij vijf missen, acht Franse chansons en een Nederlands lied ("Het was mij wel te vooren gheseijt"). Andere kapelmeesters, zoals de componisten Cornelius Canis, Thomas Crecquillon en Benedictus Appenzeller, brengen tijdens Gheerkin de Hondt zijn dienstverband een bezoek aan de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.

Cornelius Canis

1547

Uit de rekeningen van de Broederschap in 's-Hertogenbosch blijkt tenslotte ook dat hij op 2 oktober 1547 ontslagen wordt omdat zijn vrouw niet goed voor de koorknapen heeft gezorgd. Samen met koorknaap Simon vertrekt Gheerkin de Hondt naar Friesland.

Discografie Gheerkin de Hondt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gheerkin de Hondt

Audio/Video Gheerkin de Hondt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer