Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GHISELIN DANCKERTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Richard Rijnvos

Periode

1510 - 1565

Genre

componist, klassiek, renaissance

Ghiselin Danckerts

Componist, zanger en muziektheoreticus Ghiselin Danckerts is, naast zijn composities, vooral bekend vanwege zijn verslagen van het muzikale leven in zijn tijd. Als zanger van de pauselijke kapel is hij getuige van discussies tussen zangers over uitvoeringspraktijken, muzikale theorieën en de zoektocht naar eigen muzikale identiteit. Als muziektheoreticus publiceert hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Ghiselin Danckerts

Componist, zanger en muziektheoreticus Ghiselin Danckerts is, naast zijn composities, vooral bekend vanwege zijn verslagen van het muzikale leven in zijn tijd. Als zanger van de pauselijke kapel is hij getuige van discussies tussen zangers over uitvoeringspraktijken, muzikale theorieën en de zoektocht naar eigen muzikale identiteit. Als muziektheoreticus publiceert hij zijn verhandelingen over deze ruzies en discrepanties tussen zangers en componisten rond 1550 en geeft zo een duidelijk beeld van de dagelijkse muziekpraktijk in de 16e eeuw.

1510

Ghiselin Danckerts wordt rond 1510 geboren in het Zeeuwse plaatsje Tholen. Waarschijnlijk geniet hij zijn eerste muzikale lessen in zang en muziektheorie in de Nederlanden. Als jongeman reist hij af naar Italië en komt in dienst van Pierluigi Caraffa, lid van een bekende aristocratische familie in Napels.

1538

Ghiselin Danckerts wordt in 1538 voor het eerst vermeld als zanger in het koor van de Sixtijnse Kapel in Rome. Hij is kapelzanger van dit koor ten tijde van maar liefst vier pausen: Paulus III, Marcellus II, Paulus IV en Pius IV. Ook schrijft hij verschillende werken voor het koor zoals het acht-stemmige 'Laetamini in domino', het vijf-stemmige 'Tu es vas electionis' en het zes-stemmige 'Suscipe verbum'.

1551

In 1551 wordt Ghiselin Danckerts gekozen om uitspraak te doen in de theoretische strijd tussen de muziektheoretici Don Nicola Vicentino (leerling van Adriaan Willaert) en Vicente Lusitano over de rol van chromatiek en harmonie in de dagelijkse muziekpraktijk. Lusitano wint het debat maar Vicento gaat er met de roem vandoor vanwege zijn theoretisch werk 'L'antica musica ridotta alla moderna prattica', gepubliceerd in 1555 in Rome. Als gevolg van dit debat geeft Danckerts zijn eigen visie op de muzikale ontwikkelingen in zijn tijd weer in zijn 'Trattato di Ghiselino Dankerts'.

Adriaan Willaert

1559

Danckerts publiceert in Venetië zijn 'Il primo e secondo libro de madrigali' bij de uitgever Antonio Gardane. Ook componeert hij verschillende puzzel canons zoals het 'Ave maris stella' dat is genoteerd in de vorm van een schaakbord met acht maal acht afwisselend zwarte en witte vakjes.

1565

In augustus wordt Ghiselin Danckerts ontslagen uit het pauselijk koor vanwege reorganisatie en nieuwe richtlijnen van het Concilie van Trente. In de analen van de Sixtijnse Kapel staat als reden voor ontslag van Danckerts geschreven: "vocem non habet, excellens dives, mulieribus deditus, inutilis" (hij heeft geen stem, is buitensporig rijk, vrouwengek, nutteloos). Hierna is niets meer van Ghiselin Danckerts vernomen.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ghiselin Danckerts

Audio/Video Ghiselin Danckerts

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer