Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GIACHES DE WERT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Wikimedia Commons

Periode

1535 - 06-05-1596

Genre

componist, klassiek, renaissance

Pseudoniemen

Giaches Vuert, Jaak uit Weert, Jaches de Werth

Giaches de Wert

Componist Giaches de Wert wordt bewonderd door zijn tijdgenoten, zoals Giovanni Pierluigi da Palestrina die hem een 'virtuoso così raro' (een zeldzaam virtuoos) noemt, en Lodovico Zacconi die De Wert roemt om zijn contrapunt. Maar ook de latere Duits-Amerikaanse musicoloog Alfred Einstein erkent het belang van deze madrigalist, behorend tot ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1546   Cipriano de Rore

Biografie Giaches de Wert

Componist Giaches de Wert wordt bewonderd door zijn tijdgenoten, zoals Giovanni Pierluigi da Palestrina die hem een 'virtuoso così raro' (een zeldzaam virtuoos) noemt, en Lodovico Zacconi die De Wert roemt om zijn contrapunt. Maar ook de latere Duits-Amerikaanse musicoloog Alfred Einstein erkent het belang van deze madrigalist, behorend tot de vierde generatie Vlaamse polyfonisten, en beschouwt De Wert als de centrale figuur in de ontwikkeling van het madrigaal. Naast gedichten van onder andere Francesco Petrarca zet De Wert voor het eerst de gedichten van de Ferrarese dichter Torquato Tasso op muziek. De Wert schrijft meer dan 230 madrigalen en andere wereldlijke werken en 150 geestelijke stukken. Giaches de Wert wordt genoemd als een van de eerste componisten van de seconda prattica, waarbij de muziek gebruikt wordt om de betekenis van de tekst te versterken.

1535 - 1549

Giaches de Wert wordt in 1535 te Weert, vlakbij Antwerpen, geboren. Op jonge leeftijd verhuist hij naar Italië om daar als koorknaap te worden opgenomen aan het hof van Maria di Cardona, Marchese della Padulla te Avellino, vlakbij Napels.

1550 - 1552

Aan het hof van Ercole II d'Este in Ferrara volgt De Wert lessen bij de componist en kapelmeester Cipriano de Rore.

Cipriano de Rore

1553 - 1557

Giaches de Wert komt, op aanbeveling van De Rore, in 1553 in dienst bij de hertog Alfonso Gonzaga te Novellara, in de provincie Reggio Emilia. De Gonzaga-familie heeft grote invloed op het muzikale leven in Novellara. Zo laat Alfonso Gonzaga er een theater bouwen en organiseert hij muziekuitvoeringen in zijn kasteel, waarbij De Wert optreedt als koormeester. Tijdens zijn periode in Novellara trouwt De Wert met Lucrezia Gonzaga, wier bruidsschat een huis en landgoed is. Samen krijgen zij zes kinderen.

1558

In Venetië publiceert Girolamo Scotto het eerste boek met madrigalen van De Wert, Il primo libro de madrigali, opgedragen aan hertog Alfonso Gonzaga.

1561

De Wert wordt koorlid van de cappella te Parma waar Cipriano de Rore als maestro is aangesteld.

1563

Il terzo libro de madrigali, gepubliceerd in 1563 in Venetië, draagt Giaches de Wert op aan de cappella van Gonzalo Fernández de Córdoba, hertog van Sessa en gouverneur van Milaan.

1565

In februari 1565 wordt De Wert aangesteld als maestro di cappella aan de onlangs voltooide kapel van Santa Barbara in Mantua, en komt zodoende in dienst van hertog Guglielmo Gonzaga. Zijn aanstelling veroorzaakt opschudding onder de leden van de cappella, vooral bij de componist en zanger Agostino Bonvicino die zelf op de functie van maestro had gerekend. Regelmatig wordt dan ook geprobeerd De Wert in diskrediet te brengen.

1566 - 1567

De Wert draagt twee van zijn bundels op aan hertog Guglielmo Gonzaga: in 1566 Motectorum liber primus en in 1567 Il quarto libro de madrigali. Ook in 1567 begeleidt De Wert, samen met een aantal musici, een groep edelen uit Mantua tijdens een bezoek aan Venetië, ten tijde van carnaval.

1568

In januari bevindt De Wert zich weer in Novellara. Alfonso Gonzaga heeft een komedie geschreven en De Wert is gevraagd een intermedio als begeleiding te componeren en de zangers en instrumentalisten voor te bereiden.

1570

In 1570 wordt ontdekt dat Bonvicino een relatie heeft met Lucrezia, de vrouw van De Wert. Als gevolg hiervan wordt Bonvicino ontslagen uit het koor en wordt Lucrezia gedwongen Mantua te verlaten en terug te keren naar Novellara, de kinderen achterlatend bij De Wert.

1579

Vanwege het huwelijk tussen Margherita Gonzaga en hertog Alfonso II d'Este worden de banden tussen Mantua en Ferrara versterkt. Zodoende kom De Wert in contact met Tarquinia Molza, zangeres, dichteres en hofdame aan het hof van d'Este in Ferrara, en wordt verliefd.

1580

De Wert en zijn kinderen worden door hertog Guglielmo Gonzaga officieel benoemd tot inwoner van Mantua. De 942 dukaten die hij hierbij ontvangt zorgen, samen met zijn salaris, voor een comfortabel bestaan. Ook dit jaar wordt Lucrezia, de verbannen vrouw van De Wert, gearresteerd en gevangen gezet voor haar aandeel in een complot tegen de Gonzagas van Novellara. In gevangenschap komt Lucrezia in 1584 te overlijden.

1581

Il settimo libro de madrigali is een bruiloftsgeschenk. In 1581 treedt Vincenzo Gonzaga in het huwelijk met Margherita Farnese waardoor twee beroemde geslachten worden verenigd. De Wert draagt zijn bundel op aan Margherita Farnese.

1589

Na onderzoek, in opdracht van Alfonso II d'Este, komt in oktober de relatie tussen De Wert en Molza aan het licht. Aangezien Molza van adel is en De Wert niet wordt de verhouding niet geaccepteerd en Molza verbannen naar Modena.

1592

Giaches de Wert, lijdend aan malaria, wordt voor zijn werk als maestro meerdere malen vervangen door de Italiaanse componist Giovanni Giacomo Gastoldi en in 1592 neemt Gastoldi de positie van De Wert als maestro di cappella in Mantua over.

1596

Op 6 mei overlijdt Giaches de Wert in Mantua, in zijn huis naast het Palazzo Ducale. Zijn graftombe is naast die van zijn tijdgenoot de Italiaanse componist Francesco Rovigo, in de crypte van Santa Barbara.

Discografie Giaches de Wert

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Giaches de Wert

Audio/Video Giaches de Wert

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer