Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GORDON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Televisieprogramma Read My Lips, VOO 1999 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1968 - heden

Genre

Nederlandstalig, R&B, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Gordon

Amsterdamse zanger die bekend wordt met levensliederen maar in de tweede helft van de jaren negentig overstapt op Nederlandstalige r&b. Door zijn succesvolle carrière als televisiepresentator en ondernemer komt de muziek de laatste jaren op een lager plan te staan.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1980   Peter van Asten
1980   Richard de Bois
1990   De Gigantjes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gordon

Amsterdamse zanger die bekend wordt met levensliederen maar in de tweede helft van de jaren negentig overstapt op Nederlandstalige r&b. Door zijn succesvolle carrière als televisiepresentator en ondernemer komt de muziek de laatste jaren op een lager plan te staan.

In bezetting van

Los Angeles, The Voices   zang
Toppers   zang

1986 - 1990

Marktkoopman Gordon (Cornelis Willem Heuckeroth, Amsterdam-Noord, 6 juli 1968) doet in juni 1986 mee aan de talentenjacht Start '86, door de NCRV-televisie uitgezonden vanuit het Circustheater in Scheveningen en gepresenteerd door Eddy Becker. Hij zingt twee liedjes: What’s Another Year van Johnny Logan en Magic van Peter de Wijn. Onder voorzitterschap van John de Mol sr. kiest de jury (Pieter Bak, Simone Kleinsma, Jan van Dalen, Jerney Kaagman, Harry de Groot, Simone de Waard en Albert West) voor zangeres Ankie van der Pas. Gordon behaalt de vierde plaats. In november 1989 wint hij ondanks koorts de voorronde van Veronica’s Sterrenjacht, maar hij moet bij de finale zijn meerdere erkennen in Bob van Niekerk.

Albert West Ankie van der Pas Harry de Groot Jerney Kaagman John de Mol

1991

Televisieprogramma Nederland Muziekland, VOO 1991 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Gordon breekt landelijk door als zanger. Na onder meer een afwijzing van De Soundmix Show en een negende plaats bij het Nationaal Songfestival, lukt het hem met Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn. Met dit nummer, tevens een van de eerste successen componist John Ewbank, bezet hij wekenlang de eerste plaats van de hitlijsten. Met de hits Blijf Je Vannacht Bij Mij en Ik Hou Van Jou vestigt hij zijn naam.

Eddy Becker

1992 - 1993

Gordon krijgt een Zilveren Harp

1994

Tijdens de jaarwisseling zendt Veronica een optreden van Gordon uit dat met het Metropole Orkest in de Rai in Amsterdam is opgenomen. Het concert is het eerste nationale breedbeeld project en is tevens op CD-i te verkrijgen. Voor het project Now Is The Time wijkt Gordon uit naar Los Angeles waar hij werkt met een gospelkoor. Het nummer Miracle wordt de titelsong van "Traumhochzeit", de televisiehit van Linda de Mol in Duitsland. Dit succes resulteert in tv-optredens in diverse landen met als hoogtepunt een promotietour door Zuid Afrika. Na het Engelstalige avontuur schakelt Gordon weer terug naar het Nederlands. De tekst van Laten We Het Licht Uitdoen, de B-kant van de single Ik Bel Je Zomaar Even Op, is geschreven door auteur Mensje van Keulen.

Linda de Mol Metropole Orkest

1995

De eerstvolgende Nederlandstalige single Omdat Ik Zo Van Je Hou, een cover van het Franstalige Pour Que Tu M'aimes Encore van Celine Dion. Een goede zet, want de plaat wordt een grote hit.

1996

Na dit succes volgt opvolger Kijk Niet Meer Om, een ballade van de hand van voormalig Spargo-lid Ellert Driessen. Gordon komt met een nieuw, door Gerard Stellaard geproduceerd album met de titel Omdat Ik Zo Van Je Hou. Dit bevat Ik Mis Je Zo, een oud succes van Will Tura in Belgie. De Tros neemt met Gordon een tv-special op in Zuid Afrika en De Tijd Van Mijn Leven verschijnt, een album met Gordon's grootste hits en vier nieuwe nummers. Na een zwak optreden tijdens de opening van de Amsterdam Arena revancheert hij zich tijdens een show in Ahoy'. Naast een complete band en een showballet werken Karin Bloemen en Trijntje Oosterhuis als gastmuzikant mee. Archeologen vinden in de polder Roomburg bij Leiden een uniek verguld gezichtsmasker uit de Romeinse tijd. Het masker vertoont opvallende gelijkenis met de zanger die dan ook de volgende dag met het masker de voorpagina van de Telegraaf siert. De single Just Too Big For Words is een duet met zangeres Jocelyn Brown.

Karin Bloemen Trijntje Oosterhuis

1997

Gordon werkt samen met Tjeerd Oosterhuis die voor hem de plaat Nu Het Zover Is produceert en gedeeltelijk componeert. De plaat bevat veel soul en R&B invloeden.

Tjeerd Oosterhuis

1998

Het duet met Berget Lewis Jij Was Daar komt uit, maar de plaat wordt geen hit. Gordon werkt intussen aan zijn conditie en valt ruim 30 kilo af. Hoe hij dat deed vertelt Gordon in zijn dieetboek Morgen Begin Ik; Slank En Fit Met De Beste Recepten dat dit jaar verschijnt. Het boek is een succes en wordt gevolgd door een tweede deel. Waar Ben Jij verschijnt als single, de tekst is geschreven door Gordon zelf. Het geplande album Met Hart En Ziel wordt met het oog op de gezondheidsklachten van Gorden uitgesteld. Aan de vooravond van zijn geplande theatertoernee wordt Gordon getroffen door acute reuma. De zanger vertrekt voor een half jaar naar zijn appartement in Zuid Afrika. Dit jaar manifesteert Gordon zich ook als televisiepresentator. Hij tekent een contract met Veronica, waar hij ondermeer een melig spelprogramma mag presenteren.

Berget Lewis

1999

Televisieprogramma Read My Lips, VOO 1999 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Gordon is weer uit het lichamelijk dal en komt met de single Never Nooit Meer, een duet met de R&B- formatie Re-play. De single wordt een hit. Later komt Gordon met weer met een duet, dit keer zingt hij samen met Marlayne. De single heeft de toepasselijke titel Ik Kan Het Niet Alleen.

Marlayne van den Broek Re-play

2000

Gordon werkt met haar band mee aan een benefietconcert in de Melkweg voor de slachtoffers van de strijd op de Molukken. Ook Julya Lo'ko, Marlayne en Han van Eijk zijn van de partij. Gordon speelt in Sydney tijdens de Olympische Spelen in het Holland Huis. De single Kijk is de titelsong voor de tweede editie van het Veronica TV-programma Big Brother.

Han van Eijk Julya Lo'ko Marlayne

2001

De single Ga Dan verschijnt in februai. De single Caminando (release 25 juni) bevat latin-invloeden. Vanaf 29 juni is Gordon iedere werkdag te beluisteren op Radio 538 bij Evers Staat Op Met Gordon. Het TV-programma Gordon's Life Style start in augustus bij commerciële zender Yorin (voorheen Veronica). De single Weet Dat Ik Van Je Hou is opnieuw een samenwerking met de formatie Re-play. De opbrengsten komen ten goede aan de CliniClowns. Gordon speelt een gastrol (de culinair journalist Marc Hulskamp) in de 1522ste aflevering van de soapserie Onderweg Naar Morgen.

Re-play

2002

Op 28 januari viert Gordon zijn tienjarig jubileum in Carré te Amsterdam. Marlayne en Re-Play zijn speciale gasten. Het uitverkochte concert krijgt twee vervolgen: op 12 en 13 april. Gordon doet voor Radio 538 in de eerste week van november in Sydney een verslag van de Gay Games. In december vertrekt de zanger bij Radio 538 en wordt hij DJ bij Noordzee FM. Gordon schrijft zich in voor het Nationale Songfestival 2003 met het liedje I'll Be Your Voice, een ballad geschreven door onder meer Mark Dakriet van Re-Play. Samen met Re-Play brengt hij in het najaar de single Zolang uit, gevolgd door het album Gordon & Replay.

Marlayne Re-play

2003

De zanger begint in februari op Yorin met de talkshow Gordon's Late Nicht Show. Gordon & Re-play krijgen in april een TMF Award in de categorie Beste R&B-groep Nationaal. In november verschijnt het album Gorden &, een duettenplaat met bijdragen van o.a. Romeo, Glennis Grace, Re-play, Lloyd, Marlayne en Edsilia Rombley.

Glennis Grace

2004

Gordon levert een bijdrage aan What A Difference A Day Makes, een muzikaal project van Unicef waarbij een groot aantal Nederlandse artiesten en acteurs nummers uit het repertoire van het American Songbook zingt. Van elke verkochte cd gaat € 6,50 naar een Unicef-project. De dvd Gordon In Concert bevat een concertregistratie uit 1995. In de Nederlandse versie van de animatiefilm Shrek 2 is Gordon verantwoordelijk voor de stem van de Ugly Stepsister, een korte rol die in het origineel wordt vertolkt door CNN-presentator Larry King. De zanger introduceert in september zijn eigen wijn: Cape Gordon. Samen met collega's René Froger en Gerard Joling brengt hij de single Live In De ArenA Hitmedley uit. De opbrengst van de plaat komt ten goede aan Orange Babies, een organisatie die hulp biedt aan zwangere vrouwen in Afrika met HIV. De single kondigt het gezamenlijke optreden aan dat de drie zangers op 14 mei 2005 in de Amsterdam ArenA geven onder de titel Toppers In Concert.

Gerard Joling René Froger Toppers

2005

De voorbereidingen op Toppers In Concert zijn vanaf 2 april bij RTL4 te volgen in de vierdelige realitysoap van Froger, Joling en Gordon. Na 2,5 jaar presenteren samen met zijn side-kicks Danny, Timon en Kimberley verzorgt Gordon op 1 juli zijn laatste uitzending op radiostation Noordzee FM. Vanaf 15 augustus presenteert Gordon samen met Froukje de Both, Winston Gerstanowitz, Victoria Koblenko en Angela Groothuizen dagelijks op de nieuwe commerciële televisiezender Talpa het programma Thuis. Elke zaterdagavond is Gordon op dezelfde zender de presentator van het spelprogramma 5 Tegen 5. Samen met Gerard Joling is hij elke dinsdagavond te zien in Joling & Gordon Over De Vloer waarbij de twee zangers bij een bijzonder gezin of organisatie over de vloer komen om daar mee te draaien met de dagelijkse routine.

Angela Groothuizen

2006

Op advies van zijn arts last de zanger in de eerste maanden een rustperiode in om zijn reumatoïde artritis te helpen genezen. Gerard Joling & Gordon treden op 17 maart op tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem. Gordon neemt een duet op met zijn nichtje Deborah, de dochter van zijn oudste zus. Volg Je Hart is geschreven door Han Koreneef en komt uit bij CNR die de zangeres hebben gecontracteerd. Op 26, 27 en 28 mei staan Gordon, Joling en Froger weer onder de naam Toppers In Concert in de ArenA te Amsterdam. Het trio ontvangt elke avond speciale gasten waaronder de originele bezetting van Luv'. Ondanks een breed in de pers uitgemeten kortstondige ruzie gaan Gordon en Joling in september op Talpa verder met een nieuwe reeks Joling En Gordon Over De Vloer. De compilatie-cd Zoveel bevat vijf nieuwe nummers en gaat vergezeld van een dvd. Het idee voor de single Als Je Maar Gelukkig Bent samen met rapper Lange Frans ontstaat tijdens een gezamenlijk feestje. Het liedje gaat over de verminderde acceptatie van homo's in Nederland.

Lange Frans & Baas B Luv'

2007

Samen met Linda de Mol presenteert Gordon vanaf 19 maart op zender Tien het programma Just The Two Of Us waarin bekende Nederlandse vocalisten andere bekende Nederlanders begeleiden bij een mogelijke carrière als popster. Van Gordons nichtje Deborah verschijnt in maart het debuutalbum Volg Je Hart. De zanger levert een bijdrage in het titelnnummer. Met Toppers In Concert staan Gordon, Joling en Froger begin juni zes maal in de Amsterdam ArenA. Vanaf 20 oktober geeft Gordon als jurylid zijn ongezouten kritiek op de deelnemers van de talentenjacht Idols. In november gaat Gordon van start met een wekelijks zaterdagmiddagprogramma voor Radio 538.

Linda de Mol

2008

De Toppers staan op 23, 24 en 27 mei opnieuw in de Amsterdam ArenA. Speciale gasten tijdens deze optredens zijn Anita Meyer en The Trammps. In de zomer presenteert Gordon bij RTL4 het muziekprogramma Singing Bee. A Song For You is een album vol soulcovers, waaronder vijf nummer van Gordons favoriet Donny Hathaway. Onder de overige nummers versies van onder anderen Love Really Hurts Without You, Stayin' Alive en Sugar Baby Love.

Anita Meyer

2009

Gordon zit samen met componist/producer Eric van Tijn, platenbaas Stacey Rookhuizen en zangeres Angela Groothuizen in de jury van de talentenjacht X Factor op RTL4. De Toppers doen in mei met het liedje Shine mee aan de voorronde van het Eurovisie Songfestival in Moskou. Het liedje is door Gordon geschreven onder het pseudoniem Ger van de Westelaken. Een paar dagen voor de voorronde dreigt Gordon de finale te boycotten als de Russische politie op de finaledag homoactivisten hard aanpakt. Zover komt het niet, want Toppers krijgen op 14 mei slechts elf punten waardoor een kans op de finale wordt verspeeld. Op 12 en 13 juni viert Gordon met Toppers het vijfjarig jubileum met twee meezingfeesten in de Amsterdam ArenA. Voor RTL4 presenteert hij vanaf 31 juli samen met Jamai de amusementshow Waar Is Elvis, waarin ze vijf weken lang op zoek gaan naar de grootste 'Elvis-kunner' en Elvis-kenner van Nederland. De finale is op vrijdag 28 augustus.

Angela Groothuizen Fluitsma & Van Tijn Jamai

2010

Op 29 augustus presenteert Gordon op de Uitmarkt in Amsterdam zijn nieuwe groep Los Angeles, The Voices.

Los Angeles, The Voices

2011

Gordon draagt de single Mijn Laatste Lied Voor Jou op aan zijn overleden moeder. De gehele opbrengst gaat naar de Hartstichting. Na de concertreeks van Toppers op 27, 28 en 29 mei in de Amsterdam ArenA, verlaat Gordon de groep in goed onderling overleg om zich volledig richten op Los Angeles, The Voices en zijn televisiewerk. Hij is bij X Factor coach van de negentienjarige zanger Rolf Sanchez en coproduceert ook diens eerste single Ave Maria. Vanaf 15 juli zit Gordon weer als jurylid in het programma Holland's Got Talent op RTL4. Samen met onder anderen Carlo Boszhard, Irene Moors en Chantal Janzen speelt de zanger vanaf eind augustus in de komedie Zie Ze Vliegen, eveneens op RTL4. Rond die tijd presenteert hij ook de Nederlandse versie van Hotter Than My Daughter.

Rolf Sanchez

2012

Naast optredens met Los Angeles, The Voices, onder meer in filialen van Holland Casino, doet Gordon televisiewerk. In het najaar presenteert hij met Chantal Janzen de talententelevisieshow Beat The Best.

2013

Vanaf 25 januari ligt het album Geloof, Hoop En Liefde van Los Angeles, The Voices in de winkel. De gelijknamige tournee gaat vanaf 29 januari van start in theater Spant! te Bussum. Gordon maakt in maart bekend te stoppen met Los Angeles, The Voices, omdat deelname aan de groep niet meer is te combineren met zijn overige werkzaamheden. De overgebleven vier zangers gaan zonder hem verder. Met de single Kom Eens Dichterbij staat Gordon in september voor de tweede keer in zijn solocarrière op de eerste plaats in de Single Top 100 van GfK Dutch Charts. Tegelijkertijd met Kom Eens Dichterbij verschijnen So This Is Me en Liefde Overwint Alles. Ook deze singles belanden in de Top 20. In november komt het album Liefde Overwint Alles uit. Het eerste album sinds zijn samenwerking met L.A. The Voices. Deejay Erik de Zwart beschuldigt Gordon van manipulatie van de hitlijsten door zijn eigen singles op te kopen. Gordon reageert furieus op de beschuldigingen.

Gerard Joling Los Angeles, The Voices

2014

In juni kondigt Gordon aan te gaan stoppen met optreden als soloartiest. Hij zal in 2016 een afscheidsconcert geven wanneer hij 25 jaar in het vak zit.

2015

Na Blaricum opent de zanger een vestiging van zijn koffiezaak Blushing in Amsterdam. Op een muur bij de toiletten zet hij een Engelstalige biografie van zichzelf zodat toeristen weten dat hij in Nederland een beroemdheid is.

2016

Zijn 25-jarig artiestenjubileum staat in het teken van zijn afscheid als zanger. Michiel van Erp maakt voor deze gelegenheid een documentaire over Gordon. In het Concertgebouw geeft hij twee afscheidsconcerten met de titel 'Compleet volmaakt het einde'. Onder dezelfde titel verschijnt ook een album met oud en nieuw materiaal. Hij zingt duetten met Gerard Joling, Wesley Klein en Thomas Berge.

Discografie Gordon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gordon

Audio/Video Gordon

Video Gordon

BN'ers voor BNN ~ Hij gaa...
BN'ers voor BNN ~ Hij gaat voor C
Re-Play & Gordon - Never ...
Re-Play & Gordon - Never Nooit Meer
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Re-Play & Gordon - Never Nooit Meer

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer