Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GOREFEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gorefest

Periode

1989 - 2009

Genre

deathmetal, metal

Gorefest

Metalformatie uit Goes. De groep drijft aanvankelijk mee op de deathmetal-golf van begin jaren '90. Gaandeweg tendeert het bandgeluid meer in de richting van traditionele metal, hoewel de typische deathgrunt grotendeels bewaard blijft.
Volledige biografie...

Bezetting

Ed Warby   drums
Jan-Chris De Koeijer   basgitaar, zang
Boudewijn Bonebakker   gitaar
Frank Harthoorn   gitaar

Overige muzikanten

Alex van Schaik   gitaar
René Merkelbach   toetsinstrumenten
Marc Hoogendoorn   drums

Genoemd in de biografie van

1990   Dead Head
1990   Right Direction
1992   Oscar Holleman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gorefest

Metalformatie uit Goes. De groep drijft aanvankelijk mee op de deathmetal-golf van begin jaren '90. Gaandeweg tendeert het bandgeluid meer in de richting van traditionele metal, hoewel de typische deathgrunt grotendeels bewaard blijft.

1989

De eerste band van zanger/bassist Jan-Chris de Koeijer (Yerseke, 20 oktober 1966) is punkgroep Sjølmord (Noors voor zelfmoord) met onder meer drummer Stefan de Kroon (Racoon). Hun eerste optreden is in 't Beest te Goes waarna de groep optredens doet in Nederland en België. De Koeijer verdiept zich in thrash- en deathmetal en richt aan het einde van zomer 1989 samen met gitarist Frank Harthoorn (29 november, 1968) Gorefest op. Alex van Schaik (gitaar, ex-Dehuminazation) en Marc Hoogendoorn (drums) completeren de bezetting. In december neemt het viertal de eerste demo, Tangled In Gore, op.

Racoon

1990

Enkele maanden na de opname van de demo doet Gorefest de eerste optredens. In september nemen de Zeeuwen de demo Horrors In A Retarded Mind op. Op basis daarvan toert men aan het eind van het jaar door Nederland en België met het Engelse grindtrio Carcass. Ondertussen geniet de band grote bekendheid in de undergroundscene en heeft men een deal met het Nederlandse label Foundation 2000 getekend.

1991

Aan het eind van de zomer verschijnt Mindloss, het eerste album van Gorefest. Kort daarna verlaat Van Schaik de band. Zijn vervanger is Boudewijn Bonebakker (16 april, 1968). In november en december is Gorefest op tournee met de Amerikaanse death-trashmetal-band Revenant. Gorefest verzorgt daarbij, wegens de stijgende populariteit, enkele malen het hoofdprogramma.

1992

Niet langer tevreden met het contract met Foundation 2000 tekent Gorefest een platendeal met het Duits/Amerikaanse Nuclear Blast. In mei doet de band, samen met Necrosanct, een korte tournee door Groot-Brittanië. In de zomer begint de band aan de opnamen voor de tweede cd. Drummer Hoogendoorn is dan inmiddels vervangen door Ed Warby (Rotterdam, 7 maart 1968) (ex-Elegy). Aan het eind van het jaar gaat Gorefest op tournee door Europa met de Amerikaanse deathmetal-band Deicide. De leden van Gorefest ontsnappen in Zweden aan de dood als tijdens één van hun optredens een bomaanslag wordt gepleegd. Verantwoordelijk hiervoor zijn Scandinavische black-metalfanatici.

Elegy

1993

Met het links georiënteerde, sociaal-kritische False verschijnt het tweede Gorefest-album. De tournee die de band rond False doet, brengt het viertal op het Dynamo Open Air festival. Enkele maanden later verschijnt een liveregistratie van het succesvolle optreden op de cd The Eindhoven Insanity. Aan het eind van het jaar gaat Gorefest met Death op tournee in de Verenigde Staten.

1994

Gorefest In februari zit de groep in de studio voor het opnemen van een derde cd. De cd, die Erase getiteld wordt, verschijnt in juni. Muzikaal verlaat de band het vroegere deathmetal-genre, door onder meer melodieuze zangpartijen aan de nummers toe te voegen. Gorefest staat onder meer op het Lowlands Festival.

1995

Op de mini-cd Fear laat Gorefest horen verder te gaan op de ingeslagen weg. Na tournees met onder meer het Amerikaanse Forbidden, beraadt de band zich op de toekomst. Niet helemaal meer tevreden met Erase en de gang van zaken, besluit de groep het plezier van het musiceren terug te brengen. Aan het eind van het jaar duikt Gorefest de studio weer in.

1996

Gorefest In april verschijnt Soul Survivor. Op de zang na zijn de deathmetal-invloeden verdwenen. Gorefest zet een geluid neer dat meer naar de vroege heavy metal neigt. Het werk is toegankelijker dan ooit. In mei staat de band opnieuw op het Dynamo Open Air festival en ook het Lowlands Festival wordt aangedaan. In de laatste maanden is Gorefest op tournee door Nederland met Frozen Sun en Transpunk. Toetsenist René Merkelbach vult de live-bezetting aan.

Frozen Sun Transpunk

1997

Gorefest Gorefest bezint zich andermaal op de muzikale toekomst. Tegenvallende verkoopcijfers en botsende ego’s zijn de oorzaak van de slechte sfeer binnen de band. Bovendien loopt het contract met Nuclear Blast af, zodat de groep in januari en februari een demo opneemt. Er wordt onderhandeld met Epic, maar uiteindelijk komt Gorefest bij het Duitse SPV terecht. De band doet een Marlboro Flashback Tour langs de kleinere zalen, met een coverrepertoire van nummers van onder meer AC/DC, Black Sabbath en Judas Priest. Het bandgevoel keert dankzij deze optredens weer terug en betekent de redding voor de band. Althans voorlopig. Tegen het eind van het jaar zit het viertal weer in de studio.

1998

Gorefest Begin maart komt de cd Chapter 13 uit. Op het album klinkt Gorefest opmerkelijk losjes. De band gaat in april op tournee met Judas Priest, waarmee meer dan dertig shows in Europa worden afgewerkt. Het management van Judas Priest verkiest Gorefest boven andere gegadigden als U.D.O. en Saxon. Gorefest betaalt voor de tournee 50.000 gulden, wat geen ongebruikelijk bedrag is om voor een wereldband als Priest te kunnen openen. Alle positieve ontwikkelingen ten spijt, dient de ondergang van de Zeeuwse metalband zich onverwacht aan. Geplande optredens worden afgezegd door de organisatoren. Gorefest doet zijn laatste optreden in Nederland in Het Beest in Goes, waar de band ook oefende. Zonder aankondiging doet het viertal op 24 september zijn laatste optreden. Dit vindt plaats in de Brusselse zaal Vorst Nationaal in het voorprogramma van Deep Purple. De band valt daarna zonder officiële bekendmaking uit elkaar. Jan-Chris de Koeijer gaat vrijwel direct verder met gitarist Iljan Mol, gitarist Frank Harthoorn heeft geen directe plannen en Boudewijn Bonebakker richt zich op klassieke muziek.

1999

Begin 1999 maakt De Koeijer het einde van Gorefest via het blad Aardschok bekend.

2001

Coldpop Culture, de nieuwe band van De Koeijer, doet op 8 december een eerste try-out in 't Beest te Goes. Gitarist Frank Harthoorn richt The Hollow Men op waarmee hij muziek maakt die vergeleken wordt met Hüsker Dü, Screaming Trees, Queens Of The Stone Age, Foo Fighters en Entombed.

Cold Popculture The Hollow Men

2002

Drummer Ed Warby speelt mee tijdens de tournee van Arjen Lucassen die onder de naam Star One featuring Ayreon in september en oktober door Europa trekt.

Ayreon

2004

Eind juni wordt bekend gemaakt dat de leden van Gorefest elkaar weer treffen in de oefenruimte. De bandleden gaan weer op tournee, nemen nieuwe nummers op en plannen de release van een album.

2005

Gorefest De zesde studio-cd La Muerte komt uit in oktober. De plaat is gemixt door Tue Madsen (Mnemic, EktoMorf) in de AntFarm Studios. Voor de openingstrack For the Masses wordt een video opgenomen.

2006

Jan-Chris De Koeijer is gastzanger in het nummer Crusader op het album War van Born From Pain. Drummer Ed Warby speelt ook in de groep Hail Of Bullets met leden uit de bands Pestilence, Asphyx, Houwitser en Thanatos.

Born From Pain Hail Of Bullets Houwitser Thanatos

2007

Het volgende album Rise To Ruin (augustus) wordt ondersteund met een tournee in oktober met de bands One Man Army And The Undead Quartet en Before The Fall.

2008

Gitarist Boudewijn Bonebakker heeft thuis een Hammondorgel uit 1967. Om het instrument niet ongebruikt te laten, richt hij aan het eind van het jaar de band Gingerpig op.

Gingerpig

2009

In juni maakt Gorefest bekend dat na de heroprichting in 2004, de albums La Muerte en Rise To Ruin en tegen de honderd optredens de koek echt op is. Via MySpace geven de bandleden als reden om te stoppen: 'Every ride comes to an end. This is our's'. Drummer Ed Warby vormt met de Zweedse vocalist Rogga Johansson het doomproject The 11th Hour en brengt daarmee de cd Burden Of Grief uit, een conceptalbum over de laatste dagen van een terminaal zieke man.

The 11th Hour

2010

Gitarist Frank Harthoorn speelt mee tijdens de optredens van The 11th Hour

Discografie Gorefest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gorefest

Audio/Video Gorefest

Video Gorefest

Erase
Erase
Soul Survivor
Soul Survivor
For the Masses
For the Masses
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
For the Masses

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer