Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GOTCHA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1988 - heden

Genre

funk, gogo, rap

Gotcha

Gotcha is een spraakmakend Haarlems funkcollectief, dat opereert op de scheidslijn van gogo, hiphop en p-funk. In 2015 brengen zij (na twaalf jaar) weer een nieuw album uit.
Volledige biografie...

Bezetting

Martijn Bosman   drums
Rudi de Graaff   percussie
Vincent Smeenk   basgitaar, drums, percussie, toetsinstrumenten
Erik Boon   basgitaar
Joep Smeenk   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Koen Lommerse   gitaar
Nico Noot   rap
Roger Verhaart   drums
Ro Krom   draaitafels, drums, gitaar, percussie, zang
Mizza Hendrix   achtergrondzang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1977   Benny Sings
1978   Samba Salad
1984   Cloud Nine
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gotcha

Gotcha is een spraakmakend Haarlems funkcollectief, dat opereert op de scheidslijn van gogo, hiphop en p-funk. In 2015 brengen zij (na twaalf jaar) weer een nieuw album uit.

1988

De band ontstaat op initiatief van General Roos (echte naam: Roger Verhaart) en Ro Krom. Krom speelt voor die tijd in Elixir (1983-1985), TV Babies (1985-1988), Image Duplicator (1986-1987), Iets Aan De Middelandse Zee (1986-1987), Beatcream (1987-1990) en Elektrik Hannes (sinds 1987). General Roos en Ro Krom willen na het zien van Trouble Funk en Chuck Brown met een aantal vrienden het clubcircuit gaan platspelen met gogo-covers.

Beatcream Elektrik Hannes Elixir Iets Aan De Middelandse Zee TV Babies

1989

General Roos vertrekt en de nieuwe leidinggevende man is Robadope Ro (Ronald Krom), de zanger/gitarist van de groep. In de persoon van Rockattack Ten wordt een rapper aangetrokken (geboren als Iwan van Amersfoort). Joep da Dupe (Joep Smeenk) is saxofonist. Generaal Roos haalt later de hitparade met zijn hightech-reggaeformatie The Sundance Kid en boekt succes als componist van film- en tv-soundtracks.

The Sundance Kid

1990

Daan van Rijsbergen van Bananas Studios in Haarlem geeft Gotcha! de kans om een demo op te nemen. Twee nummers van deze demo, waaronder de eerste single Words And Music From Da Lowlands, verschijnen later op het debuutalbum. Gotcha! bouwt met niet zelden meer dan drie uur durende optredens een enorme livereputatie op en mag zich al snel rijk rekenen met een grote schare fans in heel Nederland. Mars Hendrix (Marcel Hendriks) wordt de manager van de band. Hij zorgt voor een hype rondom de band waardoor de verwachtingen hoog zijn bij de finale van de Grote Prijs. Gotcha wordt uiteindelijk derde. Het Grote Prijs-optreden levert een platencontract op.

1991

Niemand minder dan p-funk godfather George Clinton vereert de studio van Gotcha! met een bezoekje wanneer de band in de zomer werkt aan het eerste album. Hij levert een aantal vocale bijdragen. In het najaar verschijnt het debuutalbum Words And Music From Da Lowlands. Drummer Martijn Bosman wordt aangenomen en Vincent Smeenk verruilt de drumkruk voor een plek als percussionist/toetsenman. De definitieve bezetting van Gotcha! lijkt gevonden. Naast hun enorme creativiteit - Gotcha! maakt zelf alle clips, artwork etc. - staat de groep al gauw bekend om haar rock 'n' roll-instelling; onbetaalde rekeningen, drank- en drugsgebruik. Na een afgeroste Brusselse hotelkamer weigert de Belgische agent van de groep nog verder samen te werken. Hierdoor speelt Gotcha! een jaar lang niet in België.

1992

Gotcha! treedt veel op in Nederland, maar ook in Duitsland, België en Frankrijk. Een aantal Gotcha!-leden zijn betrokken bij zijprojecten als O.O.T.O.P. (1990-1992), Psychoticbumpschool (1992-1994) en Da Once Upon A Time In Da Lowlands Crew (1990-1994).

Da Once Upon A Time In Da Lowlands Crew O.O.T.O.P. Psycoticbumbschool

1993

De tweede CD verschijnt en Gotcha! geniet een enorme populariteit. Gotcha! speelt op vele festivals, waaronder Parkpop en treedt op in New York. De hechte eenheid die de band kenmerkt, begint haarscheurtjes te vertonen. Er ontstaan meningsverschillen over zowel muzikale koers en zakelijke aangelegenheden. In het najaar gaat het mis tijdens een optreden op een festival in het Franse Clermont-Ferrand. Bandleden gaan op het podium op de vuist en de groep besluit niet meer verder te gaan.

1995

De gebroeders Smeenk willen een comeback maken. Dureco is enthousiast en er wordt een deal gesloten. Met Four (The Terra P-funk From Beyond Space) levert de groep het meest compromisloze funk-album tot dan toe af. Robadope Ro is er niet meer bij. Volgens de anderen had hij een te dominante persoonlijkheid. De bandleden hadden het gevoel dat zij slechts sessiemuzikanten van Ro waren. De man in kwestie vindt onderdak bij de Raggende Manne en maakt samen met Martijn Bosman als producer het bestverkochte Raggende Manne album Rooie Pap. Ook de problemen met platenmaatschappij Ariola behoren tot het verleden. Koen Lommerse (ex-City Pig Unit, later naar Beef) versterkt de gelederen. Op het podium wordt de kern verdubbeld met Funkadelic-gitarist Cordell 'Boogie' Mosson en rappers Kid Crash (Nico Noot) en Shy Rock (Michael Parkinson). Laatstgenoemde was in 1992 al te horen op de remix 12"'s Words and music en Da Ten.

City Pig Unit De Raggende Manne Michael Parkinson

1996

Rockattack Ten verlaat de groep, waarna Gotcha! doodbloedt. De rapper vormt samen met Kid Crash het duo Nicotine en er verschijnt al snel een heel aardige single: Snap Out Of It op het door Mars Hendrix en Rockattack Ten opgezette label Freestyle Records. Hendrix en Ten starten daarnaast het organisatiebureau Ten Products, waarmee ze de H'lem Double A Block Party Tour organiseren. Tijdens deze tour worden ondermeer acts als Postmen en E-Life voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd. Shy Rock maakt de overstap van een gastrol bij Nicotine naar een vaste rol bij Postmen. Ro formeert een nieuwe band: Ro & Paradise Funk.

E-life Nico Noot Nicotine Postmen Ro & Paradise Funk

1998

Nicotine (met de Haarlemse Space Marines als gast) neemt het album Double Penatration op.

Nicotine Space Marines

1999

Ook Ten maakt een solo-album: In My Own World verschijnt in april bij Z-Rope Records. In de zomer gaat hij met de New Yorkse MC/DJ Dynamax een Amsterdamse studio in. George Clinton vraagt hem mee te spelen tijdens Clinton's optreden op het Woodstock festival. Eind augustus werkt Ten in Parijs aan zijn tweede solo-album. In september krijgen de sessies met Dynamax een vervolg in de Verenigde Staten waar Ten ook wil gaan wonen. De broertjes Smeenk richten samen met ondermeer Bone en Kid Crash een eigen funkband op onder de naam Funkface. Joep Smeenk en zijn manager sluiten voor Funkface een platendeal bij Ala Bianca. Ro richt samen met Nicotine -Fatfunk and Nicotine- op waarmee hij diverse optredens doet, o.a. in voorprogramma van Postmen. Fatfunk bestaat verder uit Paul Jan Bakker (Kane ), Manuel Hugas en Wiboud Burkens. Ten verhuist naar Engeland waardoor de samenwerking voor de tweede keer stokt.

Funkface Ten

2000

Pieter Both en Koen Lommerse duiken op in de band Beef. Ten werkt met o.a. Gerrit Veldman (ex-Prodigal Sons) mee aan een Jimi Hendrix Tribute. Van Funkface verschijnt de eerste single Come And Sit On My Funkface, gevolgd door de de single When Our Love Walks By. Ro produceert samen met Nico Brandsen platen van o.a. Daniel Boissevain (Thuis), Bob Fosko en schrijft voor o.a. Kinderen voor Kinderen.

Beef! Funkface Gerrit Veldman The Prodigal Sons

2001

Ro Krom wil graag weer het podium op en na wat avonturen als zanger annex DJ met de nu-metal formatie The Killing Family start hij zijn nieuwe soloformatie: OLaBOLA (breakbeat soul) samen met Nico Brandsen als vervolg op Paradise funk. Aangevuld met ex-Gotcha!-lid Rudi de Graaff op percussie, drummer GREG SMITH (o.a. Shuffle Demons, Mendoza Dance Parti!), bassist Patrick Kuschel (US Ape) en trombonist Patrick Votrian (De Kift, Gorelev). Tevens drumt hij in Fishpot, een Hammond soul band rond Nico Brandsen met Miss Bee (Beeswamp), Wouter Planteydt en Thijs Vermeulen van Sjako! Er wordt in Nederland en de rest van Europa op festivals en percussiemeetings getourd met Drums United, een internationale slagwerkgroep rond Lucas van Merwijk waar Ro als DJ en MC in fungeert. Funkface verbreekt de deal met het label Ala Bianca, maar werkt wel door aan het album 2001 : The Funk's In My Corner. Als Rockattack Ten de band Nicotine verlaat nemen Kid Crash, rapper Pete Philly en zangeres Senna de vocalen voor hun rekening. Onder de naam Nicotine werkt de groep samen met producer Fabian aan een nieuw album. In het najaar doen zij, begeleid door Joep Smeenk, Pooper Smeenk, Bone en Vince een tour door Nederland onder de naam 'Nicotine Featuring Gotcha; The Mad Ill The Bomb Tour'.

De Raggende Manne Mendoza Dance Parti Nicotine Sjako! The Killing Family

2002

Op 18 september presenteert Gotcha! een nieuwe album 5.259551/2200 in de Melkweg samen met alle gasten die bijdragen hebben geleverd aan de cd (waaronder de zanger van Beef!, Shy Rock, Pete Philly & Senna, Brainpower en 'Sweet' Charles Sherell (uit de band van James Brown). Zangeres Gloria Weidum maakt een jaar lang deel uit van de band. Rudi de Graaff volgt Martijn Bosman op als columnist voor muziekblad FRET. Hij schrijft maandelijks over zijn avonturen als muzikant.

Beef! Brainpower

2003

Op 9 en 10 januari neemt Gotcha! in het Patronaat voor het eerst een live-album op. Gotcha! komt op 19 mei met de single en videoclip Je Moet Je Bek Houwe!. De Haarlemse band speelt normaal alleen Engelstalige nummers, maar Je Moet Je Bek Houwe! sloeg bij concerten zo aan dat de groep heeft besloten het nummer op single uit te brengen. De Moordgasten en Def P van Osdorp Posse doen op de track mee. Tijdens de opnamen van de videoclip rijdt Def P met een geleende oude Amerikaanse auto tegen een andere wagen aan. De opbrengst van de Grote Bek Houwe Autoschade Benefiet, op 10 juli in het Utrechtse Tivoli, gaat naar de eigenaar van de auto. Vanaf 31 oktober is het livealbum Live From The Oldschool verkrijgbaar. Een van de gasten op die cd is de Amerikaanse bassist "Sweet" Charles Sherrell. Gotcha! speelt 25 november samen met George Clinton in de Amsterdamse Melkweg op het 16th Annual High Times Festival. De Amerikaan neemt voor de gelegenheid zijn kleindochter Sativa en bandlid Kendra Foster mee.

Osdorp Posse

2009

Gotcha! komt bij elkaar voor een korte tournee onder de naam Gotcha! Allstars. Daarnaast worden de eerste twee albums opnieuw uitgebracht door Suburban Records. De bezetting tijdens de tournee bestaat uit Rockattack Ten (als E1 Ten), Martijn 'Homie' Bosman, Erik 'Bone' Boon, Pieter 'Pooperman' Smeenk, Vince 'The GogoPrince' Smeenk, Joep 'Ube da Dube' Smeenk, Rudi 'RC' de Graaff, Fabian Dech, Koen 'Koen Fu' Lommers, Arnold 'Noldie' Smits en Pieter 'I Repeat' Both en zangeres Janice Williams (Girls Wanna Have Fun, ex-Painting Over Picasso). Ro Krom is niet van de partij vanwege privé-omstandigheden.

Girls Wanna Have Fun

2013

Gotcha geeft op Koninginnedag een concert tijdens het jaarlijkse festival Røring op de Nieuwe Groenmarkt te Haarlem. Het uitroepteken is uit de bandnaam verdwenen. De bezetting is zonder Ro Krom, Koen Lommerse, Fabian Dech en Janice Williams. Nyjolene Grey doet mee als achtergrondzangers. Er volgen meerdere optredens, zoals het Bevrijdingsfestival in Den Bosch en in Rotterdam Unlimited op 16 juni, en de band werkt aan een nieuw album.

2015

In februari is Gotcha! (nu weer met uitroepteken) terug met een nieuw album. Op Back To The Moon zijn vele genres te horen, zelf omschrijft de band het geluid als ‘Futuredelic Rock ‘n’ Roll’.

Discografie Gotcha

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gotcha

Audio/Video Gotcha

Video Gotcha

Gotcha! - Home (Back to t...
Gotcha! - Home (Back to the moon)
Gotcha! - Free as a bird
Gotcha! - Free as a bird
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gotcha! - Free as a bird

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer