Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GRAD DAMEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1982 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Grad Damen

Nederlandstalig volkszanger uit Roosendaal die ontdekt wordt in het Amsterdamse café Bolle Jan en op zeventienjarige leeftijd al grote populariteit verwerft met liedjes als Alisha en Amore en zo een geducht concurrent vormt voor Frans Bauer en René Froger.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1998   Edwin van Hoevelaak
2002   Jan Vayne
2007   Dries Roelvink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Grad Damen

Nederlandstalig volkszanger uit Roosendaal die ontdekt wordt in het Amsterdamse café Bolle Jan en op zeventienjarige leeftijd al grote populariteit verwerft met liedjes als Alisha en Amore en zo een geducht concurrent vormt voor Frans Bauer en René Froger.

1999

Grad Damen wordt op zeventienjarige leeftijd ontdekt in café Bolle Jan, de kroeg van Rene Froger's vader.

René Froger

2000

Grad Damen's carrière komt pas echt op gang met de single Alisha, een vertaling van het nummer Un Canto a Galicia van Julio Iglesias, dat een hit wordt. Damen begeeft zich met zijn muziek in hetzelfde muzikale vaarwater als Frans Bauer.

2001

Van het debuutalbum In Jouw Ogen, waarvan er inmiddels al 25.000 exemplaren zijn verkocht, worden de singles Amore, Besta Jij Wel Echt? en het door Pierre Kartner geschreven Porque Te Quiero getrokken. Geen van alle behaalt de Top 40. De single Heb Ik Jou Niet Eens Gekust wordt met een 18e positie wel een hit. Grad Damen's ster is snel rijzende, getuige ook de oprichting van de fanclub die in korte tijd al zo'n 4000 leden telt.

2002

Het tweede album Dromen Worden Waar weet de weg naar de consument goed te vinden, alsmede de single Ik Wil Dansen Met Je De Hele Nacht. Om illegaal kopiëren tegen te gaan heeft de platenmaatschappij het cd-hoesje voorzien van teksten, aangevuld met een cd-rom gedeelte met daarop 180 foto's van de jonge ster. Damen is veelvuldig te zien in tv-programma's als Dennie Christian's Hoeba Hoeba Hop en trekt voor cd-signeeracties in maart en april door het hele land. In het voorjaar verschijnt de nieuwe single Hallo Ik Hou Van Jou. Jan Vayne speelt mee op de single Ik Denk Altijd Nog Aan Jou. Een van de vele optredens van Grad Damen is eind augustus tijdens Lowlands. Gelijktijdig met het verschijnen van het derde album Altijd Samen gaat op 24 oktober de gelijknamige theatertour van start in een uitverkocht Musis Sacrum te Arnhem. Tijdens het avondvullende programma wordt de zanger begeleid door de elfkoppige Roofgarden Partyband. Speciaal voor de kerstdagen komt de single Mag Het Altijd Kerstmis Wezen uit.

Jan Vayne

2003

De single Als Sterren Stralen verschijnt in juni, twee maanden later gevolgd door de DVD Grad Damen Op Curaçao die ook als special wordt uitgezonden door de TROS. Het vierde album Zo Is Mijn Leven staat tien weken in de albumlijst genoteerd. Van de kerstplaat Vrolijk Kerstfeest verschijnt ook een versie op DVD met daarop opnamen gemaakt in het Oostenrijkse Solden.

2004

In Maarssen start op 1 november in het Pim Jacobs Theater een twintig show tellende theatertournee die op tweede kerstdag eindigt in motel Nuland. Begeleid door en zesmansorkest en achtergrondkoor vertolkt de zanger louter eigen materiaal waaronder nummers van zijn album Ik Neem Je Mee.

2005

Op 28 april verschijnt de single Mijn Grootste Geluk. Grad Damen en zijn vrouw Danielle krijgen op 30 juni hun eerste zoon Hein. De single Jij Bent Een Wonder is een bewerking van een Duits nummer en al eerder op single uitgebracht door de Groningse zanger René Becker die er een hit mee had in Noord-Nederland. Damen maakt in juli deel uit van de jury in Kinderrecords, een talentenjacht bij tv-station SBS6, waarbij kinderen beoordeeld worden op originaliteit en creativiteit. Begin augustus maakt Grad Damen in de Efteling opnamen voor de dvd Liefde. Het gelijknamige album verschijnt eind september gevolgd door de single Duizend Rozen. Samen met collega-muzikanten reist de zanger in december naar Curaçao voor de opnamen van het TROS-programma Muziekfeest Op Het Plein.

2006

Grad Damen is op 17 maart een van de optredende artiesten tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem. Helemaal Grad is de titel van de Real Life Soap van Grad Damen die vanaf april wordt uitgezonden door SBS 6. De herkenningsmelodie is de single Vanavond. De zeven afleveringen verschijnen in het najaar op DVD. De single Nah Neh Nah is een bewerking van de gelijknamige hit van de Belgische groep Vaya Con Dios. Eind september verschijnen de single Granada en de compilatie Het Beste Van Grad met daarop naast de successen van Grad Damen ook twee nieuwe hitmedleys.

2007

De zanger verlaat HJDM en tekent begin mei een contract bij PlutoMusic & Management. Damen maakt zijn acteerdebuut als agent in I Love Dries, een speelfilm over en met Dries Roelvink.

Dries Roelvink

2008

In januari tekent Grad Damen een contract bij platenmaatschappij en managementbureau Plutomusic en bij Goldstar, het bedrijf van Emile Hartkamp en Norus Padidar, producers en songwriters van o.a. Marianne Weber, Frans Bauer, Jannes en René Froger. Kom Weer Bij Mij is het eerste album op Plutomusic. In mei wordt Damen officieel beëdigd als vertegenwoordiger van het Ronald McDonald Huis Tilburg. Later in de maand reist de zanger naar Curaçao voor televisieopnamen. Na de single Eens, Dan Kom Je Bij Mij Terug en de dvd Vakantiegroeten is vanaf 1 december Damens kerstliedje Samen In De Arreslee als download te verkrijgen.

2009

Grad Damen gaat de studio in van Goldstar Music Productions te Arnhem en neemt daar met de producers en liedjesschrijvers Emile Hartkamp en Norus Padidar het album Goed In Mijn Vel op. Twee nummers komen voort uit de samenwerking met de zigeunergroep The Basily Boys (gitaristen Zonzo, Noekie en Raklo Basily plus bassist Morice Basily). Op 17 oktober verzorgt Grad Damen het voorprogramma van Demis Roussos in de Rijnhal te Arnhem. Een dag later gaat de theatertournee, inclusief The Basily Boys, van start in het Chassé Theater in Breda. Goed In Mijn Vel ligt vanaf 27 november in de winkels.

2010

De tekst van de single Ik Hou 't Meest Van Jou (samen met The Basily Boys) is door Grad Damen zelf geschreven, net als het vrolijke vlotte liedje Elke Keer, de derde single van het album Goed in Mijn Vel. De zanger viert zijn tienjarig jubileum op 18 december met een speciaal concert in Partycentrum De Ster te Nieuwkuijk met gastoptredens van onder anderen Frans Duijts en Vinzzent.

Discografie Grad Damen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Grad Damen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer