Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GREEN LIZARD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Green Lizard

Periode

1994 - heden

Genre

alternative, Grote Prijs van Nederland, grunge

Online

Facebook
Officiële website

Green Lizard

Tilburgs gezelschap met als middelpunt de gebroeders Tjon Ajong. In 1996 weten ze met een mix van grunge, hardcore en metal De Grote Prijs Van Nederland in de wacht te slepen. Vier jaar later maakt de band de belofte waar met het album Identity.
Volledige biografie...

Bezetting

Brian Tjon Ajong   gitaar
Remi Tjon Ajong   zang
Jochem van Rooijen   drums
Axel van Oort   basgitaar

Overige muzikanten

Roeland Uijtdewilligen   drums
Willy Tjon Ajong   gitaar
Jan-Jaap Onverwagt   basgitaar
Cliff Jansen   basgitaar
Ralph Durgaram   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1997   Brotherhood Foundation
2001   Brainpower
2001   Michel Schoots
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

27-5-22, So What!, Gouda
28-5-22, Neushoorn, Leeuwarden
2-6-22, 013, Tilburg

Biografie Green Lizard

Tilburgs gezelschap met als middelpunt de gebroeders Tjon Ajong. In 1996 weten ze met een mix van grunge, hardcore en metal De Grote Prijs Van Nederland in de wacht te slepen. Vier jaar later maakt de band de belofte waar met het album Identity.

1994

Green Lizard wordt door de broertjes Brian, Remi en Willy Tjon Ajong opgericht, aangevuld met bassist Cliff Jansen en drummer Ralph Durgaram die beiden ook in de groep The Wrong zitting hebben.

The Wrong

1996

Drummer Ralph wordt vervangen door Roeland Uijtdewilligen (ex-City Pig Unit) en Cliff Jansen, die definitief voor The Wrong heeft gekozen, maakt plaats voor Jan-Jaap Onverwacht. In de nieuwe samenstelling weet de band de prestigieuze regionale talentenjacht De Wraak Van Brabant te winnen. Het balletje begint pas echt te rollen wanneer Green Lizard er ook in slaagt De Grote Prijs Van Nederland op haar naam te schrijven.

City Pig Unit

1997

Green Lizard Green Lizard wordt op sleeptouw genomen door de metalatino's van Laberinto, met wie de jonge band als package langs het Nederlandse clubcircuit reist. Samen met Undeclinable Ambuscade tourt de band succesvol door Frankrijk. In het najaar verschijnt in eigen beheer de mini-cd The Nine EP. Het album is geproduceerd door niemand minder dan Jack Endino, die onder andere bekend is geworden door zijn producerswerk voor Nirvana en Soundgarden. De cd valt lovende kritieken ten deel.

Laberinto The Undeclinables

1998 - 1999

Green Lizard sluit een platencontract met het onafhankelijke platenlabel Double T Music. Deze platenmaatschappij brengt de eerste mini-cd opnieuw uit. Met producer Menno Bakker, die ook onder meer studiowerk verricht heeft voor NRA en Undeclinable Ambuscade, neemt de groep een aantal nummers op voor het te verschijnen eerste volwaardige album. Green Lizard speelt de openingstune voor het tv-programma Jiskefet en tourt met K's Choice.

Jiskefet NRA The Undeclinables

2000

Green Lizard Het eerste volwaardige album Identity verschijnt bij Double T Music en wordt gepresenteerd in 013. Wanneer Moloko afzegt voor Pinkpop mag Green Lizard de vrijgekomen plaats in het programma vullen. Voor de single Autumn wordt een videoclip gemaakt met cameos van Jiskefet, Undeclinable Ambuscade, Joost en Thijs van Krezip, zanger Dinand van Kane, Brainpower, Isabelle Brinkman (3FM) en de Belgische Dewaele Bros. van Soulwax.

Gertjan Mulder Jiskefet Kane Krezip The Undeclinables

2001

Green Lizard moet in het voorjaar enkele optredens afzeggen wegens stemproblemen van zanger Remi. Het optreden op Pinkpop kan wel doorgang vinden. Pinkpop-opnamen plus de single Down 2k1 (samen met Brainpower en TLM) staan op een speciale gelimiteerde editie van het album Identity. In augustus doet de band een showcase op het Duitse PopKomm en Green Lizard speelt op het Deense festival Roskilde. In het kader van de Marlboro Flashbacks kruipt Green Lizard in de huid van Nirvana.

Brainpower

2002

Op 27 februari krijgt Green Lizard tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam een Zilveren Harp uitgereikt. Op 23 augustus ligt het album Newborn in de winkels. De eerste single van de cd is het nummer Wrong. De Amerikaanse zanger Henry Rollins doet mee in het nummer Die Fucker. Naast Lowlands speelt de band in augustus onder meer op het Skate-podium van het Belgische festival Pukkelpop. Remi regisseert de videoclip voor Never Said A Word, de debuutsingle van de band Soundsurfer.

2003

Rond april ligt de nieuwe single Mouthful in de winkels. In dezelfde maand doet Green Lizard in Het Patronaat te Haarlem het laatste optreden van de tournee. Van het optreden worden opnamen gemaakt voor een live-cd. In augustus vertrekt Green Lizard naar Amerika voor een korte tournee in het middenwesten van de Verenigde Staten.

2004

Met ingang van januari is Green Lizard weg bij platenmaatschappij Sony. De band treedt iets minder vaak op en werkt aan een nieuw album. In mei verblijft Green Lizard een kleine week in Colombia voor een optreden voor een tv-programma van het nationale muziekstation Mucha Music en een optreden tijdens een van de grootste festivals van Colombia in Bogota. In het najaar tourt Green Lizard in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland waar tegen die tijd het album Newborn wordt uitgebracht. Bassist Jan-Jaap Onverwagt en gitarist Brian Tjon Ajong maken enige tijd deel uit van de van oorsprong Amerikaanse groep Jaya The Cat. Onverwagt en Remi Tjon Ajong doen mee aan The Original Soundtrack, een muzikaal project van Tom Sikkers (Wealthy Beggar) in samenwerking met Muzieklab Brabant.

Jaya the Cat The Original Soundtrack Wealthy Beggar

2005

Tijdens het tienjarig jubileum van Green Lizard op 23 januari in Paradiso neemt Willy Tjon Ajong afscheid van het publiek. De gitarist verlaat de band om zijn eigen weg moet gaan. Green Lizard gaat met vier man verder. Voordat Green Lizard in juni de studio induikt voor de opnamen van het derde album doet de band in de maanden maart tot en mei als opwarmertje een tournee door Nederland en België. Tijdens de Preparing For Battle Tour 2005 wordt voornamelijk nieuw materiaal gespeeld. De band produceert het album Las Armas Del Silencio zelf in de Bunt's studio van Menno Bakker en de Source Recordings studio in Den Haag. De Amerikaan Clif Norrell (o.a. No Doubt, Faith No More, Weezer) verzorgt in Los Angeles de mix. In het najaar doet de band een uitvoerige Europese tournee met onder meer een optreden tijdens PopKomm in Berlijn. Op 3 november op verschijnt op I Scream Records de single One Minute/AllYou Have, een splitsingle met de Belgische band Jane Detd. In november doet Green Lizard vier shows in Nederland met de Duitse band Union Youth.

2006

Green Lizard Samen met Jane Detd doet Green Lizard begin februari een zeven optredens tellende Converse One Star Tour door België en Nederland. Rond die tijd verschijnen het album Las Armas Del Silencio de single Walk Over Water via I Scream Records. De videoclip bij Walk Over Water wordt opgenomen het skatepark Burnside te Deventer. In mei doet de band Frankrijk aan voor optredens in Parijs, Lyon en Montepellier. Green Lizard en The Gathering spelen beide in augustus op het Sziget festival in Budapest. Speciaal voor deze gelegenheid brengen de bands in een oplage van 5000 stuks een splitsingle uit die gratis wordt uitgedeeld aan de festivalbezoekers. De single is een co-productie van MusicXport.nl en I Scream Records. De officiële volgende single is de ballad One Last Kiss (september). In oktober en november is Green Lizard het vaste voorprogramma van de Britse zangeres Skin tijdens haar Europese tournee door onder andere Duitsland, Zwitserland en Italië in zalen met een capaciteit tussen de 1000 en 3000 bezoekers. Om de band zo goed mogelijk te promoten wordt de single Walk Over Water in de landen Duitsland en Italië uitgebrach en gepromoot door twee gerenommeerde kantoren: Die4ma (Duitsland) en Prom-O-Rama (Italië).

The Gathering

2007

Green Lizard speelt 6 januari samen met de Duitse bands Monta en S.P.Q.R.T. op een Visions Party, een avond georganiseerd door het grootste alternatieve Duitse rockblad Visions in zaal Forum in het Duitse Bielefeld. In dezelfde maand staat de groep op Festival Maroq 'n' Roll in Parijs en Local 100% in St. Etienne. Het album Las Armas Del Silencio verschijnt 13 maart ook in de Verenigde Staten. Na 12 jaar verlaat drummer Roeland Uijtdewilligen de band Green Lizard. Hij gaat verder met zijn folkband We-nun Henk. Bram van den Berg (Krezip) is voor enkele optredens zijn vervanger totdat een nieuwe drummer is gevonden. Het optreden van Green Lizard in Almere op 21 april is het eerste met nieuwe vaste drummer Jasper Dankaart (ex-Agresión). Het nummer Gone Away wordt gebruikt voor de online commercial van de autofabrikant BMW.

Krezip Wè-nun Henk

2008

De activiteiten van Green Lizard liggen tijdelijk op een lager pitje. Remi Tjon Ajong heeft het druk met de opvoeding van zijn zoontje Miko, rondt zijn studie Advanced Character Animation in San Fransisco af en produceert in de Haagse Source Studio een EP voor de Eindhovense band Left die begin 2009 uitkomt.

2010

Na twee jaar radiostilte presenteert Remi Tjon Ajong zijn nieuwe project The Phoenix Explosion, samen met zijn broer Brian en leden uit de bands Krezip en Beef.

Beef! Krezip The Phoenix Explosion

2012

Remi en Brian Tjon Ajong treden met bassist Axel van Oort en drummer Jochem van Rooyen (Club Of High Eyebrows, GRAM) weer op onder de naam Green Lizard. De eerste optredens zijn als onderdeel van de Hello, Goodbye Tour in november samen met Face Tomorrow, de Rotterdamse band die met deze tournee afscheid neemt van hun fans. De comebacksingle van Green Lizard heet Junior.

Club Of High Eyebrows GRAM

2013

De band doet met Drive Like Maria in mei een korte Nederlandse tournee van vijf optredens.

Drive Like Maria

Discografie Green Lizard

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Green Lizard

Audio/Video Green Lizard

Video Green Lizard

Green Lizard - Junior (20...
Green Lizard - Junior (2012)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Green Lizard - Junior (2012)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer