Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GROEP OHM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Groep Ohm

Periode

1973 - 1978

Genre

impro, jazz

Groep Ohm

Groep Ohm ontstaat als pianist Willem Kühne (Den Haag, 13 september 1946) en bassist Niko Langenhuijsen (Den Bosch, 12 februari 1951) besluiten om een trio te vormen, met drummer Pieter Henrard (Naarden, 2 januari 1952) als derde man. In 1973 winnen ze het concours van het Jazzfestival Laren, en ...
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Cornelis   sopraansaxofoon
Rob van Stratum   altsaxofoon
Ab Baars   tenorsaxofoon
Willem Kühne   piano
René van Asten   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Groep Ohm

Groep Ohm ontstaat als pianist Willem Kühne (Den Haag, 13 september 1946) en bassist Niko Langenhuijsen (Den Bosch, 12 februari 1951) besluiten om een trio te vormen, met drummer Pieter Henrard (Naarden, 2 januari 1952) als derde man. In 1973 winnen ze het concours van het Jazzfestival Laren, en in 1975 krijgt de groep de Wessel Ilcken Prijs. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking breiden ze de groep uit tot een sextet met drie saxofonisten uit de workshop van Langenhuijsen, van wie Ab Baars de bekendste zal blijven.

1972

Op het Brabants Conservatorium in Tilburg ontmoeten pianist Willem Kühne en bassist Niko Langenhuijsen elkaar. Met drummer Pieter Henrard starten ze een trio dat de naam Groep Ohm krijgt. In 1972 komt René van Asten (die later als acteur naam zal maken) als percussionist de groep versterken. In augustus 1973 doen ze mee aan het concours van het Jazzfestival Laren, en slepen er de eerste prijs in de wacht.

1974

Op het eigen Syntohn-label brengt Groep Ohm zijn eerste LP uit: Skokian.

1975

In maart doet het trio een toer, uitgebreid met de Engelse saxofonist Trevor Watts en tenorsaxofonist Ab Baars (die bij Langenhuijsen workshops volgt). In april krijgt Groep Ohm de Wessel Ilcken Prijs uitgereikt, en speelt in een speciale sextet-bezetting, met naast Baars de saxofonisten Peter Cornelis (sopraan) en Rob van Stratum (alt), die eveneens uit de workshop van de bassist voortkomen. In deze bezetting blijft de groep voortbestaan.

1976

Groep Ohm Tijdens een optreden in het Vestzaktheater te Vlissingen, waar het Ohm Sextet op 27 november optreedt in het kader van het festival Jeugd en Muziek Zeeland, neemt de groep een LP op, die net als de eerste op het Syntohn-label verschijnt.

Discografie Groep Ohm

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Groep Ohm

Audio/Video Groep Ohm

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer