Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GROOVEMASTER JOHNSON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1960 - heden

Genre

Afro-pop, componist, DJ, draaitafels, garage, house, producer

Online

Officiële website

Groovemaster Johnson

John D. (geboren 1960 in Engeland) staat sinds 1976 achter de draaitafels. Zijn specialisme is zwart georiënteerde dansmuziek in de breedst mogelijke vorm. In de jaren '90 profileert hij zich als garage specialist. Of om nog preciezer te zijn: Engelse underground garage en Amerikaanse garage. Wanneer vanuit de garage het ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, draaitafels, producer

Biografie Groovemaster Johnson

John D. (geboren 1960 in Engeland) staat sinds 1976 achter de draaitafels. Zijn specialisme is zwart georiënteerde dansmuziek in de breedst mogelijke vorm. In de jaren '90 profileert hij zich als garage specialist. Of om nog preciezer te zijn: Engelse underground garage en Amerikaanse garage. Wanneer vanuit de garage het genre 2-step opbloeit, rijst de ster van Groovemaster Johnson mee.

1976 - 1979

Johnson begint met draaien op schoolfeesten. Een mengsel van disco, soul, funk, reggae, latin, jazzdance en Afrikaanse muziek bepaalt zijn stijl.

1979 - 1986

De eerste vaste plek van Johnson wordt Club Cosmos (Rothaanhuis, Rozengracht, Amsterdam). Op vrijdagavond en zondagmiddag draait hij daar funk, reggae en disco. Zijn tweede vaste plek wordt het Commodore Funk Palace (Warmoestraat, Amsterdam), waar hij funk, disco, soul, ballads, reggae en rap draait. Hij draait op feesten door heel Nederland, die hij vaak mede organiseert.

1987 - 1988

Samen met de Soho Connection, een Engelse groep party organisatoren die in Amsterdam neerstrijkt, is Johnson verantwoordelijk voor de introductie van house in Nederland. Hij draait op feesten door heel Nederland, die hij als onderdeel van deze Soho Connection, ook vaak mede organiseert. Datzelfde jaar draait Johnson voor het eerst in Club Richter en een maand later in Club RoXY, waar hij tot het bittere einde (brand en sluiting) actief blijft. Ook kan hij steeds meer optredens buiten Nederland op zijn cv bijschrijven.

1989 - 1997

Van de Amsterdamse Club Havana maakt Johnson zijn thuishaven. Zijn eerste mix-albums worden aan deze club opgehangen: Upstairs At Club Havana, waarvan drie delen verschijnen. Daarnaast blijft hij in de picture door op veel andere party's te draaien. Het eerste dance tijdschrift van Nederland, Disco Dance, plaatst maandelijks zijn voorkeurlijstjes

1997

Johnson organiseert de eerste Amsterdamse underground garage party in de Melkweg. Daarna ontstaat zijn wekelijkse Juice Session in de legendarische Club RoXY op zondagavond. Sindsdien draait hij zijn garage tracks overal in Nederland, zoals in Paradiso, Nighttown, op Dance Valley, Innercity en Drum Rhythm.

1998 - 2001

Groovemaster Johnson's Bubble Club wordt opgericht, een regelmatig terugkerende party in Paradiso en soms ook elders, die uitgroeit tot een begrip en waar tal van gast DJ's optreden. Onder de naam Spark maakt Johnson in 2000 samen met Markell & MC Spyder de 12"/CDS I Dream Of You Baby, die wordt uitgebracht op het Engelse label Attitude. Vanaf december 2001 is Bubble Club op tournee door Nederland.

2007

Zanger Andy Sherman brengt Groovemaster Johnson in contact met Junior Rodgers, een Nederlandse houseproducer die na lang op Curaçao te hebben gewoond naast hiphop ook Caribische muziek in zijn producties verwerkt. Uit de ontmoeting vloeit een samenwerking voort onder de naam Johnson Junior.

Discografie Groovemaster Johnson

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Groovemaster Johnson

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer