Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GUILLAUME LANDRE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

guillaume landré

Periode

24-02-1905 - 06-11-1968

Genre

componist, hedendaags, klassiek

Guillaume Landré

De componist die in de vorige eeuw het meest genoemd wordt in overzichtswerken van de Nederlandse muziekgeschiedenis, zo wijst onderzoek van archivaris Gert Floor van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag uit, is verrassend genoeg de tegenwoordig tamelijk onbekende Guillaume Landré. Niet alleen schrijft Landré muziekdramatische werken, orkestwerken, soloconcerten ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1927   Eduard van Beinum

Biografie Guillaume Landré

De componist die in de vorige eeuw het meest genoemd wordt in overzichtswerken van de Nederlandse muziekgeschiedenis, zo wijst onderzoek van archivaris Gert Floor van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag uit, is verrassend genoeg de tegenwoordig tamelijk onbekende Guillaume Landré. Niet alleen schrijft Landré muziekdramatische werken, orkestwerken, soloconcerten en kamermuziek: hij vervult ook talrijke bestuursfuncties in de muziekwereld en is een belangrijk figuur in de nationale en internationale auteursrechtorganisaties. Landrés componeerstijl is aanvankelijk vooral beïnvloed door Willem Pijper; in veel latere werken maakt hij gebruik van twaalftoonsreeksen, zonder echter een strikt dodecafonische techniek toe te passen.

1905 - 1922

Guillaume Landré wordt op 24 februari in Den Haag geboren. Zijn eerste muzieklessen krijgt hij van zijn vader, componist en muziekcriticus Willem Landré, en van Henri Zagwijn. Via dirigent Evert Cornelis komt de jonge Landré in aanraking met alle belangrijke stromingen in de nieuwe muziek van dat moment.

Henri Zagwijn Willem Landré

1923 - 1928

Landré studeert rechten aan de Rijksuniversiteit in Utrecht en neemt daarnaast compositielessen bij Willem Pijper.

Willem Pijper

1929 - 1930

Guillaume Landré wordt muziekcriticus voor het dagblad 'De Telegraaf'. Hij begint een baan als docent handelsrecht en economie aan de Tweede Openbare Handelsschool in Amsterdam.

1934

Met zijn komische opera 'De Snoek' boekt Landré succes bij een groot publiek.

1941 - 1942

Landré stopt met schrijven voor De Telegraaf. Ingegeven door de oorlogshandelingen schrijft hij zijn grote werk voor koor en orkest 'Piae memoriae pro patria mortuorum' (1942), waarin de melodie van het Wilhelmus gecombineerd wordt met een fragment uit de requiemmis.

1947 - 1958

Landré geeft zijn docentschap aan de Tweede Openbare Handelsschool in Amsterdam op voor een functie als secretaris van de Raad voor de Kunst.

1952 - 1960

Guillaume Landré is voor drie jaar artistiek directeur van het Concertgebouworkest. Daarna neemt hij zitting in het bestuur van het Concertgebouworkest. Zijn compositie 'Kamersymphonie' (1952) wordt bekroond met de Van der Leeuwprijs 1955. Landré is jarenlang voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Componisten, en vice-voorzitter van de International Society for Contemporary Music. Daarnaast bekleedt hij bestuursfuncties bij verschillende andere muziekinstellingen, waaronder Donemus en de Nederlandse Operastichting. Bovendien is hij bestuurslid van BUMA en speelt hij als jurist een belangrijke rol in de wereld van het auteursrecht.

1961 - 1965

Guillaume Landré ontvangt de Visser Neerlandia-prijs voor zijn orkestvariaties 'Permutazioni sinfoniche' (1957) en in 1964 wordt hem voor zijn gehele oeuvre de Sweelinckprijs, de grote staatsprijs voor muziek, toegekend. Tijdens het Holland Festival 1965 gaat zijn opera 'Jean Lévecq' (1963) in première.

1968

guillaume landré De opera 'La symphonie pastorale' (1964), naar de novelle van André Gide, gaat op 31 maart in Rouen (Frankrijk) in première. Guillaume Landré overlijdt op 6 november in Amsterdam.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Guillaume Landré

Audio/Video Guillaume Landré

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer