Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GUUS MEEUWIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto Guus Meeuwis 2017 (Bron: website Perssupport)

Periode

23-03-1972 - heden

Genre

amusementsmuziek, gitaar, Nederlandstalig, pop, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Guus Meeuwis & Vagant

Guus Meeuwis

Zanger uit Tilburg die als componist en vertolker van aanstekelijke Nederlandstalige nummers een succesvolle carrière in de amusementswereld opbouwt. Vanaf 2001 ontbindt hij zijn begeleidingsband Vagant en gaat hij solo verder.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Bezetting

Jan Willem Rozenboom   basgitaar, componist
Marc Meeuwis   percussie

Overige muzikanten

Hugo van Bilsen   piano
Robin van Beek   drums
Dirk Oerlemans   gitaar
Rob Winter   gitaar

Genoemd in de biografie van

1945   Ad Kraamer
1966   Antonie Kamerling
1980   Rob Chrispijn
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Guus Meeuwis

Zanger uit Tilburg die als componist en vertolker van aanstekelijke Nederlandstalige nummers een succesvolle carrière in de amusementswereld opbouwt. Vanaf 2001 ontbindt hij zijn begeleidingsband Vagant en gaat hij solo verder.

1994

De rechtenstudent Guus Meeuwis (Mariahout, 1972) heeft een liedje geschreven ter herinnering aan een romantisch weekeindje met zijn vriendin Valerie in het Belgische Brugge. Samen met een aantal vrienden doet hij mee aan het AHC-Studenten Songfestival in Leiden. Ze winnen het concours met het liedje dat Het Is Een Nacht heet en besluiten 'op het toppunt van hun roem' meteen te stoppen met hun groep Vagant (vernoemd naar de kroeg van broer Marc Meeuwis).

1995

Een jaar na de AHC-finale hoort talentscout Willem van Schijndel, zelf bekend van het carnavalsduo De Deurzakkers, Het Is Een Nacht op een verzamel-CD, op kleine schaal uitgebracht door de organisatie van het festival. Hij biedt daarop Meeuwis een platencontract aan. Het Is Een Nacht wordt opnieuw opgenomen en op single uitgebracht. Er worden vervolgens 250.000 exemplaren van verkocht. Het liedje wordt zodoende de grootste zomerhit van 1995. Meeuwis besluit te stoppen met zijn studie om als artiest verder door het leven te gaan.

1996

In februari doen Meeuwis en Van Schijndel hun stunt van een half jaar eerder nog eens dunnetjes over. De tweede single Per Spoor (Kedeng Kedeng) belandt, dankzij de populariteit ervan onder Brabantse carnavalsvierders, binnen twee weken op de eerste plaats van de hitlijsten. In het voorjaar komt de debuut-cd van Meeuwis uit met als passende titel Verbazing. Het album schiet meteen door naar de nummer 1-positie van de charts. Aan de plaat verlenen grote namen als Boudewijn de Groot en George Kooymans hun medewerking als componist. Er verschijnen dat jaar nog twee succesvolle singles van Meeuwis, die vanaf nu geldt als een ware 'celebrity'.

1997

Voorafgaand aan het tweede album van Meeuwis en zijn begeleidingsgroep Vagant verschijnt de single Ik Tel Tot 3. Tegelijkertijd scoort acteur Antonie Kamerling in zijn creatie Hero uit de film Allstars een enorme hit met Toen Ik Je Zag, een compositie van Guus Meeuwis. In het najaar verschijnt de tweede cd Schilderij. Door de bestellingen van de handel bereikt het album al de goudstatus voordat het in de winkel ligt. Ondertussen is zijn versie van Reinhard Mey's Als De Dag Van Toen veelvuldig op de radio te horen.

Antonie Kamerling

1998

De singles ‘T Dondert En ‘T Bliksemt en Ik Wil Met Je Lachen worden in respectievelijk januari en mei behoorlijke hits. In december krijgen Meeuwis en zijn band een dubbelplatina plaat voor Verbazing en een gouden plaat voor Schilderij.

1999

Met de nieuwe single Ze Houdt Gewoon Van Mij springt Meeuwis in op de heropleving van de swingmuziek. Toch komt het nummer niet verder dan de tipparade. Op dansscholen is het echter een grote hit, de band mag daarom de Gulden Vedel in ontvangst nemen. Het derde album staat gepland voor september, Meeuwis is die maand in vrijwel elk televisieprogramma te gast. Het drukke showbizz bestaan is voor Meeuwis niet meer te combineren met zijn rechtenstudie. Hij stopt met studeren.

2000

Halverwege het jaar moet Guus Meeuwis de reeds gestartte opnamen van zijn derde album en nieuwe single stoppen vanwege aanhoudende stemproblemen. Er volgt een succesvolle operatie waarbij een cyste wordt verwijdert. Vijf maanden, 20 afgezegde concerten en enkele zanglessen later treedt hij weer op. Het album Schilderij behaalt ondertussen de platina status.

2001

Guus Meeuwis & Vagant vieren op 18 januari het eerste lustrum met een concert in Ahoy'. Het album 1 Voor Allen verschijnt in maart. De plaat bevat naast liedjes van Meeuwis zelf ook bijdragen van Fluitsma & Van Tijn, Leo Driessen en Han Kooreneef. Op Straat, een cover van Streets Of London (1974) van Ralph McTell met nieuwe tekst van Meeuwis, is de eerste single van het nieuwe album. Meeuwis en Kooreneef schrijven Nu Of Nooit, een single die in maart wordt uitgebracht in het kader van een gezamenlijke actie van De Stichting Nationale Boomfeestdag en Stop Aids Now. Na 8 jaar samen te hebben gespeeld gaan Guus Meeuwis & Vagant aan het eind van het jaar uit elkaar. Sommige leden van Vagant blijven deel uitmaken van de begeleidingsband van Guus Meeuwis tijdens liveoptredens. Meeuwis tekent als soloartiest een platencontract bij EMI.

Fluitsma & Van Tijn Han Kooreneef Leo Driessen

2002

Op 8 april wordt Leve Het leven, de eerste solo single van Guus Meeuwis uitgebracht. Het nummer is geschreven en gearrangeerd door Daniël Lohues (Skik). Het titelloze soloalbum verschijnt in september. Het nummer Vriend en Bondgenoot is geschreven door Pascal Jakobsen (Bløf) met een tekst van Han Kooreneef.

Bløf Skik

2003

Guus Meeuwis tourt vanaf januari door het land. Samen met cabaretier en programmamaker Bavo Galema werkt hij aan het programma In Concert 2004. De opbrengsten van de single Hé Zon, die in november verschijnt, gaan volledig naar de Bart Foundation.

2004

De theatershow van Guus Meeuwis op 21 maart in 't Spant te Bussum wordt opgenomen om later op DVD uit te brengen. Speciaal voor het EK voetbal in Portugal brengt Guus Meeuwis samen met DJ Edwin Evers de single Waar Moet 'ie In? Daar Moet 'ie In! uit. De opbrengst van de single gaat naar de Stichting Spieren Voor Spieren. Meeuwis viert zijn tienjarig jubileum met het album Tien Jaar Levensecht waarop naast zijn grootste hits ook twee nieuwe nummers staan. Er verschijnt ook een gelijknamige dvd. Tijdens de herdenking van de overleden zanger André Hazes in de ArenA op 27 september zingt Meeuwis diens lied Geef Mij Je Angst, een nummer dat hij twee jaar eerder al had opgenomen op verzoek van DJ Edwin Evers ter ere van het 25-jarig jubileum van Hazes.

André Hazes

2005

Meeuwis' versie van Geef Mij Je Angst wordt in maart op single uitgebracht. Het wordt zijn vierde nummer 1 hit. Meeuwis krijgt een gouden plaat voor zijn album Tien Jaar Levensecht. Van de cd zijn 40.000 exemplaren verkocht. In juli bereikt de zanger een mijlpaal in de geschiedenis van de Top 40. Meeuwis heeft als eerste artiest met Het Is Een Nacht (1995) en Geef Mij Je Angst (2005) twee singles op zijn naam staan die zeventien weken lang in de top tien hebben gestaan. 23, 26 en 27 september geeft Meeuwis drie uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall. De single De Weg is oorspronkelijk van de Duitse zanger Herbert Grönemeyer en vertaald door tekstschrijver Leo Driessen. Het album Wijzer wordt geproduceerd door Rob van Donselaar. De cd bevat onder meer composities van JW Roy, Jack Poels (Rowwen Hèze) en Daniel Lohues (Skik) en ook een liedje van Toon Hermans.

JW Roy Rob van Donselaar Rowwen Hèze Skik

2006

De single Jouw Hand (20 januari) bevat als tweede track Hé Zon, live opgenomen tijdens een van de concerten in de Heineken Music Hall. Guus Meeuwis krijgt op 6 februari tijdens het Harpen Gala in 't Spant te Bussum een Gouden Harp uitgereikt. De single Geef Mij Je Angst wint op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award. Op 13 april sluit Guus Meeuwis zijn theatertournee af in Tilburg. In het zomerseizoen staat hij onder meer in juni drie maal in het Philips Stadion. Registraties van de optredens verschijnen op cd en dvd. Naar aanleiding van het WK Voetbal in Duitsland brengt Guus Meeuwis het voetballied Ik Wil Dat Ons Land Juicht uit op single. De basis van de teksten is geleverd door voetballer Ruud van Nistelrooij.

2007

De single Tranen Gelachen komt in april binnen op de eerste plaats van de hitparade. Op 15, 16 en 17 juni staat Guus Meeuwis weer in het Philips Stadion te Eindhoven, ditmaal met de show Groots Met Een Zachte G. Opnamen van het concert zijn onder meer te horen op de driedelige singles Proosten (augustus) en Genoten (november). Guus Meeuwis maakt op 3 oktober deel uit van het Friends For War Child Concert in Ahoy'.

2008

Half januari zit Guus Meeuwis met band een week in theater De Nobelaer te Etten-Leur om te repeteren en try-outs te spelen voor de theatertournee. In dezelfde maand staat de zanger ook negen keer in Ahoy' tijdens met Vrienden Van Amstel Live. Een registratie hiervan wordt 9 februari uitgezonden door de NPS. Groots Met Een Zachte G in het Philips Stadion krijgt een vervolg met concerten op 12, 13, 14 en 15 juni. Meeuwis' uitverkochte clubtournee begint op 22 oktober met een optreden in het Paard van Troje te Den Haag en eindigt 3 december in de Oosterpoort te Groningen. JW Roy speelt in het voorprogramma.

2009

Dat Komt Door Jou (april) is de eerste single van het album NW 8 (mei). De titel van het album verwijst naar de postcode van St John's Wood in London, het district waar de Abbey Road Studio's zijn gelegen en waar Guus Meeuwis de plaatopnames heeft gemaakt. Op NW 8 staan vijftien nieuwe songs die Meeuwis voor het grootste deel samen heeft geschreven met Jan Willem Rozenboom en JW Roy.

2010

Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april neemt Guus Meeuwis de prijs voor Beste Zanger in ontvangst. De single Schouder Aan Schouder (mei) is een duet met Marco Borsato, geschreven door Meeuwis samen met John Ewbank, JW Roy en Jan-Willem Rozenboom. Volgens Borsato, in zijn toelichting in een persbericht, staat Schouder Aan Schouder voor 'saamhorigheid, broederschap, samenspel en kameraadschap, in muziek, sport, spel en het leven zelf'. De single behaalt de eerste plaats van de single Top 100. Guus Meeuwis en Youp van 't Hek zijn in de zomer allebei in Zuid-Afrika vanwege het WK voetbal. Tijdens een busrit na een safari schrijven ze samen het lied Majesteit. De twee voeren het liedje uit op 5 juli tijdens de uitzending van het tv-programma NOS Studio Sportzomer. Het nummer is daarna als download verkrijgbaar via de sites van beide zangers. De opbrengst van de single gaat naar de onafhankelijke internationale kinderrechtenorganisatie Save The Children. Op 3 oktober, tijdens een gala in het Beurs-World Trade Center Rotterdam in aanwezigheid van onder andere prinses Máxima, wint Guus Meeuwis voor zijn album NW8 een Edison in de categorie Beste Mannelijke Artiest. Op 10 september verschijnen de dvd, dubbele cd en dvd plus cd van Groots Met Een Zachte G 2010: De Jubileumeditie. De dvd is een registratie van het concert op zaterdag 12 juni in het Philips Stadion te Eindhoven.

Marco Borsato Youp van 't Hek

2011

Op 14 april, tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in Amsterdam, wint Guus Meeuwis in de categorie Beste Zanger. De single Dit Lied is de voorloper van het album Armen Open dat op 13 mei verschijnt. De liedjes op het album zijn geschreven door Meeuwis samen met Jan Willem Rozenboom en JW Roy. Het nummer Tot Ik Er Ben is een Nederlandse versie van Crossroads van Don McLean. Vanaf Hier is geschreven door Jack Poels (tekst) en Tren van Enckevort (muziek) van Rowwen Hèze. Het album komt binnen op de eerste plaats van de GFK Dutch Album Top 100. Op de cd staat ook This Is A Night, de Engelstalige versie van Meeuwis' hit Het Is Een Nacht, opgenomen samen met de Duitse rockband The Baseballs. De Duitsers zetten het nummer ook op hun eigen album Strings And Stripes. Van 16 juni tot en met 19 juni staat Meeuwis opnieuw met zijn concertserie Groots Met Een Zachte G in het Philips Stadion. Een van de voorprogramma's is JaH6 en de verrassingsact is Doe Maar. Armen Open heeft dan al de platina status bereikt. De gelijknamige single komt binnen op de eerste plaats van de single Top 100. Meeuwis zingt samen met JW Roy en hoofdrolspeler Frank Lammers de titelsong van de speelfilm De Bende Van Oss (première: 21 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht). Het lied Soms Is het Beter is geschreven in het Brabants en te horen tijdens de aftiteling. In oktober wint Meeuwis de Televizier Talent Award voor zijn rol als teamcaptain in Ik Hou Van Holland. Een paar dagen na de uitgave van de single Nergens Zonder Jou, opnieuw opgenomen samen met de Rotterdamse rapper Gers Pardoel, staat de zanger op 4 november in een uitverkocht Paradiso. Samen met Gerard van Maasakker en DJ Tiësto wordt Guus Meeuwis in november door Commissaris van de Koningin Wim van de Donk benoemd tot Ereburger van Brabant. Guus Meeuwis geeft zijn stem aan garnaal Bill in de Nederlandse versie van de Amerikaanse animatiefilm Happy Feet 2 die vanaf 23 november in de Nederlandse bioscopen draait. In het origineel wordt Bill vertolkt door Matt Damon.

DJ Tiësto Doe Maar Gerard van Maasakkers Gers Pardoel JaH6 JW Roy Rowwen Hèze

2012

Guus Meeuwis is een van de solisten tijdens het 5 mei-concert op de Amsterdamse Amstel dat traditiegetrouw bijgewoond wordt door de koningin. De zanger zet zich ook de komende drie jaar in voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei en lanceert dit jaar samen met schoolkinderen de fakkelcampagne Vrijheid Geef Je Door. De single Vrienden is op 21 mei gratis te downloaden. 8, 9, 15 en 17 juni staan in het teken van de concerten Groots Met Een Zachte G in het Philips Stadion te Eindhoven. De concerten van 9 en 17 juni worden gecombineerd met de EK duels van het Nederlands elftal, geprojecteerd vanaf een groot scherm.

2013

Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards op 18 april in Amsterdam wordt Guus Meeuwis door de luisteraars verkozen tot Beste Zanger. Meeuwis schrijft de meeste liedjes op het album Het Kan Hier Zo Mooi Zijn (10 mei) samen met JW Roy en pianist Jan-Willem Rozenboom. De tekst van Waar Je Ook Bent is van oud-wielrenner Peter Winnen en die van Nieuwe CD en Dag Als Vandaag van Guus Meeuwis en Jack Poels (Rowwen Hèze). De zanger doet met Het Kan Hier Zo Mooi Zijn zowel een Clubtour als een Theatertour. Het voorprogramma in de clubs wordt verzorgd Isabelle Amé, winnares van de Wie Rockt Groots?! waarbij bandjes van de Rockacademie konden strijden om een plek in het voorprogramma van de Groots met een Zachte G-stadionconcerten in 2012.

2014 - 2015

Het jubileumjaar (2015) wordt afgetrapt met de single Opzij (Herman van Veen) met rapper Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig). Het is de eerste single van het album Hollandse Meesters, een samenwerking met de New Cool Collective Big Band. Het album komt al op 17 oktober 2014 uit en wordt gepresenteerd tijdens een exclusief concert in het Rijksmuseum. Het optreden in de Royal Albert Hall in Londen op 24 mei 2015 is na aankondiging onmiddelijk uitverkocht. Het is het eerste volledig Nederlandstalige concert in de beroemde concertzaal. Op 16 oktober 2015 ontvangt Meeuwis de NPO Radio 2 Prijs (voorheen Mijlpaal prijs) voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziek. Een week daarvoor verschijnt zijn album Morgen.

De Jeugd van Tegenwoordig Herman van Veen New Cool Collective Big Band

2016

Eind maart geeft Meeuwis twee uitverkochte concerten in de beroemde Franse concertzaal Olympia in Parijs. Aanvankelijk zou hij samen optreden met Youp van 't Hek, maar de cabaretier kampt met gezondheidsproblemen. Toch blijkt Van 't Hek voldoende opgeknapt om het publiek te verrassen met een spontaan gastoptreden.

Youp van 't Hek

2017

Persfoto Guus Meeuwis 2017 (Bron: website Perssupport) De zanger staat voor het eerst op Pinkpop.

2019

Meeuwis krijgt de Lennaert Nijgh Prijs 2019, de prijs voor de beste tekstdichter. Frank Helmink, directeur Buma Cultuur motiveert de keuze als volgt: "Met zijn herkenbare en tot de verbeelding sprekende teksten weet hij jong tot oud te raken. Van prachtige, kleine luisterliedjes tot feestnummers."

Discografie Guus Meeuwis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Guus Meeuwis

Audio/Video Guus Meeuwis

Video Guus Meeuwis

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
BNN & Friends voor War Ch...
BNN & Friends voor War Child ~ Voorgoed
Guus Meeuwis & Vagant - H...
Guus Meeuwis & Vagant - Het Is Een Nacht... (Levensecht) (Official Video)
Guus Meeuwis - Brabant
Guus Meeuwis - Brabant
Guus Meeuwis - Nergens Zo...
Guus Meeuwis - Nergens Zonder Jou ft. Gers Pardoel
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Guus Meeuwis & Vagant - Het Is Een Nacht... (Levensecht) (Official Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer