Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GWYNETH WENTINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Gwyneth Wentink

Periode

16-09-1981 - heden

Genre

De Nederlandse Muziekprijs, harp, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Gwyneth Wentink

Gwyneth Wentink behoort met Lavinia Meijer tot de bekendste Nederlandse harpisten van haar generatie. Ze begint haar carrière op zeer jonge leeftijd, wint belangrijke prijzen en soleert regelmatig met orkesten. Ze speelt voornamelijk traditioneel harprepertoire, maar heeft daarnaast interesse in Indiase muziek en geeft met enige regelmaat opdrachten voor nieuwe ...
Volledige biografie...

Instrumenten

harp

Genoemd in de biografie van

2007   Nederlands Jeugd Strijk Orkest
2008   Felicia van den End

Biografie Gwyneth Wentink

Gwyneth Wentink behoort met Lavinia Meijer tot de bekendste Nederlandse harpisten van haar generatie. Ze begint haar carrière op zeer jonge leeftijd, wint belangrijke prijzen en soleert regelmatig met orkesten. Ze speelt voornamelijk traditioneel harprepertoire, maar heeft daarnaast interesse in Indiase muziek en geeft met enige regelmaat opdrachten voor nieuwe composities. Naast haar optredens als soliste en kamermusicienne is Wentink werkzaam als eerste harpiste van het Orchestre Révolutionaire et Romantique onder leiding van John Eliot Gardiner.

1981

Gwyneth Wentink wordt op 16 september 1981 in Utrecht geboren. Op vijfjarige leeftijd begint ze, geboren als dochter van Nederlands-Hongaarse musici, met harples en heeft haar eerste optredens een klein jaar later.

1989

Harpiste Gwyneth Wentink heeft haar eerste grote optreden in De Doelen in Rotterdam. Daar speelt zij, samen met fluitiste Abbie de Quant en het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van Viktor Liberman, het concert voor fluit en harp (KV.299) van Wolfgang Amadeus Mozart.

Abbie de Quant Concert- en Congresgebouw de Doelen

1991 - 1992

Gwyneth Wentink geeft een concert voor Koningin Beatrix en neemt, vanaf 1992, deel aan verschillende concoursen.

1993 - 1996

Wentink wint de eerste prijs bij het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent. In 1996 wint ze de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours en de eerste prijs bij de International Nippon Harp Competition in Tokio.

1998

Tijdens het Internationale Harpconcours in Tel-Aviv wint Wentink, als jongste prijswinnaar ooit, de speciale 'Gulbenkian' prijs voor de beste uitvoering van het harpconcert van Dirk Schäfer.

Dirk Schäfer

1999

In januari 1999 debuteert Gwyneth Wentink tweemaal: zowel in de Merkin Concert Hall in New York als in de Wigmore Hall in Londen. Ook wint zij dit jaar de eerste prijs van de 'Young Concert Artists International Audition' in New York waarmee ze de eerste harpiste is die een dergelijke onderscheiding mag ontvangen in de 38-jarige geschiedenis van dit concours.

2000

Na haar harpstudie te hebben gevolgd bij harpiste Erika Waardenburg aan het Utrechts Conservatorium, studeert de negentienjarige Gwyneth Wentink in 2000 af en behaalt haar eindexamendiploma als uitvoerend musicus met de hoogst haalbare cijfers met onderscheiding. Ook in 2000 wordt Gwyneth Wentink de Aaron & Irene Diamond Soloist prijs toegekend evenals de Richard Hall Fonds prijs.

Erika Waardenburg

2001

In 2001 maakt Wentink haar concertdebuut in New York: samen met de New York Chamber Symphony onder leiding van Jorge Mester heeft zij een optreden in de Alice Tully Hall. Tevens dit jaar ontvangt Gwyneth Wentink de Netherland-America Foundation Prize.

2002

In maart 2002 geeft Gwyneth Wentink een concert in de Carnegie's Weill Recital Hall in New York. Als harpsoliste met orkest heeft Wentink optredens met onder andere I Fiamminghi, het Orquesta Sinfonica Gran Mariscal de Ayacucho in Caracas, Venezuela, het Israël Philharmonic Orchestra onder leiding van Joel Lévy, het Nieuw Sinfonietta Amsterdam, het Südwest Rundfunk Orchester in Duitsland, het Philharmonisch Orkest van Bergen onder leiding van Simone Young, het San Diego Chamber Orchestra, het Radio Kamerorkest onder leiding van Peter Eötvös, het Nationaal Symfonie Orkest in Boekarest, het Rotterdams Kamerorkest en het Brabants Orkest, het Finse Philharmonik Orchestra te Helsinki, het Nationaal Orkest van België en het Wereld Jeugd Orkest.

Het Brabants Orkest

2005

Sinds 2005 neemt Gwyneth deel aan het Kirwani Kwartet met de Indiase bansuri speler Pt Hariprasad Chaurasia, George Brooks (saxofoon) en Vijay Gathe (tabla) en brengt de harp in de wereld van de klassieke Indiase muziek. In mei 2005 heeft ze samen met het kwartet een optreden in New York waarbij zowel een cd als een dvd van het concert wordt gemaakt.

2006

In mei 2006 krijgt Wentink de meest prestigieuze onderscheiding van het ministerie van OC&W toegewezen: de Nederlandse Muziekprijs.

2007

De Nederlandse Muziekprijs wordt in april officieel aan Gwyneth Wentink uitgereikt. Op 2 november wordt haar in Maastricht de prijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties toegekend voor 'de nieuwe generatie musici'. Ook heeft Wentink regelmatig solorecitals zoals in Parijs, Boekarest, Barcelona, London, Tokio, Athene, Praag, Rome, Venetië, Perugia, Tel-Aviv en Jeruzalem. Daarnaast is zij actief in de kamermuziek onder andere in de duo's met celliste Larissa Groeneveld en fluitiste Felicia van den End. Ook maakt zij deel uit van het Nederlands Harp Trio en vormt ze een ensemble met het Rubens Strijkkwartet.

Felicia van den End Larissa Groeneveld

2008

Wentink brengt haar tweede solo cd uit, getiteld 'Gwyneth Wentink'. Tijdens de Nederlandse Harpdagen speelt ze met het Brussels Philharmonisch Orkest onder leiding van Uri Segal in het Concertgebouw in Amsterdam. De NRC schrijft: "Haar harpspel was betoverend van klankkleur en eigenzinnig door haar gedecideerde timing en markante fraseringen. Wentink speelt recht uit haar hart, zonder pose of effectbejag. Het gaat niet meer om de harp maar alleen nog maar om de muziek."

2009

Wentink speelt het harpconcert van François-Adrien Boïeldieu met het Bangkok Symphony Orchestra onder leiding van Roberto Benzi. Daarnaast soleert ze met het Orkest van het Oosten en het Limburgs Symfonie Orkest. Ze werkt mee aan de muziektheaterproductie 'Jij verlaat mij voordat ik jou verlaat' van Tistheater. In Londen geeft ze een masterclass aan de Royal Academy of Music.

Limburgs Symfonie Orkest

2010

In januari speelt Wentink tijdens het Cartagena festival in Colombia. In maart soleert ze in het Palau de la Música in Barcelona met het Orquesta de Valencia met dirigent Isaac Karabtchevsky, in het harpconcert van Alberto Ginastera. In april speelt ze hetzelfde concert met de Boston Philharmonic onder leiding van Benjamin Zander.

2014

In januari verzorgt Wentink, in samenwerking met Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet), Bence Huszár (cello), Arnold Marinissen (slagwerk), Wouter Snoei (elektronica) en Arnout Hulskamp (visuals) een speciaal concert waarin het thema 'The human body' in geluid én beeld tot leven komt. Zo heeft Junkie XL op verzoek van Het Koninklijk Concertgebouw een nieuw werk gecomponeerd voor harp, klarinet, cello en elektronica. Verder staat een verkorte versie van Canto Ostinato van Simeon ten Holt op het programma en speelt Wentink een speciale versie van Spiegel im Spiegel van de Estlandse componist Arvo Pärt. In februari 2014 vormt Wentink een deel van de jury tijdens het Dutch Harp Festival.

Arnold Marinissen Bence Huszar Junkie XL Lars Wouters van den Oudenweijer Simeon ten Holt Wouter Snoei

Discografie Gwyneth Wentink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gwyneth Wentink

Audio/Video Gwyneth Wentink

Video Gwyneth Wentink

InnerAct - Canto Ostinato
InnerAct - Canto Ostinato
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
InnerAct - Canto Ostinato

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer