Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HALLO VENRAY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hallo Venray

Periode

1985 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Hallo Venray

Haagse groep wier Amerikaanse gitaarrock met droge, Nederlandse humor is doorspekt. Qua geluid klinkt altijd wel iets van Neil Young door, hoewel niet altijd even nadrukkelijk. Ook sporen Velvet Underground zijn te achterhalen. Ex-cabaretier Henk Koorn is de centrale man, zowel op het podium, waar hij een reputatie als (droog-)komiek ...
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Jonkers   drums
Peter Konings   basgitaar
Henk Koorn   gitaar, zang

Overige muzikanten

Dim Veldhuizen   drums
Toon Moerland   gitaar

Genoemd in de biografie van

1985   Frank van der Weij
1989   Paradogs
1992   Fatal Flowers
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

16-12-23, MOMfest, Veghel

Biografie Hallo Venray

Haagse groep wier Amerikaanse gitaarrock met droge, Nederlandse humor is doorspekt. Qua geluid klinkt altijd wel iets van Neil Young door, hoewel niet altijd even nadrukkelijk. Ook sporen Velvet Underground zijn te achterhalen. Ex-cabaretier Henk Koorn is de centrale man, zowel op het podium, waar hij een reputatie als (droog-)komiek opbouwt, als in de hoedanigheid van songschrijver. Het gezelschap vult zijn relativerende kant tevens in met nevenprojecten als de Abba's, met absurde Abba-covers (later onder de naam Supertroopers), De Bolderkar, Dakota Love Beach en Nellie Wilson.

1987

Hallo Venray krijgt vorm zodra gitarist Toon Moerland, van Jan O. en de Zeven Dwergen, zich bij Henk Koorn voegt. De aanvankelijk Nederlandstalige teksten verdwijnen naar de achtergrond en het geluid wordt Amerikaanser.

Jan O. en de Zeven Dwergen

1989

De groep brengt in eigen beheer het album You Don't Hit A Guy With Glasses On uit, een heftige plaat, aansluitend bij het krakerscircuit, waarbinnen de band in die tijd opereert. De presentatie van Henk Koorn doet ze echter al snel boven dat circuit uitstijgen.

1990

De tweede plaat King is een wat gangbaarder klinkend product, met als hoogtepunt het nummer Hotpants. Het meer dan tien minuten durende, fraai melancholieke titelnummer geeft de trend voor de jaren erna aan. De live-reputatie groeit, zeker zodra men het bij King aansluitende The Heart And The Soul inzet. Het nummer belandt later op The More I Laugh, The Hornier Due Gets.

1992

Hallo Venray In tegenstelling tot zijn voorgangers is het album The More I Laugh, The Hornier Due Gets uitermate radiovriendelijk. De nummers Slow Change, The Road en Summer Is Gone verschijnen op single en krijgen een warm onthaal op Radio 3. De agenda met data voor optredens raakt overvol, met als hoogtepunt een optreden op Pinkpop. Henk Koorn treedt er aan in een sexy uitmonstering, en krijgt met zijn grollen (zoals een act met een pogostick) het Pinkpoppubliek op het vroege uur moeiteloos op zijn hand.

1993

Hallo Venray De vierde Venray-plaat, A Million Planes To Fly, ligt in het (melodieuze) verlengde van de vorige, maar is wat meer country-getint. De cd krijgt goede kritieken en verkoopt naar behoren. De groep behoort nu tot de nationale topbands. De groep tourt wederom intensief. Zelfs in het buitenland ontstaat interesse; in Frankrijk tourt men met Texas en speelt in het Parijse L'Olympia. In Nederland wordt het Halfway Festival bij Amsterdam aangedaan.

1994

Hallo Venray Daar de band akoestisch altijd al goed uit de voeten kon, wordt met Jan Douwe Kroeske een niet versterkte 2 Meter Sessie opgenomen en op plaat uitgebracht. Het wordt wat stiller rond de band.

1995

Hallo Venray De country-invloeden verdwijnen in het album Merry-Go-Round, dat in september het licht ziet, wat naar de achtergrond. De plaat klinkt ook wat ruiger. De ontvangst is wat lauw en het lukt de groep niet het eerdere populariteitsniveau te halen. Dit ondanks de fraaie single The Beach en het weer zeer aan Neil Young herinnerende, maar ouderwets sterke Song For Suzi. Voor de Boudewijn de Groot-tribute Als De Rook Is Verdwenen covert de groep het nummer Ballade Van De Vriendinnen Voor Een Nacht

1997

In het voorjaar worden opnames gemaakt voor Hallo Venray, een nieuw album onder de bezielende leiding van Hans Vandenburg. Dankzij het gebruik van samples en andere electronische instrumenten krijgt de titelloze plaat een modern geluid. Op het album staat een CD-ROM waarmee je op een speelse manier door de geschiedenis van de band kunt.

Hans Vandenburg

1998

Tijdens de tour ter promotie van het abum Hallo Venray verlaat drummer Dim Veldhuizen de band. Hij wordt vervangen door Henk Jonkers (Fatal Flowers, 13, Mongrell). Henk Jonkers werkte als mede-producer mee aan het album The Harder I Laugh, The Hornier Due Gets. In de zomer verschijnt in een beperkte oplage het eerste album van De Bolderkar, een project waar aan Henk Koorn meewerkt als zanger en drummer. Tegen het eind van het jaar verschijnt ook de eerste plaat van The Supertroopers, de Abba-coverband van Koorn en Moerland. De naam De Abba's mogen ze niet gebruiken omdat de Zweedse groep daarvoor geen toestemming geeft.

13 De Bolderkar Fatal Flowers Mongrell Supertroopers

1999

Henk Koorn doet mee aan het Haagse gelegenheidsproject Wishing Well. Hallo Venray brengt een album met Neil Young covers uit. Het album, met de titel Roll Another Number, is live opgenomen in jongerencentrum Canix te Lottum.

The Wishing Well

2000

De band Dakota Lovebeach, waar ook Henk Koorn deel van uit maakt, wordt nieuw leven ingeblazen en brengt een cd uit. Moerland verlaat de band en richt zich nu volledig op de groep Kinkster waarin hij al enige tijd speelt. Het gerucht gaat dat Hallo Venray uit elkaar is gegaan, maar de release van het album I'm Not A Senseless Person, At Least I Don't Wanna Be bewijst het tegendeel. Henk Jonkers (Mongrell, ex-Fatal Flowers) neemt plaats achter de drumkit.

Dakota Lovebeach Fatal Flowers Kinkster

2002

Gallons of Gasoline is een live-album met een bloemlezing uit het rijke repertoire. De opnamen zijn in april 2001 gemaakt in Breda, Sneek en Rotterdam.

2003

I'm Not A Senseless Person, At Least I Don't Want To Be, het laatste studio-album van Hallo Venray, wordt op 6 september door Lo-Max word uitgebracht in de UK. Lo-Max is een zusterlabel van het befaamde Circus, dat eerder onder meer Garbage, Republica, the Go-Betweens, Gary Lucas en Megadeth heeft uitgebracht. Hallo Venray ondersteunt de release door enkele optredens in Engeland te verzorgen. In eigen land is de band in het voorjaar nog op enkele festivals te zien. Omdat ze niets meer vernemen van het label Lo-Max stuurt Hallo Venray een demo naar Excelsior Recordings, wat ze binnen twee weken een platencontract oplevert. De band gaat in november met met producer Frans Hagenaars de studio in. Henk Koorn vertrekt 16 november met singer/songwriter Erny Green naar Zagreb om een zestal solo-optredens te doen in het voormalige Joegoslavië. De tour wordt georganiseerd door de stichting CRASH die na de oorlog al drie benefiet cd's uitbracht om de rockcultuur in Bosnië nieuw leven in te blazen.

2004

In november speelt Hallo Venray op Crossing Border.

2005

Hallo Venray Hallo Venray presenteert op 23 januari het album Vegetables & Fruit in Paradiso Amsterdam. De cd wordt uitgebracht door Excelsior Recordings. De presentatie vormt de start van een uitgebreide clubtour.

2006

Naast Hallo Venray zit Henk Jonkers ook in Los Tiki Boys. In de groep zitten verder leden uit Treble Spankers en The Firebirds. Een van de platen waar Henk Koorn als producer bij is betrokken is het album Don Quichot van Can_Of_Be.

can_of_be Los Tiki Boys The Firebirds The Treble Spankers

2007

Henk Koorn is als producer betrokken bij het debuutalbum Blood On The Floor van De Nieuwe Vrolijkheid. Als de cd in maart verschijnt is de jonge Haagse groep al uit elkaar. Koorn werkt met het duo Appie Kim, een afsplitsing van De Nieuwe Vrolijkheid. Hij co-produceert de eerste plaat van The Quotes. Henk Jonkers produceert het debuutalbum van The Horse Company en drumt mee tijdens de concerten van Scram C Baby.

Scram C Baby The Horse Company The Quotes

2008

In september verschijnt van Hallo Venray Leather On My Soul, een dubbelalbum waarop alle liedjes zowel in een breekbare akoestische versie als in een stevige gitaarversie worden uitgevoerd

2009

Tijdens een avond van het Haags Pop Podium in juni in De Paap te Den Haag speelt Henk Koorn met zijn nieuwe band Deze. De groep bestaat verder uit drummer Nick van den Eertwegh (van de band Zulke) en Natascha van Waardenburg (Appie Kim, De Nieuwe Vrolijkheid).

Deze

2010

Voor de band Belly Says (met Erny Green) produceert Henk Koorn het titelloze debuutalbum. Hij staat samen met Natasha van Waardenburg ook verantwoordelijk voor de productie van de single Sci-fi/Bobbi Flekman van de Delftse indierockgroep Weissmuller.

Belly Says Erny Green

2011

Henk Koorn neemt eind februari samen met Melle de Boer liedjes op in een boerderij te Utrecht. Hun gezamenlijke album Rootnoot wordt onder de naam Henk & Melle op 1 oktober gepresenteerd in het Paard van Troje in Den Haag. Henk & Melle treedt op als vierkoppige band met Natasha van Waardenburg op toetsen en bas en Thijs van Teijlingen (Woot) op drums.

Henk & Melle John Dear Mowing Club

2012

Naar aanleiding van de heruitgave van de Hallo Venray-klassieker The More I Laugh, The Hornier Due Gets (1992), op cd en voor het eerst ook op vinyl, voert de band dit album, in de oude samenstelling, uit in november en december integraal uit tijdens de The More I Laugh Tour. De heruitgave verschijnt op Re:, een sublabel van Excelsior Recordings waarop ontwerpers Robert Muda en Jeroen van Erp (Fabrique) belangwekkende episodes uit de Nederpopgeschiedenis boekstaven.

2014

Zes jaar na Leather On My Soul komt het album Show uit. Het wordt lovend ontvangen door de Nederlandse pers. De Volkskrant vindt het hun beste plaat sinds The More I Laugh... en 3voor12 noemt de veteranen beter dan ooit. Naar aanleiding van de release van Show doet de driemans band een keine clubtour door Nederland.

Discografie Hallo Venray

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hallo Venray

Audio/Video Hallo Venray

Video Hallo Venray

Hallo Venray - Bob Dylan ...
Hallo Venray - Bob Dylan Lyrics
Right To Know
Right To Know
Travelling
Travelling
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Travelling

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer