Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HAMMERHAWK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hammerhawk

Periode

1982 - 2003

Genre

metal, thrashmetal

Online

Officiële website

Hammerhawk

Hammerhawk is een metalband uit Beverwijk. Het geluid ontwikkelt zich van melodieuze metal met Motörheadinvloeden tot thrash metal. Pas in 1990 verschijnt het debuutalbum Welcome Home, We Expected You. Bandleden van Hammerhawk duiken op in bands als Goddess Of Desire, Defender, Gutwrench en The Flying Embryo's.
Volledige biografie...

Bezetting

Paul van Rijswijk (2)   gitaar, producer
Danny Vlaspoel   gitaar
Ray van Wijngaarden   drums
Thijs Bruijns   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Alex van Die   gitaar
Rob Oorthuis   gitaar
Silvano Puggioni   gitaar
Wouter van der Schans   gitaar
Jason Hise   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2002   Vortex

Biografie Hammerhawk

Hammerhawk is een metalband uit Beverwijk. Het geluid ontwikkelt zich van melodieuze metal met Motörheadinvloeden tot thrash metal. Pas in 1990 verschijnt het debuutalbum Welcome Home, We Expected You. Bandleden van Hammerhawk duiken op in bands als Goddess Of Desire, Defender, Gutwrench en The Flying Embryo's.

1982 - 1984

Hammerhawk wordt in 1982 in Beverwijk opgericht door de uit Australië afkomstige vocalist/bassist Thijs 'Maniac' Bruijns (ex-Blitzrock) en drummer Ray van Wijngaarden (ex-Cold Gin), aangevuld met gitaristen Bart van Rixel en Alex van Die. De eerste demo laat een melodieuze variant horen op de Britse heavy metalband Motörhead. De bekendheid van de band groeit door optredens als voorprogramma van bands als Bodine, Vandale en Highway Chile. In 1984 verschijnt het vier nummers tellende minialbum Breaks Loose. De plaat wordt niet opgepikt door een grote platenmaatschappij.

Bodine Highway Chile Vandale

1985 - 1987

Na diverse bezettingswisselingen is Hammerhawk weer regelmatig te zien in het clubcircuit. Het radioprogramma Vara's Vuurwerk zendt liveopnamen uit van de band. Het bandgeluid is een stuk steviger en sneller geworden.

1988 - 1991

Naar aanleiding van de demo Dark Side Of The Alley tekent Hammerhawk in 1990 een platencontract bij Overdrive Records. De gitaristen in deze periode zijn Danny Vlaspol en Paul van Rijswijk. Hammerhawk brengt een jaar later het debuutalbum Welcome Home, We Expected You uit. De plaat is in vijf dagen opgenomen en binnen 1 dag gemixt. De muziek is complexer met meer breaks en tempowisselingen. De zang is minder rauw en kent meer hoge uithalen. Aardschok beschrijft het geluid in een recensie als zeer strak en hecht. Hoogtepunten zijn de tracks If You See Kay en F.H.C. Het nummer AIDS II duurt slechts 18 seconden. De samenwerking met Overdrive is geen succes. Het lukt de band niet een prominente plaats te veroveren in de Nederlandse thrash-scene, wat mede het gevolg is van de regelmatige wisselingen in de bezetting.

1992 - 1997

Tijdelijk neemt Richard Post de vocalen voor zijn rekening, maar als dat niet bevalt gaat bassist Thijs Bruijns weer zingen. De band richt zich weer meer op oude stijl heavy metal en treedt regelmatig op in jongerencentra, voor motorclubs en tijdens braderieën. Tracks verschijnen op demo's en de compilatie IJmond Pop (1992). De demo Let Me Go wordt in voorjaar 1995 positief besproken door Opscene. Het undergroundblad omschrijft de muziek als 'vet uitgesmeerde multi-metalcrossover met brede voedingsbodem'. Gitarist Paul van Rijswijk is betrokken bij de oprichting van Goddess Of Desire. Samen met Bruijns richt hij ook de pretpunkband The Flying Embryo's op.

Goddess Of Desire The Flying Embryo's

1998 - 2001

Hammerhawk De cd The Future (Written In The Past) bevat een bloemlezing uit 15 jaar opnamen. Op de plaat staat onder meer een Kiss-cover. Hammerhawk doet een korte Amerikaanse tournee met The Mentors. Onder de naam Mentorhawk brengen beide bands een minialbum uit. Op 21 november 1998 viert de band het zeventienjarig bestaan met een optreden in 't Vervolg in thuisstad Beverwijk. Nummers verschijnen op de compilaties Heavy Metal Maniacs Vol. 1 en 40 Jaar IJmond Pop. Een jaar na de single War (2000) komt de track Slaughtered By Nature terecht op de compilatie Heavy Metal Maniacs Vol. 2.

2002

Voor de fans verschijnt een jubileum-cd waarop bevriende bands een nummer spelen van Hammerhawk, met bijdragen van o.a. Destroyer 666, Roadkill, Scavenger, Vortex, Goddess Of Desire en The Flying Embryo's. Tijdens A Tribute To Hammerhawk, in april in het Witte Theater te IJmuiden, treedt Thijs Bruijns in het huwelijk met bandmanager Jolanda van Vliet. De band werkt aan een volgend album met tracks als Madman's Mind, Welcome To Death en Never Give Up.

2003

Tot een uitgave van een nieuw album komt het niet, want Hammerhawk houdt op te bestaan.

2006

In de Dutch Metal Cult Series van het label Rusty Cage verschijnt de heruitgave van Hammerhawks Breaks Loose uit 1984, aangevuld met extra tracks.

2010

Bassist, zanger en medeoprichter Thijs Bruijns overlijdt op 28 augustus op 49-jarige leeftijd.

Discografie Hammerhawk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hammerhawk

Audio/Video Hammerhawk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer