Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HAN KOORENEEF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

03-03-1963 - heden

Genre

componist, componisten, pop/rock, tekstdichters, tekstschrijver

Online

Officiële website

Han Kooreneef

Na een studie rechten ontpopt Han Kooreneef zich als tekstschrijver. Kooreneef breekt door als hij met Leo Driessen de nummer 1 hit Dromen Zijn Bedrog voor Marco Borsato schrijft. Sindsdien is hij een van de vaste tekstschrijvers voor de populaire zanger.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1990   Leo Driessen
1996   Haro Slok
1996   Jan Tekstra
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Han Kooreneef

Na een studie rechten ontpopt Han Kooreneef zich als tekstschrijver. Kooreneef breekt door als hij met Leo Driessen de nummer 1 hit Dromen Zijn Bedrog voor Marco Borsato schrijft. Sindsdien is hij een van de vaste tekstschrijvers voor de populaire zanger.

1963

Han Kooreneef wordt geboren op 3 maart 1963 in Rosmalen. Hij groeit op in een artistiek en intellectueel gezin. Zijn vader is jurist en zijn moeder geeft na een studie aan het conservatorium zangles aan huis.

1982 - 1989

Na het gymnasium gaat Kooreneef in 1982 rechten studeren in Utrecht. Via zijn studentenvereniging komt hij in aanraking met muziek, toneel en cabaret. Daarnaast speelt hij toetsen in een coverband.

1990

Met zijn bul onder zijn arm schrijft hij een paar sollicitatiebrieven. Maar na een paar maanden komt hij tot de conclusie dat zijn ambities niet in de advocatuur liggen. Hij sluit een lening af en stort zich op het tekstschrijven en componeren. 's Avonds is hij te vinden in een studio waar hij zijn hersenspinsels vastlegt. Op een dag komt hij daar de A&R manager van Ron Brandsteder tegen het lijf. Kooreneef krijgt de opdracht liedteksten voor zijn album Even Terug te schrijven. De plaat van de quizmaster doet niets.

Ron Brandsteder

1991 - 1994

In oktober 1991 overlijdt zijn vader. Henk Westbroek vraagt hem daar een nummer over te schrijven wat resulteert in het emotioneel geladen Opa. Westbroek ziet echter af van het lied omdat het niet past in zijn repertoire. Het management van Kooreneef heeft ook Marco Borsato in zijn stal, en zo belandt Opa bij de zanger die dan nog Italiaanse platen maakt. De tranentrekker verschijnt op het album Giorno Per Giorno dat in 1992 in de winkels ligt. Omdat Kooreneef als tekstschrijver nog niet kan rondkomen gaat hij als redacteur werken bij Endemol. Kooreneef heeft financiële zekerheid, maar het werk trekt hem niet. In 1994 neemt hij ontslag. Hij houdt contact met oud-collega Leo Driessen en met hem schrijft hij de tekst Dromen Zijn Bedrog. Ook dit nummer komt via zijn management bij Borsato terecht. De meezinger wordt een grote hit en verschijnt in 1994 op zijn eerste Nederlandstalige cd: Marco.

Henk Westbroek Leo Driessen Marco Borsato

1995 - 1999

Door het succes van Marco Borsato breekt Kooreneef definitief door. Niet alleen als tekstschrijver, maar ook als componist. Hij is tot vandaag een van de vaste tekstschrijver van Borsato. Voor zijn platen schrijft hij niet alleen teksten, maar ook enkele composities. Hij werkt mee aan Als Geen Ander (1995), De Waarheid (1996) en De Bestemming (1998). Kooreneef schrijft in deze periode onder meer ook voor Guus Meeuwis, Marcel de Groot, Karin Bloemen en Volumia! In 1997 schrijft hij het nummer Heb Je Een Vuurtje Voor Mij voor de Belgische zanger en presentator Bart Kaëll. In België slaat het nummer redelijk aan. In 1997 verschijnt zijn soloalbum Vogelvrij.

Guus Meeuwis Karin Bloemen Marcel de Groot Volumia!

2000

Voor zijn hele oeuvre krijgt hij een Gouden Harp. Hij werkt mee aan het album Luid En Duidelijk van Marco Borsato.

2001

Met acht vrijwilligers uit het bedrijfsleven en de muziek- en theaterwereld richt hij Stichting Dubbelleuk op. De stichting zet zich in voor kinderen die een verzetje kunnen gebruiken: zieke kinderen, kinderen uit achterstandswijken en asielzoekertjes. Elk jaar organiseert de stichting een muziek- en theatermiddag.

2003

In 2003 wint hij met zijn collega's van Stichting Dubbelleuk de Publieksprijs Nationaal Compliment. Op artistiek gebied scoort hij met de ballade She van Di-rect. Met Syb van der Ploeg en Nico Outhuijse schrijft hij het nummer Zoeken In De Lucht voor Martin Frankema die meedoet aan de voorronde van het Nationaal Songfestival. De jury beloont Frankema met een derde plaats en de zanger ziet de finale aan zijn neus voorbij gaan. Kooreneef componeert met John Ewbank de single Nu Dat Jij Er Bent, vertolkt door Carel Kraayenhof, Trijntje Oosterhuis en violiste Janine Jansen. Het nummer wordt opgedragen aan de Catharina-Amalia, de dochter van Prins Willem Alexander en Maxima. De opbrengst van het nummer gaat naar Jantje Beton.

Carel Kraayenhof Di-Rect Janine Jansen John Ewbank Syb van der Ploeg Trijntje Oosterhuis

2004

Marco Borsato komt in het voorjaar met zijn nieuwe album Zien dat alleen op DVD verschijnt. Kooreneef levert wederom teksten af. In april verschijnt er een verzamelalbum van Ruth Jacott met haar grootste hits. Op het album zingt ze ook twee nieuwe nummers. Een daarvan is In De Wolken van De Kast. Kooreneef schreef het nummer voor de Friese band die het al in 1999 op de plaat Onvoorspelbaar zette.

De Kast Ruth Jacott

2006

Samen met Tjeerd Oosterhuis levert Han Kooreneef met de compositie Mr. Irresistable een bijdrage aan On Patrol, het eerste soloalbum van Monique Klemann.

Monique Klemann

2007

Han Kooreneef maakt deel uit van Motel West Coast, een avondvullende popvoorstelling gevuld met populaire Amerikaanse West Coast-nummers van groepen als The Eagles, Crosby, Stills & Nash, Fleetwood Mac, The Byrds, Doobie Brothers en The Beach Boys. In de periode januari/april doet deze muziektheaterproductie een uitgebreide tournee langs meer dan dertig Nederlandse theaters. De première is op 2 februari aanstaande in theater De Lawei te Drachten. De première is op 2 februari in theater De Lawei te Drachten. Kooreneef levert bijdragen op het Nederlandstalige album Meer Dan Ooit (februari) van Edsilia Rombley.

Edsilia Rombley

2008

De tekstschrijver levert bijdragen aan het hitalbum Jij Bent Zo van Jeroen van der Boom.

Jeroen van der Boom

2009

Han Kooreneef schrijft de titelsong Dat Ben Jij voor de animatiefilm Suske & Wiske: De Texas Rakkers. Het nummer wordt uitgevoerd door Jim.

Jim

2010 - 2011

Han Kooreneef schrijft het duet Los Van De Grond voor Jeroen van der Boom en zangeres Leonie Meijer (finaliste in The Voice Of Holland).

2013

Zangeres Samantha Steenwijk staat in de finale van Bloed Zweet en Tranen, het programma waarin wordt gezocht naar een nieuwe Nederlandse volkszanger(es). Haar finalelied Zonder Jou is geschreven door Kooreneef.

Samantha Steenwijk

2014

Kooreneef is de eerste winnaar van de Lennaert Nijgh Prijs, een award voor tekstdichters die met hun oeuvre een stempel hebben gedrukt op de Nederlandse muziekgeschiedenis.

Lennaert Nijgh

Discografie Han Kooreneef

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Han Kooreneef

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer