Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANK THE KNIFE & THE JETS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hank The Knife & The Jets

Periode

1975 - heden

Genre

rock'n'roll

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Hank The Knife & The Crazy Cats

Hank The Knife & The Jets

Arnhemse rock & roll-band die in het midden van de jaren zeventig met hits als Guitar King en Stan The Gunman hoge ogen gooit in de nationale hitparade. De groep gaat na 1977 als Hank The Knife & Crazy Cats verder. De riff uit Guitar King duikt in 1997 op ...
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Bruysten   basgitaar, zang
Alfons Haket   gitaar, zang
Alan Macfarlane   drums
Jan Klop   basgitaar, zang
Arjan Witte   orgel

Overige muzikanten

Rob Mijnhart   drums
Jan Van Haaften   basgitaar, zang
Eugene Arts   drums
Pierre Beek   gitaar, zang
Hans van Geffen   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1974   Long Tall Ernie and the Shakers
1977   Speedtwins

Biografie Hank The Knife & The Jets

Arnhemse rock & roll-band die in het midden van de jaren zeventig met hits als Guitar King en Stan The Gunman hoge ogen gooit in de nationale hitparade. De groep gaat na 1977 als Hank The Knife & Crazy Cats verder. De riff uit Guitar King duikt in 1997 op als sample in de dance-hit Donuts With Buddah van Eboman.

1975

Het grote succes begint voor Henk Bruysten (ex-Palace, ex-Long Tall Ernie & The Shakers) wanneer hij zijn eigen band Hank The Knife & The Jets opricht. Hij wordt bijgestaan door Pierre Beek (ex-Palace, ex-Darling), bassist Jan van Haaften, drummer Rob Mijnhart en gitarist Hans van Geffen. Met de eerste single Guitar King is het meteen al raak: het nummer staat maar liefst elf weken in de hitparade en bereikt de tweede plaats. Nog beter vergaat het de opvolger, Stan The Gunman, met een eerste plaats. Het singles kopende publiek laat echter het album The Guitar King links liggen. De elpee bereikt de albumlijsten niet.

Darling Long Tall Ernie and the Shakers Palace

1976

De band blijft met haar goed meezingbare rock & roll-liedjes hoge ogen gooien in de nationale hitparade. Het nummer Yesterday Star behaalt een veertiende plaats, Crazy Cat doet het iets minder goed met een eenendertigste notering. Drummer Rob Mijnhart is dan inmiddels al vervangen door ex-Trademark drummer Eugene Arts en Hans van Geffen, die zijn eigen Van Geffen Band opzet, maakt plaats voor ex-Long Tall Ernie & The Shakers gitarist Alfons Haket.

Van Geffen Band

1977

Na de geflopte single Ennio/Crackerjack valt de groep uiteen. De single The Man With The Golden Guitar wordt al niet eens meer uitgebracht. Eugene Arts verdwijnt naar Long Tall Ernie & The Shakers en Henk maakt onder de naam Silvertone de single So What/O.K.

Long Tall Ernie and the Shakers Silvertone

1979

Bruysten keert terug als Hank The Knife & Crazy Cats. De Crazy Cats is een Arnhems damestrio, bestaand uit Yvonne, Kitty Bruysten en Letty Arts. De eerste single Johnny & Honey/ Song For Kim haalt de hitparade niet.Van Hank The Knife & The Jets verschijnt bij Bovema-Negram de compilatie Golden Greats.

1980

De single Crazy Guitar (samen met Crazy Cats) bereikt de 8e plaats in de Top 40. De opvolger Diamonds weet niet verder dan de Tipparade te komen. Ondertussen verschijnt een tweede compilatie met hitmateriaal van Hank The Knife & The Jets bij het Music For Pleasure-label onder de titel Best Of.

1981

Wanneer ook de single Six Bassman/Home niet het gewenste succes oogst, valt de groep uiteen. De Crazy Cats maakt nog de single Crazy Crazy Crazy, maar de neerwaartse lijn is voorgoed ingezet.

2003

Vanaf 1 januari gaan Hank the Knife & The Jets weer in de orginele bezetting optreden.

2006

Hank The Knife & The Jets De band maakt een nieuwe cd. Het album Black telt vijftien nummers die de groep de afgelopen jaren heeft opgenomen. De cd wordt zondag 17 december gepresenteerd in Capital X in Arnhem met een optreden en een vertoning van een dvd met opnamen uit de jaren zeventig. De bezetting van Hank the Knife & the Jets bestaat naast Henk 'The Knife' Bruysten uit gitarist/zanger Pierre Beek, gitarist Alfons Haket (beiden bandleden van het eerste uur) en drummer Alan Macfarlane (o.a. ex-The Moans en Long Tall Ernie & The Shakers).

2009

Na een kort ziekbed overlijdt Pierre Beek op 24 mei op 63-jarige leeftijd in het Arnhemse Rijnstateziekenhuis aan de gevolgen van kanker.

2010

Hank The Knife & The Jets in 2010 Na het bewogen jaar 2009 pikt Hank The Knife de draad weer op met een nieuwe bezetting waar ook gitarst/zanger Alfons Haket deel van uitmaakt. Bassist Jan Klop was eerder roadie bij Hank The Knife & The Jets. Arjan Witte is naast zijn werk als toetsenman bij Spinvis ook actief als schrijver. Na het optreden op Lowlands in augustus neemt drummer Alan Macfarlane het stokje over van Sander Ponne. Naast eigen hits speelt de band nummers van Long Tall Ernie & The Shakers en rock-'n-rollklassiekers.

Spinvis

2011 - 2012

Op zijn album Six Bass Man (15 oktober 2011) herdenkt Hank The Knife zijn vroege muziekjaren en oude vriendschappen. Het muziekblad Revolver’s Lust For Life schrijft in maart 2012: ‘Six Bass Man is het album van een gelouterde overlevende, die na tal van tegenslagen dacht niks meer te zeggen te hebben en toen opeens tot zijn eigen verbazing moet hebben gemerkt dat hij zijn snaren in meer dan één opzicht kon laten resoneren. Hulde.’

Discografie Hank The Knife & The Jets

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hank The Knife & The Jets

Audio/Video Hank The Knife & The Jets

Video Hank The Knife & The Jets

Hank the Knife & The Jets...
Hank the Knife & The Jets - Guitar King 1975
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hank the Knife & The Jets - Guitar King 1975

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer