Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS ASSELBERGS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

hans asselbergs

Periode

28-10-1953 - 14-05-2007

Genre

componist, hedendaags, latin jazz, marimba, percussie, pop/rock, vibrafoon

Online

Officiële website

Hans Asselbergs

Hans Asselbergs, apotheker, musicus en componist, koopt eind jaren negentig een oud bedrijfspand in Haarlem, dat hij samen met zijn vrouw, beeldend kunstenaar Michèle Baudet, ombouwt tot studio, toon- en werkplaats 'Grasland'. Grasland is een professionele geluidsstudio en tevens concertzaal, in het gebouw is verder ook ruimte voor try-outs, theater, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, marimba, percussie, vibrafoon

Biografie Hans Asselbergs

Hans Asselbergs, apotheker, musicus en componist, koopt eind jaren negentig een oud bedrijfspand in Haarlem, dat hij samen met zijn vrouw, beeldend kunstenaar Michèle Baudet, ombouwt tot studio, toon- en werkplaats 'Grasland'. Grasland is een professionele geluidsstudio en tevens concertzaal, in het gebouw is verder ook ruimte voor try-outs, theater, exposities van mixed media en beeldende kunst en een werkplaats. In de studio wordt opgenomen door o.a. Louis Andriessen, Mauricio Kagel, Michel van der Aa, Elmer Schönberger, het Mondriaan Kwartet, het Schönberg Ensemble en Micha Hamel.

1953 - 1977

Hans Asselbergs wordt op 28 oktober geboren in Heemstede. Tijdens de middelbare schoolperiode maakt hij al deel uit van de popgroep Creepy. Na zijn schooltijd gaat hij farmacie studeren in Groningen, met als bijvak biologische psychiatrie. Daarnaast studeert hij slagwerk aan het conservatorium van Groningen.

1978 - 1995

Hans Asselbergs is apotheker in Haarlem. Hij is actief voor de Brijderstichting, een instelling voor verslavingszorg, in Noord-Holland exclusief Amsterdam. Ook is hij consultant voor de farmaceutische industrie (o.a. Organon en Glaxo) en maakt hij deel uit van een departementale adviesgroep met betrekking tot drugsbeleid. Naast zijn drukke werkzaamheden op farmaceutisch terrein vindt hij steeds tijd voor een tweede leven als musicus. Hij volgt masterclasses bij David Friedman (vibrafoon) en Keiko Abe (marimba). Tot 1983 is hij vibrafonist in het kwartet Monte Sauza, dat in 1982 het NOS Jazz Festival wint. Daarna speelt hij marimba in Sambra, een Latin jazz formatie rond Lucas van Merwijk en van 1987 tot 1991 werkt hij mee aan de multimedia performances van stichting de aantAsting.

Lucas van Merwijk

1996 - 2006

Hans Asselbergs is steeds meer actief als componist. Niet zelden ontwerpt hij voor zijn composities spectaculaire instrumenten, zoals de Kogelmachine en de Valmachine. Hij schrijft o.a. 'concert voor boot, brug en bus' (1995), 'storm tij' voor de Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam (1997), '3met5' (1996), 'vallend stof' (1998), 'door het bos naar de bomen' (1998), 'anchil mar par che sommerga' (2001), '12zeven5' (2002), 'concert voor 20 autofonisten' (2003), 'per se' (2003), 'plywood suite' (2004), 'tussen rots en wolk' (2004), 'trillende grond' (2005), 'plimsoll' (2006) en 'verdichten, verdunnen' (2006). Behalve zijn vrije composities maakt hij ook muziek voor bedrijfsfilms en televisieprogramma's.

2007

In het voorjaar wordt een levensbedreigende ziekte bij Hans Asselbergs vastgesteld. Hij overlijdt op 14 mei 2007.

2012

Vijf jaar na de dood van Hans Asselbergs vindt er in Haarlem het aan zijn nagedachtenis gewijde festival 'Verdichten, verdunnen' plaats vanaf 13 mei. Onder dezelfde titel verschijnt een boek over zijn leven en werk.

Discografie Hans Asselbergs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans Asselbergs

Audio/Video Hans Asselbergs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer