Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS CHRISTIAN DETLEFSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1951 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Hans Christian Detlefsen

Hans Christian Détlefsen werd geboren op 22 februari 1951 te Bredstedt in Duitsland en woont sinds 1981 in Nederland. Opleiding In 1969 nam hij deel aan de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt, Duitsland, waar hij de cursussen van Karlheinz Stockhausen en György Ligeti volgde. Van 1969 tot 1974 studeerde hij ...
Volledige biografie...

Biografie Hans Christian Detlefsen

1951

Hans Christian Détlefsen werd geboren op 22 februari 1951 te Bredstedt in Duitsland en woont sinds 1981 in Nederland.


Opleiding

In 1969 nam hij deel aan de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt, Duitsland, waar hij de cursussen van Karlheinz Stockhausen en György Ligeti volgde. Van 1969 tot 1974 studeerde hij piano, muziekonderwijs, en muziektheorie aan de Staatliche Hochschule für Musik te Hamburg. Daarna studeerde hij met behulp van een Fulbright-beurs twee jaar compositie en elektronische muziek aan het California Institute of the Arts in Los Angeles. Zijn leraren waren o.a. Leonard Stein en Morton Subotnick. Daarnaast bestudeerde hij de Javaanse gamelanmuziek bij K.R.T. Wasitodipuro. Na twee jaar in Hamburg als muziekleraar te hebben gewerkt zette hij 1979/80 zijn gamelanstudies voort in Amsterdam en Indonesië.


Activiteiten

In de jaren tachtig was Détlefsen vooral werkzaam als componist voor theater en experimentele film. Sinds 1995 geeft hij concerten met zijn pianomuziek en speelt in gamelanensembles zoals Multifoon. Vooraanstaande musici verleenden hem compositieopdrachten. Verder heeft hij gastcolleges gegeven o.m. aan het conservatorium van Cádiz in Spanje.


Composities

Détlefsens werk omvat pianomuziek, liederen en kamermuziek alsmede muziek voor geluidsband en film. In zijn vroege werken onderzoekt hij de natuur van het geluid door middel van mikrotonen (Annäherung) of elektronische bewerkingen (Shabda). Soms spelen ook scenische elementen een rol zoals in Moai terék nliydang (harp solo). Vanaf Kembar (piano solo of duo) wisselen de harmonische kleuren van uiteenlopende modi elkaar af binnen een chromatisch kader terwijl de additieve ritmiek een subtiel uitgecomponeerd rubato mogelijk maakt.


Prijzen

In 1974 won hij de eerste prijs van het Internationale Gaudeamus Compositieconcours voor Annäherung voor 5 trombones.

Compact Discs
Malam dan Hari for string quartet and chromatic gamelan (BV Haast 0100-LC 10235) - Fünf Gedichte von Theodor Storm Songs after poems by Theodor Storm (MDG 603 1234-2)

2004

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hans Christian Detlefsen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer