Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS EIJKENAAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hans Eijkenaar

Periode

1963 - heden

Genre

drums, sessiemuzikanten, zang

Online

Officiële website

Hans Eijkenaar

Hans Eijkenaar is een van de beste drummers die er in Nederland rondloopt. Hij breekt in 1985 door met de rockopera Ik, Jan Cremer en groeit uit tot een veelgevraagd sessiemuzikant.
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, zang

Genoemd in de biografie van

1975   Juan van Emmerloot
1992   Robby Valentine
1997   Satindra Kalpoe
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Hans Eijkenaar

Hans Eijkenaar is een van de beste drummers die er in Nederland rondloopt. Hij breekt in 1985 door met de rockopera Ik, Jan Cremer en groeit uit tot een veelgevraagd sessiemuzikant.

In bezetting van

Anouk   drums
Back To Basic   drums, zang
Hans Dulfer   drums
Kayak   drums
Nadieh   drums, percussie, vibrafoon
Robby Valentine   drums

1963

Hans Eijkenaar wordt geboren in 1963 te Schiedam.

1975

Hij knutselt van wasmiddeldozen een drumstel in elkaar en begint er fanatiek op los te slaan. Op school leert hij blokfluit spelen, maar hij Hans wil drummer worden. Hij komt terecht op de muziekschool van klassiek slagwerker Toon Oomen. Voor Eijkenaar is Oomen een grote inspirator. Andere inspirerende drummers zijn o.a. Tony Williams, Han Bennink, Lenny White en Omar Hakim.

1978

Tijden een vakantiebaantje snijdt hij zich zijn arm. Zijn pezen en zenuwen zijn ernstig beschadigd en het ziet er even naar uit dat hij nooit meer kan drummen. Tijdens een operatie wordt er een zenuw uit zijn been getransplanteerd. Toon Oomen helpt hem zijn arm opnieuw te ontwikkelen.

1981 - 1984

In 1981 krijgt hij van zijn ouders een plaat van Herbie Hancock cadeau en de tiener is zwaar onder de indruk. Hij is zo in de ban van deze muziek dat hij van zijn achttiende tot zijn tweeëntwintigste alleen maar jazz speelt. Met Hein van der Geyn en Debbie Porys speelt de dan 18-jarige Eijkenaar in een jazztrio. Ze spelen vijf avonden in de week, ook in België. Voor Eijkenaar een stoomcursus hoe je jazz moet spelen. Hij gaat intussen ook naar het conservatorium in Rotterdam, maar dat wordt geen succes. Na een jaar krijgen zijn ouders een briefje dat hij maar beter in de praktijk verder kan gaan. Door zijn ervaringen heeft het conservatorium hem weinig meer te bieden. Hij verlaat het conservatorium en gaat in de fusionband Top Secret spelen.

1985 - 1986

Eijkenaar zit zes weken in de studio om een plaat op te nemen met een andere band: Bad Circuits. Tijdens de opnamen belt hij met producer Gerard Stellaard of hij nog auditie kan doen voor de rockopera Ik, Jan Cremer. Op het laatste nippertje kan hij langskomen en wordt hij aangenomen. De rockopera is voor Eijkenaar de ultieme leerschool. Stellaard vraagt hem ook voor verschillende platenproducties. De eerste samenwerking resulteert in het album Vrije Val van Rob de Nijs dat in 1986 uitkomt.

Rob de Nijs

1987

Na Rob de Nijs drumt Eijkenaar het gelijknamige album van Piet Veerman in. Ook deze plaat wordt geproduceerd door Gerard Stellaard. Van het album verschijnt in 1987 de single Sailin'Home. Het bereikt de nummer 1 positie en wordt de best verkochte singel van het jaar.

Piet Veerman

1990 - 1992

Hij speelt mee op het album Young Souls van Angela & The Rude en er volgt een tour tot medio 1991. Daarna is hij tot 1992 op pad met Robby Valentine.

Angela & The Rude Robby Valentine

1993 - 1994

Na het verschijnen van het album Sax A Go Go van Candy Dulfer doet ze in 1993 een wereldtournee. Hans Eijkenaar is erbij. Een krap jaar later doet de drummer een wereldtour met haar vader Hans Dulfer.

Candy Dulfer Hans Dulfer

1996

In 1996 verschijnt het album Valensia 2 van Valensia. Eijkenaar drumt het album in. Valensia vertrekt in oktober naar Japan om het album te promoten. In Japan krijgt het album de titel Kosmos.

Valensia

1997 - 2000

Eijkenaar werkt in 1997 mee aan het succesvolle album Together Alone van Anouk. Met René Froger tourt hij tot 2000 in Nederland. In de slagwerkkrant eindigt hij dat jaar op nummer 1 als beste allround drummer van de Benelux. Ook in de drie jaar die volgen wordt hij door de abonnees als beste gekozen.

Anouk René Froger

2001

Met een nieuwe band gaat Anouk het festivalseizoen in met onder meer Pinkpop op de agenda. Ze vraagt Eijkenaar als drummer.

2002

Marieke van Grimbergen debuteert onder haar artiestennaam Meg met het album My Kitchen. De zangeres is de partner van Eijkenaar en hij drumt haar hele plaat in. Met Meg richt hij Go Indepent Records op om haar plaat en singles te promoten. Met René Froger tourt hij langs de Nederlandse theaters. Verder zit Eijkenaar in de studio om het album Graduated Fool van Anouk in te spelen.

2003

Hij produceert de mini-cd Bite van de vrouwelijke rockgroep Seven Of Nine. Hij gaat met Anouk op tournee om haar album Graduated Fool te promoten. Daarnaast doet hij een clubtour met Trijntje Oosterhuis.

Trijntje Oosterhuis

2004

In het voorjaar geeft hij een drumclinic op de Muzikantendag in Amsterdam. Hij gaat op tournee met jazzpianist Michiel Borstlap om zijn album Band In Concert onder de aandacht te brengen.

2005

Kunstenaar Wouter Stips voegt bij zijn boek Ongeveer Zoveel Hou Ik Van Jou een cd waarop zijn teksten op muziek zijn gezet door Meg en Hans Eijkenaar. De liedjes worden live ingespeeld door de vaste begeleidingsband van Anouk en ingezongen door bekende vocalisten.

2006

Hans Eijkenaar is te horen op Does It Really, het debuutalbum van Flaming June en het album Ego van Schlatman, de band rondom zanger Hans Schlatman.

Flaming June

2007

Hans Eijkenaar Hans Eijkenaar speelt mee op het debuutalbum 1:AM van de Friese band Mink rondom zangeres Minke Adema en Unwind van VanVelzen. Hij wordt samen met Michel van Schie gevraagd enkele concerten te doen met zanger/componist Roger Hodgson van Supertramp. Met Hodgson en een orkest voeren de muzikanten repertoire van Supertramp op festivals in o.a. Lissabon en Barcelona. Een meningsverschil over het in Amerika met locale sessiemuzikanten opgenomen album Who's Your Momma van Anouk zorgt in oktober voor een breuk tussen de zangeres en haar vaste begeleidingsband.

Michel van Schie

2008

De Nederlandse amusementszanger Arno Kolenbrander neemt zijn comebackalbum Terug Van Weggeweest op. Eijkenaar levert bijdragen.

Arno Kolenbrander

2009 - 2011

De drummer maakt deel uit van de begeleidingsband op het album Take Me In (2009) van VanVelzen. Eind 2010 maakt Hans Eijkenaar deel uit van Kayak, als opvolger van Pim Koopman (1953-2009). Hij is als producer en drummer betrokken bij de opnamen van Nightplane (2011), het debuutalbum van zanger/filosoof Ad Verbrugge.

Ad Verbrugge Kayak VanVelzen

2012

Eijkenaar is medeverantwoordelijk voor de productie van het debuutalbum van de Engels/Nederlandse pop/soulzanger Edwin Pennock. Hij speelt de drumpartijen in van vijf nummers op het debuutalbum Rolling Stone van de band Someday.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1987 - Rob Janssen 'Koorts In De Kou'
1988 - Rob Janssen 'Horizon'
1990 - Chazz 'Passing The Bar'
1998 - Spring en De Groot 'Spring en De Groot'
1998 - Amina Figarova 'Another Me'
1999 - Michiel Borstlap 'Body Acoustic'
2000 - Dilana Smith 'Wonderfool'
2002 - Meg 'My Kitchen'
2004 - Michiel Borstlap 'Liveline'
2005 - Zonder Twijfel 'Geen Woorden'
2008 - Roy 'Misterio'
2011 - Ulrike Westfa 'NINE'
2012 - Someday 'Rolling Stone'

Someday

Discografie Hans Eijkenaar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans Eijkenaar

Audio/Video Hans Eijkenaar

Video Hans Eijkenaar

Behind the Scene's
Behind the Scene's
We Are One, www.worldpeac...
We Are One, www.worldpeaceispossible.com
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Behind the Scene's

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer