Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS KOOLMEES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hans Koolmees

Periode

27-10-1959 - heden

Genre

componist, hedendaags, orgel

Hans Koolmees

Hans Koolmees maakt als componist deel uit van de Rotterdamse School. "De compositie-afdeling aan het conservatorium hier is sterk bepaald door Klaas de Vries en Peter-Jan Wagemans, en voor hen beiden geldt dat de intuïtie de belangrijkste leidraad is bij het componeren." Koolmees probeert een balans te vinden tussen gereserveerdheid ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel

Biografie Hans Koolmees

Hans Koolmees maakt als componist deel uit van de Rotterdamse School. "De compositie-afdeling aan het conservatorium hier is sterk bepaald door Klaas de Vries en Peter-Jan Wagemans, en voor hen beiden geldt dat de intuïtie de belangrijkste leidraad is bij het componeren." Koolmees probeert een balans te vinden tussen gereserveerdheid en sentiment (iets wat hij zeer bewondert in de muziek van Igor Stravinsky), en laat in zijn werk vaak ook ruimte voor ironie, iets grotesks of over the top. Over de inhoud van zijn werk zegt hij: "Uiteindelijk is het enige onderwerp van muziek de tijd. Geen wereldleed of zo - het verloop van de tijd, daar zit al het wereldleed in verborgen." Zijn composities zijn uitgevoerd door dirigenten Oliver Knussen, Jurjen Hempel, Daniel Reuss en Lucas Vis, met o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Cappella Amsterdam, het DoelenEnsemble, het Schönberg Kwartet, het Schönberg Ensemble, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Ballet Orkest.

1959 - 1989

Hans Koolmees wordt geboren op 27 oktober in Abcoude. Aan het Rotterdams Conservatorium studeert hij orgel bij Jet Dubbeldam, ensembleleiding en arrangeren bij Bernard van Beurden, compositie bij Klaas de Vries en elektronische muziek bij Gilius van Bergeijk.

1994

'Cantate' (1993), voor groot orkest, wordt bekroond met de eerste prijs in een compositieprijsvraag georganiseerd door het 90-jarige Residentie Orkest.

1999

Theater Lantaren/Venster organiseert een vierdaags festival rondom Koolmees' muziek. Naast ouder werk gaan drie nieuwe stukken in première, waaronder het oratorium 'De toren van Babel' (1998).

2002 - 2007

Koolmees is artistiek leider van het DoelenEnsemble.

2005

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt zijn pas afgeronde orkestwerk 'As time goes by' (2004). Dit stuk heeft het karakter van een symfonisch scherzo en heeft als motto een kort gedicht van Jules Deelder: 'Alles blijft / Alles gaat voorbij / Alles blijft voorbijgaan'. Koolmees zegt hierover: "Het eerste idee was dat ik het verloop van de tijd voelbaar wilde maken, en dat geeft dit gedichtje heel kernachtig weer. Je hebt een lineaire tijd waarin dingen zich ontwikkelen, en een cirkelvormige tijd die gebaseerd is op herhaling. En die twee probeer ik in dit stuk te verenigen."

2009 - 2010

Op 16 april gaat de opera 'De Waterman' in première in Dordrecht. Het libretto van Erik-Ward Geerlings is gebaseerd op de gelijknamige roman van Arthur van Schendel. Hans Koolmees verblijft vanaf september voor een heel jaar in het Theo van Doesburghuis, in het Franse dorp Meudon, vlakbij Parijs. Dit voormalig atelier van kunstenaar Theo van Doesburg fungeert tegenwoordig als tijdelijk verblijf voor kunstenaars.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans Koolmees

Audio/Video Hans Koolmees

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer