Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS VONK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

18-06-1942 - 29-08-2004

Genre

dirigent, hedendaags, klassiek

Hans Vonk

Dirigent Hans Vonk neemt tijdens de repetities met het Radio Filharmonisch Orkest geen blad voor de mond. Zijn spitsvondige oneliners met vaak cynische ondertoon worden echter door het orkest gewaardeerd, opgetekend en verzameld.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Biografie Hans Vonk

Dirigent Hans Vonk neemt tijdens de repetities met het Radio Filharmonisch Orkest geen blad voor de mond. Zijn spitsvondige oneliners met vaak cynische ondertoon worden echter door het orkest gewaardeerd, opgetekend en verzameld.

1942

Hans Vonk wordt op 18 juni 1942 te Amsterdam geboren. Zijn vader Franciscus Cornelis Vonk is eerste violist in het Concertgebouworkest. Zijn buurjongetje is Reinbert de Leeuw. Vonk studeert aan het Amsterdamse Muzieklyceum met studiegenoten Emmy Verhey, Edo de Waart en Han de Vries. Zijn wens om directie te gaan studeren wordt door de directeur van het Muzieklyceum afgeraden: Hans is volgens hem lui en arrogant.

Edo de Waart Emmy Verhey Han de Vries Koninklijk Concertgebouworkest Reinbert de Leeuw

1967

Hans Vonk wordt dirigent van het Nederlands Balletorkest en ontmoet er zijn vrouw, de ballerina Jessie Folkerts. In 1967 dirigeert hij het orkest van de Nederlandse Operastichting met uitvoeringen van 'Cosi fan tutte (KV.588)' van Mozart, 'Tristan und Isolde' van Wagner, 'Jewgeny Onegin op.24' van Tsjaikovsky, 'Lulu' van Berg, 'Falstaff' van Verdi en 'Houdini' van Peter Schat.

De Nationale Opera Peter Schat

1971

Op 11 juni 1971 dirigeert Hans Vonk zijn eerste radio-opname als gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Radio Filharmonisch Orkest

1976

Per 1 augustus 1976 wordt Hans Vonk vaste dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

1978

Hans Vonk wordt chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest in Hilversum. Hij vertrekt een jaar later omdat hij de omroeppolitiek 'onverdraaglijk' vindt, maar keert wel regelmatig terug als gastdirigent. Zijn vroegtijdig vertrek wordt door het orkest begrepen en gerespecteerd.

1980

Van 1980 tot 1991 is Vonk verbonden aan het Residentie Orkest. Een tegenvaller voor Vonk is de aanstelling van Riccardo Chailly tot chef-dirigent van het Concertgebouworkest in 1988, een functie die Vonk zelf graag zou willen vervullen.

Residentie Orkest

1990

Vanaf 1 januari 1990 is Hans Vonk vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en leidt het in 233 uitvoeringen. Tevens is Vonk van 1990 tot 1997 chef-dirigent van de Semperoper in Dresden en de Staatskapelle Dresden. Ook is hij dirigent van het WDR Sinfonieorchester in Keulen.

1996

In 1996 wordt Hans Vonk chef-dirigent van het Saint Louis Symphony Orchestra, een functie die hij in 2002 moet opgeven vanwege zijn toenemende spierzwakte als gevolg van het syndroom van Guillain-Barré.

1998

In maart 1998 speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van zijn vaste gastdirigent Hans Vonk in de orkestbak van het Muziektheater te Amsterdam een reeks voorstellingen van Igor Stravinsky's opera 'Oedipus Rex' en de 'Psalmensymfonie'.

2003

In Hilversum krijgt Vonk de aanstelling als chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest van het Muziekcentrum van de Nederlandse publieke omroep. Vanwege zijn ver gevorderde ziekte moet hij het orkest vanuit een rolstoel dirigeren. Ook dirigeert hij het Radio Filharmonisch Orkest nog in repetities voor het tweede celloconcert van Sjostakovitsj en de 'Symphonie fantastique' van en Berlioz. Enkele uren voor het concert in Utrecht komt echter het bericht dat hij ten gevolge van een ongelukkige val niet meer in staat is om die avond te dirigeren. Het concert wordt dan ook overgenomen door assistent-dirigent Luke Dollman. In november zou Hans Vonk nog een uitvoering geleid hebben van 'De maagd van Orleans' van Tsjaikovsky, een van zijn favoriete componisten, maar door zijn voortschrijdende ziekte ALS heeft hij dit moeten afzeggen.

2004

Hans Vonk wordt dit jaar benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Enkele maanden later, op 62-jarige leeftijd, overlijdt hij 29 augustus 2004 te Amsterdam en wordt aldaar begraven op de begraafplaats Zorgvlied.

Discografie Hans Vonk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans Vonk

Audio/Video Hans Vonk

Video Hans Vonk

Richard Wagner "Das Liebe...
Richard Wagner "Das Liebesmahl der Apostel" (Teil1)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Richard Wagner "Das Liebesmahl der Apostel" (Teil1)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer