Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS DE BOOIJ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hans de Booy bij Avro Service Salon in 1988 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

02-06-1958 - heden

Genre

gitaar, Nederlandstalig, pop, pop/rock, zang

Pseudoniemen

Hans de Booy

Hans de Booij

Zanger/acteur/componist, die midden jaren tachtig enkele hits scoort met verantwoorde Nederlandstalige pop. In de jaren negentig houdt hij zich op de achtergrond om vlak voor het nieuwe millennium op de proppen te komen met een plan voor het oprichten van een Ministerie van Liefde. In 2007 keert hij terug op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1980   Herman Pieter de Boer
1983   Boudewijn de Groot
1983   Hans Vermeulen
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

11-2-22, P60, Amstelveen
14-5-22, De Vorstin, Hilversum

Biografie Hans de Booij

Zanger/acteur/componist, die midden jaren tachtig enkele hits scoort met verantwoorde Nederlandstalige pop. In de jaren negentig houdt hij zich op de achtergrond om vlak voor het nieuwe millennium op de proppen te komen met een plan voor het oprichten van een Ministerie van Liefde. In 2007 keert hij terug op het podium met het album Emocratie.

1977 - 1982

Hans de Booij studeert van 1977 tot 1979 aan de Kleinkunstacademie in Antwerpen en werkt vervolgens als belichtingstechnicus voor de Belgische acteur Jan Decleir. In 1981 en 1982 verzorgt hij de belichting bij concerten van Boudewijn de Groot.

1983

Met de singles Een Vrouw Zoals Jij en Annabel, een compositie en productie van Boudewijn de Groot, heeft Hans de Booij veel commercieel en artistiek succes. Ook zijn debuutelpee Hans De Booy (gespeld met een y in plaats van ij) is zeer succesvol. In totaal staat de plaat maar liefst 65 weken in de LP Top 100. In België heeft hij drie hits met een derde plaats voor Annabel als topnotering.

Boudewijn de Groot

1984

Hans de Booij continueert het succes met de single Thuis Ben en de lp Vermoeden van Vrijheid.

1986

Single-hits zijn er niet meer; Ik Hou Van Alle Vrouwen behaalt een laatste notering in de lp-hitlijsten.

1987

Hans de Booij treedt meer en meer op in het theater. Het plaatsucces wordt echter allengs minder. Daarom stapt hij over naar platenmaatschappij Phonogram. De verkopen doen de titel van zijn album Ca Va Bien echter geen eer aan. De Booij verhuist naar Antwerpen.

1990

Na een artistieke pauze keert Hans de Booij terug met het album Onvervangbaar. Ditmaal bij platenmaatschappij Red Bullet. De respons is matig. De Booij raak ook privé in de versukkeling: hij gaat bankroet.

1991

De Booij wordt door de Antwerpse politie betrapt, terwijl hij tegen een gevel staat te plassen. Tijdens de schermutseling die daarop volgt, breekt hij zijn sleutelbeen. Een en ander mondt uit in een rechtszaak.

1992

Het album Vlaamse Helden verschijnt bij Dino Music. Op de plaat staan bewerkingen van klassiekers uit de Vlaamse kleinkunst. Hij wordt begeleid door het orkest Il Novecento onder leiding van Robert Groslot. Het duet De Lichtjes Van de Schelde samen met Wannes van de Velde wordt een Belgische hit.

1993

Het geringe succes van zijn laatste platen inspireert De Booij tot het cynische Gat In De Markt. Deze cd verschijnt bij Koch Music. Ook ditmaal is het succes gering.

1994

Omdat zijn theatershows redelijk succesvol zijn brengt Hans de Booij een live-album uit, getiteld Rechtstreeks. De rechtszaak tegen de politie wordt in zijn voordeel beslecht. De Booij heeft echter genoeg van de Benelux. Mede omdat hij de tegenvallende plaatverkoop niet langer kan aanzien, besluit hij te stoppen met zingen. Hij vertrekt in het voorjaar naar Aruba, waar hij toeristen trakteert op zeilcruises. Een verzamelaar roept zijn oude hits in herinnering.

1995

Hans de Booij De zanger kan het niet laten en kruipt toch weer achter de microfoon. Hij laat nieuw materiaal verschijnen bij Dureco op het Zaika-label.

1996

In mei verschijnt het album Voor Mekaar met daarop twaalf nummers waarvan De Booij zelf tien heeft geschreven. Alle liedjes, waaronder de single Aruba Ariba, zijn geïnspireerd door zijn verblijf op Aruba.

1997

Na het betrekkelijk onopgemerkt verschijnen van het album Alleen vertrekt De Booij voor een bezinningsperiode naar de Verenigde Staten.

1999

De Booij ontmoet de Dalai Lama en voelt zich sterk aangetrokken tot de geweldloosheid die gepredikt wordt door het Boeddhisme. De Booij viert zijn terugkeer met de single Vlinderhart. In interviews pleit hij vol vuur voor het oprichten van een Ministerie van Liefde.

2001

In mei duikt De Booij op in het nieuws. Hij is zijn drugsproblemen te boven gekomen, maar financieel gaat het nog steeds niet voorspoedig. De Booij gaat huis aan huis om persoonlijk zijn boek Het Ministerie Van Liefde aan de man te brengen.

2002

De Booij logeert vijf maanden in het Limburgse plaatsje Doenrade. Daar doet hij inspiratie op voor nieuw repertoire. Samen met zijn ontdekker Hans Kusters gaat hij de studio in en neemt de zanger vijf nieuwe liedjes op. Ze verschijnen op de compilatie Geduld.

2003

Op 22 maart speelt Hans de Booij twee van zijn nummers samen met de skaband Beatbusters tijdens het Concert Des Levens in de Heineken Music Hall.

Beatbusters

2006

In het boek De Laatste Jaren Van Onsterfelijkheid bij Uitgeverij Kramat (september) schrijft de in België woonachtige Hans de Booij over momenten uit zijn leven na het succes als zanger. De zanger noemt het boek in een televisie-interview een manier om dingen 'naar zich toe te schrijven' en 'de magazijnen in zijn hoofd te rangschikken'. Voor het eerst sinds jaren neemt Hans de Booij weer enkele liedjes op.

2007

Hans de Booij keert met een nieuwe band terug op de Nederlandse podia en zingt liedjes van zijn album Emocratie dat in september uitkomt.

2008 - 2011

Hans de Booij woont in Thailand en komt af en toe naar Nederland voor optredens, zoals in 2010 en in maart 2011. In 2009 verschijnt bij het Friese label Marista het album Ontsnapt Aan Een Kokosnoot met liedjes als Harry Potter en Nounou Hehe Poepoeh Zozo. De zanger levert een gastbijdrage in het nummer Diamanten op het debuutalbum van de Amsterdamse rapper Sef.

Sef

Discografie Hans de Booij

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans de Booij

Audio/Video Hans de Booij

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer