Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS VAN HEMERT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bij AVRO's TopPop 5-3-1973 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

07-04-1945 - heden

Genre

pop, producer, producers, zang

Hans van Hemert

Succesvol producer in de jaren 60 en 70, in dienst van platenmaatschappij Phonogram. Hij produceert platen voor groepen als Q65, Ro-D-Ys, Zen, Big Wheel, Somerset, Ramses Shaffy & Liesbeth List, Sandra & Andres e.v.a. Daarnaast is hij ook bekend als songschrijver, onder andere voor Mouth & McNeil en Luv'.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer, zang

Genoemd in de biografie van

1935   Willy van Hemert
1966   Q65
1966   RO-D-YS
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Hans van Hemert

Succesvol producer in de jaren 60 en 70, in dienst van platenmaatschappij Phonogram. Hij produceert platen voor groepen als Q65, Ro-D-Ys, Zen, Big Wheel, Somerset, Ramses Shaffy & Liesbeth List, Sandra & Andres e.v.a. Daarnaast is hij ook bekend als songschrijver, onder andere voor Mouth & McNeil en Luv'.

In bezetting van

Big Wheel   zang
The Caps   zang

1945

Hans van Hemert wordt op 7 april in Voorburg geboren als kind van tv-regisseur Willy van Hemert en danseres Miep Kronenburg.

Willy van Hemert

1963 - 1967

Van Hemert wil eigenlijk acteur worden, maar hij wordt afgewezen door de toneelschool. Hij is actief als zanger in de Hilversumse beatgroep The Caps. Tijdens optredens dragen de bandleden altijd petten. De groep bestaat naast Van Hemert uit Roy Beltman (gitaar), Ron de Boer (gitaar), Dick Ankersmit (bas) en Rob Ombach (drums). In 1965 worden een drietal singles uitgebracht bij Philips zonder dat dit veel opschudding teweeg brengt. In 1966 nemen bassist Bert Ruiter, drummer Kees Brunott en gitarist Mart-Jan van der Molen de plaatsen van De Boer, Ankersmit en Ombach in. Tot plaatreleases komt het echter niet meer. De groep valt in 1967 uiteen. Samen met Peter Koelewijn maakt Van Hemert in datzelfde jaar een single onder de naam You And Me. De producersloopbaan van Van Hemert begint wanneer hij in 1965 op de verkoopafdeling van Phonogram wordt ontslagen en door de voordeur weer wordt binnengehaald omdat de afdeling artiesten en repertoire wel iets in hem ziet. Van Hemert wordt vaste producer voor de afdeling pop bij Phonogram nadat hij twee liedjes van zijn band The Caps heeft geproduceerd en de voltallige marketingvergadering unaniem enthousiast reageert. Zo krijgt Van Hemert de productionele leiding over bands als de Sound Magics, de Dukes, Q65 en de Motions. Met zijn twintig jaren is Van Hemert de jongste producer van het westelijk halfrond.

The Caps

1969 - 1974

Op de eerste single van de Haagse heavy rockgroep Big Wheel verzorgt Van Hemert naast de productie ook de zang. Zijn eerste eigen compositie is het thema voor de door zijn vader geregisseerde tv-serie De Glazen Stad (1968). Daarnaast maakt hij in de jaren 1969 tot en met 1973 vijf solo-singles. Van Hemert produceert onder andere de Groningse Ro-D-Ys, Group 1850, Zen en Willem Duyn's vroegere band de Jay-Jays. Regelmatig zingt Van Hemert zelf de plaatjes in (zonder daarvoor op de hoes vermeld te worden) wanneer een zanger in de studio staat te stuntelen. Van Hemert is ook de bedenker van het zeer succesvolle duo Mouth & McNeil, dat in de jaren 1971-1974 maar liefst negen hits scoort, waarvan Hey You Love, How Do You Do (1971), Hello-a, You-Kou-La-Le-Loupi (1972) en het naar het Eurovisie Songfestival uitgezonden liedje Ik Zie Een Ster (1974) de bekendste zijn. Andere hits die Van Hemert scoort in die jaren zijn Maanserenade van Marty (nummer 3 in 1969) en (als producer) Mijn Gebed van D.C. Lewis (nummer 1 in 1970). In 1972 ontvangt hij de Exportprijs en in 1973 de Ascap Award (voor How Do You Do?). Hij produceert daarnaast hits van o.a. American Gypsy, Sandra & Andres, Liesbeth List en Ramses Shaffy.

American Gypsy Big Wheel D.C. Lewis Group 1850 Jay-Jays Liesbeth List Mouth & MacNeal Ramses Shaffy RO-D-YS Sandra & Andres

1975

Van Hemert schrijft in opdracht van het World Life Fund speciaal voor Frank Sinatra The Elephant Song. Het is uiteindelijk de zanger Kamahl die er een nummer 1-hit mee scoort.

1976 - 1981

De grote klapper komt echter met het sexy damestrio Luv'. Rond 1976 maakt van Hemert een orkestband van het nummer My Man, waarvoor Piet Souer de arrangementen heeft geschreven. Nu moet er nog een bijpassende groep gevonden worden. Souer herinnert zich dat hij ooit een single heeft gemaakt met de Brabantse Jose Andreoli. Van Hemert komt met de twee andere meisjes aanzetten: Marga Scheide uit Amsterdam en Haagse Patty Brard. Eind 1976 is Luv' een feit. My Man wordt wordt niet slecht ontvangen met een 12e plaats, maar daar blijft het bij. De opvolger Dream, Dream flopt volkomen en Luv' dreigt van het toneel te verdwijnen. Dan krijgt Hans van Hemert de opdracht van de VPRO om de titelsong voor het tv-programma Waldolala met Waldo van Dungen (Dolf Brouwers) te schrijven. Luv' zingt U.O. Me in Waldolala zelf en wordt een begrip in Nederland. Onder leiding van Hans van Hemert, Pim ter Linde en Piet Souer ontwikkelt Luv' zich tot een hitgroep van de eerste orde, niet alleen in ons land, maar ook bij de ooster- en zuiderburen. De op het onnozele af, simpele muziek, het smakelijke uiterlijk van de meisjes en hun sexy presentatie, zorgen, tot 1981, voor de ene hit na de andere: You're The Greatest Lover en Trojan Horse uit 1978 zijn goed voor de eerste plaats. In 1980 vervangt Ria Thielsch Patty Brard, maar in 1981 gaat de groep uiteen. In 1979 ontvangt Van Hemert voor de tweede maal in zijn carrière de Exportprijs. Een van de andere groepen die aan het brein van Van Hemert is ontsproten is het Nederlands/Belgische Trinity. De groep scoort in 1976 een hit met 002.345.709 That's My Number.

Luv' Patty Brard Piet Souer Sjef van Oekel Trinity

1982 - 1990

Na het uiteenvalleen van Luv' blijft Van Hemert onverminderd doorgaan met producerswerk, onder andere voor zijn ontdekking Channah, dat artistiek gezien een flop is. In 1987 schrijft en produceert hij de UNICEF-benefietsingle Song For Nadim die gezongen wordt door Yann Andersen. Van Hemert komt in de jaren tachtig voornamelijk in het nieuws door een langslepend proces wegens belastingfraude waarvoor hij in 1990 wordt veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 750.000 gulden.

1991 - 1999

Van Hemert richt zijn eigen productiemaatschappij op, het in het Gooise Laren gevestigde Van Hemert Produkties. Een van zijn vele producties is voor het dameskwartet Lily Marlene.

2002

Van Hemert wil zich richten op de opvoeding van zijn dochter Hanna en stopt op 57-jarige leeftijd voorlopig met zijn werk in de muziek.

2005

Samen met Oranjefan Johan Vlemmix en het controversiële medium Jomanda maakt Hans van Hemert een zogenaamde 'healing movie'. Het doel van de natuurbeelden van Vlemmix, de muziek van Van Hemert en de stem van Jomanda is om mensen bewuster en positiever te maken. De film gaat op 25 februari in première in het Rembrandt Theater te Eindhoven. In april viert Van Hemert zijn 40-jarig jubileum als artiest. Speciaal voor die gelegenheid treedt Luv' eenmalig op.

Luv'

2006

Hans van Hemert en Johan Vlemmix produceren de single Hug, het eerste plaatje van de Brabantse zangeressen Eefje, Eva en Carlijn onder de naam Blinq Inc.

2008

Hans van Hemert componeert een speciaal liedje voor Moeder- en/of Vaderdag. Zijn dochter Hannah en zijn kleindochter Britt zingen het liedje en zijn ook te zien in de bijbehorende videoclip.

2017

Tijdens het Buma Awards gala ontvangt Van Hemert de Lifetime Achievement Award.

Discografie Hans van Hemert

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans van Hemert

Audio/Video Hans van Hemert

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer